Vesti
Politika

Patrijarh Porfirije: Istrajati u pregovorima, ne prihvatati ultimatum i ucene

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije izjavio je u Somboru, na obeležavanju godišnjice NATO bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine, da su čitavom svetu najpotrebniji mir i međusobno razumevanje i da treba istrajati na putu pregovora, ali ne i prihvatati ultimatume.
Patrijarh Porfirije: Istrajati u pregovorima, ne prihvatati ultimatum i ucene
Patrijarh Porfirije u Somboru na obeležavanju godišnjice NATO agresije (Foto SPC)

Kako je rekao, treba se moliti i boriti da se istraje na putu svih razgovora i pregovora, na putu dijaloga čiji je cilj makar elementarno razumevanje među ljudima, ali se ne smeju prihvatiti ultimatumi i ucene po bilo koju cenu.

"Mislim na ultimatume i ucene koji podrazumevaju poklanjanje sebe i svoga, odricanje od sebe i svoga. Dajmo sve od sebe da ostanemo za stolom koji će očuvati mir i nama i svima oko nas, jer ako se ovde opet pokrene spirala zla, nema sumnje da ćemo svi biti potpuni gubitnici", rekao je patrijarh.

On je dodao da su čitavom svetu najpotrebniji od svega mir i međusobno razumevanje, "svest da mesta ima za svaku živu dušu i svaki narod da organizuje sebe i svoj život onako kako njemu najbolje odgovara".

Patrijarh je dodao da se danas molimo jer se u Evropi vodi vojni sukob koji preti da u svoj bezdani vrtlog uvuče čitav svet, a molimo se i da u Ukrajini što pre utihne oružje koje seje smrt i proliva nedužnu krv.

"Neki bi hteli da naš srpski narod preko reda gurnu u sukobe", rekao je patrijarh Porfirije i pozvao ljude da grade i čuvaju božji mir u sebi, da bi se posle toga mogli miriti sa bližnjima.

Govoreći o bombardovanju, patrijarh je kazao da je NATO agresija bila "nečovečna i protivpravna agresija najveće sile u istoriji u najnesrazmernijem ratnom sukobu i najnesrazmernijem odnosu snaga na bojnom polju otkako je sveta i veka".Ostale vesti

„Kurti nema pravo da iznosi u javnost imena osumnjičenih za nemire“
Poznavaoci političkih i bezbednosnih pitanja na Kosovu ocenili su da premijer Aljbin Kurti nema pravo da se meša u poslove pravosudnog sistema, a još manje da iznosi u javnost imena osoba osumnjičenih za nerede na severu Kosova poslednjih dana.
  • 10.06.2023
Kosovska vlada o Raminom nacrtu statuta za ZSO
Kosovska vlada se izjasnila povodom nacrta statuta koji je predložio premijer Albanije, Edi Rama. Prema navodima izvršne vlasti, Kosovu je potrebna podrška, ali ne i posrednici.
  • 10.06.2023
"Na terenu ne postoji volja za izlazak na izbore u četiri opštine na severu Kosova, kaže glavna i odgovorna urednica portala KoSSev Tatjana Lazarević. "Ipak to ne znači da Vučić ne može da ih ubedi. Ali, mislim i da je Vučić svestan toga da će mnogo više izgubiti ako bi u ovom trenutku takve zahteve izneo pred Srbe", kazala je Lazarevićeva u novom izdanju emisije "Dogovor!?" Radija Kim. Politički analitičar Fadilj Ljepaja kaže da je pitanje da li će Srbi izaći na izbore, dok Miodrag Milićević iz Aktiva smatra da su izbori samo polurešenje.
  • 10.06.2023
Bisljimi: Ne možemo da žrtvujemo suverenitet da bi Srbija napustila rusku orbitu
Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi je izjavio da Vlada Kosova ne može da "žrtvuje svoj suverenitet zarad međunarodnih interesa da Srbija napusti rusku orbitu".
  • 10.06.2023
Haradinaj: Poslednji trenutak da Kurti pređe na pravu stranu

Kosovo prolazi kroz teške trenutke, zbog tvrdoglavosti premijera i neodlučnosti predsednice, saopštio je lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj.

  • 10.06.2023
Završen još jedan protest ’’Srbija protiv nasilja’’
Učesnici šestog protesta "Srbija protiv nasilja" večeras su nešto posle 21.30 počeli da se razilaze sa raskrsnice ispred zgrade Vlade Srbije.
  • 09.06.2023