Vesti
Politika

Patrijarh Irinej: Srbija se ne sme odreći Kosova

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej izjavio je da se Srbija ne sme odreći Kosova, kao i da je srpskom narodu potrebno jedinstvo umesto podela koje ohrabruju neprijatelje.
Patrijarh Irinej: Srbija se ne sme odreći Kosova
Patrijarh Irinej (Foto Tanjug)

"Naša teška rana danas je Kosovo. Sveta srpska zemlja koje se ne smemo odreći, jer će nas stići kletva Svetog cara Lazara i ostalih kosovsko-metohijskih mučenika. Prokleće nas istorija i muke svih postradalih na Kosovu. To ne smemo po cenu života", rekao je patrijarh Irinej na proslavi slave hrama Svetog Save u Kraljevu.

Kako je prenela je Informativna služba SPC, patrijarh je rekao da Srbiji mogu da otmu Kosovo i da su ga oteli i Turci "pa smo posle 500 godina uspeli da ga vratimo", a kako je dodao "u poslednje vreme ta misao o neodricanju od Kosova se čuje i od naših vodja".

"To nas raduje, to raduje naše svetitelje i manastire na Kosovu. Ne uzdamo se mnogo u pomoć svetskih moćnika, već u pomoć naših svetitelja koji su se na Kosovu i Metohiji podvizavali. Oni će nam biti verni pomoćnici, ako se budemo trudili", rekao je patrijarh Irinej.

Kako je patrijarh još dodao, "ako želimo da u ovome svetu imamo kao narod neko mesto", treba "da budemo jedno".

"To jedinstvo se temelji u dobru, jer u suprotnom nije utemeljeno i ne traje. Danas nam je ono potrebno, umesto podela i svadja koje ohrabruju naše neprijatelje. U tome je njihova moć, a naša nemoć. Zato se molimo Gospodu da nam usadi veru kao temelj svih vrlina", naveo je patrijarh Irinej.

Kako je rekao, "bez vere smo kao pojedinci ništavni, ne samo pred Bogom nego i pred ljudima".

"Jedinstvo se ostvaruje kroz ljubav, pa se molimo Gospodu da nam ovu vrlinu daruje u svetu punom duboke mržnje. Hladjenje ljubavi prema Bogu ima za posledicu mržnju ljudi jednih prema drugima", naglasio je patrijarh Irinej.

Patrijarh Irinej služio je liturgiju sa arhijerejima tokom zasedanja Sabora koje je u petak započelo u manastiru Žiča, a trebalo bi u subotu da bude nastavljeno u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu.Ostale vesti

Petković: Kurtijeva najava tužbe neostvariva
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da najava Aljbina Kurtija da će Priština protiv Beograda podneti "tužbu za genocid" još jedan pokušaj skretanja pažnje javnosti sa činjenice da Priština nema odgovore na socijalna i ekonomska očekivanja građana.
  • 07.05.2021
Šefovi diplomatija EU o Zapadnom Balkanu 10. maja
Ministri spoljnih poslova EU održaće dugoočekivanu debatu o Zapadnom Balkanu na sastanku 10. maja, potvrđeno je u Evropskom Savetu.
  • 07.05.2021
Kurti izneo program Vlade i najavio pripremu
Premijer Kosova Aljbin Kurti najavio je danas da će njegova vlada sa Beogradom voditi principijelan dijalog, kao i da će pripremiti "tužbu za genocid".
  • 07.05.2021
Vučić: Primili smo poruku, Hrvatska hoće da unizi Srbiju
Srbija želi da ima dobre i korektne odnose sa svima u okruženju, a postupci i izjave iz Hrvatske nisu izraz poštovanja prema Republici Srbiji, poručio je predsednik Aleksandar Vučić povodom najava Hrvatske da će napraviti vojni kamp na Kosovu.
  • 07.05.2021
Gradonačelnik Atine: Grčka podržava liberalizaciju viza za Kosovo
Gradonačelnik Atine Kostas Bakoinis bovari u Prištini. On je danas bio gost premijera Kosova Aljbina Kurtija i ministra zdravlja Arbena Vitije.
  • 07.05.2021
KBS dobile 191 hektar zemlje u Mitrovici
Predstavnici opštine iz Južne Mitrovice i Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) potpisali su ugovor o korišćenju zemlje i budućoj nameni strelišta Crnuša koje se nalazi u blizini podeljenog grada.
  • 07.05.2021