Vesti
Politika

Patrijarh Irinej: Srbija ne može da pokloni Kosovo

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej rekao je u božićnom intervjuu za TV "Hram" da Srbija nikada ne može da pokloni Kosovo i Metohiju, kao i da još nije vreme da poglavar Rimokatoličke crkve poseti Srbiju.
Patrijarh Irinej: Srbija ne može da pokloni Kosovo
Patrijarh Irinej (Foto arhiva Tanjug)

Govoreći o položaju Srbije između Istoka i Zapada, patrijarh Irinej je naglasio da i vrh i narod i crkva žele mir sa svima – mi sedimo na svojoj stolici i sa te stolice znamo ko su nam prijatelji, ali se trudimo i sa drugima.

"Dosta su nas bombardovali, dosta smo ratovali sa njima", poručio je patrijarh Irinej u intervjuu televiziji Hram.
Patrijarh Irinej smatra da nije još vreme da poglavar Rimokatoličke crkve poseti Srbiju.

“Baš zbog tih istorijskih odnosa, koji su još sveži i bliski, smatramo da još tome nije prilika”, objasnio je patrijarh Irinej.

Komentarišući unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji, podsetio je da se "crkva već izjasnila".

"Može Kosovo da bude oteto, da bude okupirano kao što jeste danas, ali Srbija nikada ne može da kaže ’mi to poklanjamo’, jer ono što se pokloni zauvek se izgubi, a ono što se otme na silu, na isti način se i vrati", rekao je patrijarh.

Patrijarh je dodao da se nada da tako smatra i vrh naše države.

"Koliko vidim država čini velike napore da se Kosovo sačuva u okviru Srbije i da se nađe političko rešenje tako da bude na zadovoljstvo i jednih i drugih i da ostane to što jeste. Mi ne možemo da zamislimo Srbiju bez Kosova i Metohije", naglasio je patrijarh.

Prema njegovim rečima, taj deo države mi tek u novije doba nazivamo Kosovo i Metohija.

"To je stara Srbija, koja je rodila ovaj drugi deo Srbije. Kosovo je naša istorija, kultura, duhovnost, sva je ispunjena praslavnim svetinjama", rekao je partrijarh.

Podsetio je da je Prizren nekada bio prestonica srpskog naroda, kao i Skoplje, dok je Pećka patrijaršija rezidencija sprskih patrijaraha i episkopa i istorijska kuća naše crkve.

Patrijarh je istakao da narod koji je svestan sebe i svoje istorije i kulture ne može sebi da dozvoli da Pećka patrijaršija bude u nekoj drugoj državi, kao ni druge sprske svetinje za koje se hiljadu godina prolivala krv.

Prema njegovim rečima, KiM ne može za Srbiju da bude omča, već veza koja nas vezuje za staru Srbiju i tamošnje svetinje.Ostale vesti

Vučić: Spremni smo za nastavak dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon razgovora sa Miroslavom Lajčakom da je Srbija posvećena dijalogu sa Prištinom i spremna je za njegov nastavak "u svakom trenutuku kada kada bude pozvana u Brisel".

  • 03.03.2021
Čitaku zvanično završila mandat ambasadorke u SAD
Vljora Čitaku je zvanično završila svoj mandat ambasadorke Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi KosovaPress.
  • 03.03.2021
Eljezi: Sutra se očekuje objavljivanje konačnih rezultata izbora

Konačni rezultati vanrednih parlamentarnih izbora održanih na Kosovu 14. februara biće poznati sutra, prenosi KosovaPress.

  • 03.03.2021
Selaković: Posvećeni dijalogu sa Prištinom, problem nedostatak poverenja

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković započeo je zvaničnu posetu Berlinu obraćanjem Odboru za EU nemačkog Bundestaga, gde je poručio da Srbija, čiji je spoljnopolitički prioritet punopravno članstvo u EU, ostaje posvećena dijalogu sa Prištinom, pod okriljem Unije, ali ukazao da je ono što je u ovom procesu značajan problem, nedostatak poverenja, prenosi RTS

  • 03.03.2021
“Sporazum”: U iščekivanju zvaničnih rezultata
U novoj emisiji “Sporazum” govorimo o političkoj situaciji na Kosovu nakon održanih vanrednih parlamentarnih izbora, sa posebnim akcentom na učešće nevećinskij zajednica. Analiziramo kakve promene na relaciji Priština – Beograd donosi izborni pobednik Aljbin Kurti ako uspe da formira svoju novu vladu.
  • 03.03.2021
Lajčak stiže u Beograd, danas razgovori sa Vučićem
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom u 18 časova.
  • 03.03.2021