Vesti
Politika

Parteš: Poništeni rezultati izbora?

Izborni panel za žalbe i predstavke (IPŽP) poništio je rezultate izbora za gradonačelnika u opštini Parteš i naložio Centralnoj izbornoj komisiji da ponovi ovo glasanje, prenosi Kossev.
Parteš: Poništeni rezultati izbora?
Ilustracija (Fot arhiva Kim)

Panel je utvrdio, navodi se u odluci da je lično kandidat za gradonačelnika u Partešu ispred Srpske liste, Dragan Petković, telefonom komunicirao sa "predstavnikom" lokalne menjačnice, kako bi raspodelio "sredstva građanima u zamenu za glasove", u iznosu od 30 do 50 evra.

IPŽP je odluku doneo zbog "narušavanja integriteta izbora kao rezultat finansijske nagrade sa ciljem dobijanja podrške birača".

U odluci IPŽP-a se navodi da se rezultati poništavaju u biračkim centrima Donja Budriga, Parteš i Pasjane i podseća da opština Parteš ima samo ova tri biračka centra.

Panel je postupao po žalbi kandidata za gradonačelnika u Partešu ispred GI Narodna sloga, Nenada Cvetkovića, koji je tražio da se poništi izborni proces zbog "manipulacije i kupovine glasova od strane političkog subjekta Srpske liste".

Kao dokaze podneo je listu konačnih rezultata Centra za prebrojavanje i rezultate, CD sa audio snimkom, kao i štampane fotografije SMS poruka.

"Panel je utvrdio sa CD audio snimka da lično kandidat za gradonačelnika opštine Parteš, Dragan Petković, iz političkog subjekta Srpska lista, razgovara sa jednom osobom putem telefona o mogućnostima finansijske nadoknade biračima, od 30 do 50 evra po biraču, uz mogućnost da se ta ista finansijska sredstva vrate nudiocu tokom četvorogodišnjeg mandata, sa pravnim interesom”, stoji u odluci IPŽP-a.

Navode da je, iz spisa Osnovnog tužilaštva u Gnjilanu, i utvrđeno da je Petković telefonom komunicirao sa radnikom menjačnice, odnosno, kako se navodi u odluci "predstavnikom menjačnice u selu Parteš" N.Š. o raspodeli novca.

"Takođe iz istog dopisa Osnovnog tužilaštva u Gnjilanu, panel je utvrdio da je lice, sa kojim je telefonski govorio kandidat za gradonačelnika Parteša, Dragan Petković, u fazi pretpretresnog postupka priznalo da je raspodelio 90 evra - tri osobe po 30 evra, u zamenu za glasove, ali bez spominjanja da li su za izbore, ili navodno u humanitarne svrhe”.

Na kosovskim lokalnim izborima u Partešu je, prema rezultatima CIK-a, Dragan Petković iz Srpske liste dobio 1.571 glas, a Nenad Cvetković 1.059 glasova.Ostale vesti

Vučić: Spremni smo za nastavak dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon razgovora sa Miroslavom Lajčakom da je Srbija posvećena dijalogu sa Prištinom i spremna je za njegov nastavak "u svakom trenutuku kada kada bude pozvana u Brisel".

  • 03.03.2021
Čitaku zvanično završila mandat ambasadorke u SAD
Vljora Čitaku je zvanično završila svoj mandat ambasadorke Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi KosovaPress.
  • 03.03.2021
Eljezi: Sutra se očekuje objavljivanje konačnih rezultata izbora

Konačni rezultati vanrednih parlamentarnih izbora održanih na Kosovu 14. februara biće poznati sutra, prenosi KosovaPress.

  • 03.03.2021
Selaković: Posvećeni dijalogu sa Prištinom, problem nedostatak poverenja

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković započeo je zvaničnu posetu Berlinu obraćanjem Odboru za EU nemačkog Bundestaga, gde je poručio da Srbija, čiji je spoljnopolitički prioritet punopravno članstvo u EU, ostaje posvećena dijalogu sa Prištinom, pod okriljem Unije, ali ukazao da je ono što je u ovom procesu značajan problem, nedostatak poverenja, prenosi RTS

  • 03.03.2021
“Sporazum”: U iščekivanju zvaničnih rezultata
U novoj emisiji “Sporazum” govorimo o političkoj situaciji na Kosovu nakon održanih vanrednih parlamentarnih izbora, sa posebnim akcentom na učešće nevećinskij zajednica. Analiziramo kakve promene na relaciji Priština – Beograd donosi izborni pobednik Aljbin Kurti ako uspe da formira svoju novu vladu.
  • 03.03.2021
Lajčak stiže u Beograd, danas razgovori sa Vučićem
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom u 18 časova.
  • 03.03.2021