Vesti
Politika

Parlamentarni izbori u Srbiji 16. marta

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić potpisao je ukaz o raspuštanju Skupštine Srbije i odluku o raspisivanju parlamentarnih izbora.
Parlamentarni izbori u Srbiji 16. marta
Tomislav Nikolić (Foto Tanjug)

"Upravo sam potpisao ukaz o raspuštanju Narodne skupštine i odluku o raspisivanju parlamentarnih izbora", rekao je Nikolić u obraćanju medijima nakon potpisivanja ukaza i odluke dodajući da je time ispunio svoje ustavne obaveze i iskoristio ustavna prava da na obrazloženi predlog vlade raspušti skupštinu i raspiše izbore.

Konstatujući da je u dve godine od poslednjih izbora Srbija doživela promene na bolje, Nikolić je istakao da zasluge za to pripadaju svima koji vrše državne funkcije, pre svega Vladi Srbije.

On je naveo da smo u međuvremenu uspostavili dijalog sa institucijama u Prištini, otvorili mnoga vrata politika države prihvaćena je u mnogim državama i organizacijama u svetu.
"Stigli smo do otpočinjanja pregovora sa Evropskom unijom, na cilj koji je do tada bio nezamisliv za mnoge. Stvorili smo i obonovili mnoga prijateljstva i sada nas čeka mnogo posla, bolne reforme koje će unaprediti život građana. Ispunjavanje uslova koje postavlja EU takođe dočekujemo u boljoj atmosferi nego pre dve godine", rekao je Nikolić.

Srbija, dodao je, nije danas posvađana, u njoj mnogi koji se politikom bave o bitnim zadacima razmišljaju veoma slično, a što očekuje da će pokazati i predstojeća kampanja.

"Stekli su se uslovi za fer, demokratske i slobodne izbore posle kojih ćemo sigurno dobiti vladu sa više energije, volje entuzijazma, rasteraćenu od problema koje je ova vlada rešila, ali opterećenu problemima do kojih ova vlada još nije dosegla. Očekujem konačno jednu fer, demokratsku kampanju, punu entuzijazma, u koju će svako ući sa svojim programom, a ne sa programom drugog o kome misli nešto loše", rekao je Nikolić i poručio:

"Mesec i po dana iskroistićemo da vidimo šta ko nudi, kolika je čija popularnost, ne za svađu, već za novo okupljanje. Vlada je želela da proveri svoj legitimitet, kao i opozicija, sigurno ćemo dobiti vladu sa više energije, volje entuzijazma, rasteraćenu problemima koje je ova vlada rešila".

Predsednik je građanima poručio da izaberu onoga ko će najbolje da ih vodi, brine o njima i njihovoj deci, da reprezentuje politiku vlade širom sveta naglasivši da će svi državni organi nastaviti da rade svoj posao u skladu sa ustavom i zakonima, bez favorizacije izborne kampanje bilo kog učesnika, te da će stabilnot i bezbednost drzave biti obezbeđeni.

Podsetivši da su izbori uvek prilika da se stigne do boljeg, lepšeg, najprihvatljivijeg, Nikolić je građanima u Srbiji poželeo srećne izbore.Ostale vesti

EU zahteva formiranje ZSO
Evropska unija čeka kosovske predloge za uspostavljanje Zajednice srpskih opština navodeći da je to obaveza Kosova iz sporazuma koji je potpisan 2013. godine. Nasuprot tome, vlada Aljbina Kurtija kaže da će rešenje za formiranje ZSO biti u skladu sa Ustavom i presudom Ustavnog suda, kao i da neće biti jednoetničko udruživanje opština, prenosi Reporteri.
  • 15.05.2021
Vučić: Srbija neće dozvoliti da joj neko otme Kosovo
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da je u prošle godine u Vašingtonu bilo ponuđeno obostrano priznanje Beograda i Prištine, ali je naveo da on na to nije pristao, kao i da Srbija podržava isključivo princip nepromenljivosti granica u skladu sa odlukom UN.
  • 15.05.2021
Nemačke poruke Prištini
Ambasador Nemačke u Prištini Jern Rode naglasio je da je za njegovu zemlju pitanje promena granica na Balkanu zatvoreno, a da bi podnošenje tužbe protiv Srbije za genocid bio veoma dug proces koji bi zaustavio mnoge stvari na Kosovu.
  • 14.05.2021
Dendias i Lajčak o nastavku dijaloga Beograda i Prištine

Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendias razgovarao je sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

  • 14.05.2021
Pahor: Protiv sam promena granica na Balkanu

Predsednik Slovenije Borut Pahor rekao je u Prištini da je protiv promene granica na Balkanu, kao i da snažno podržava nastavak dijaloga Beograda i Prištine. Predsednica Kosova Vjosa Osmani je na zajedničkoj konferenciji izjavila da Kosovo neće odustati od tužbe za genocid protiv Srbije.

  • 13.05.2021
Brnabić: Bez kompromisnog rešenja za Kosovo nema stabilnosti ni investicija
Samo dijalogom i kompromisom može biti postignuto trajno rešenje za Kosovo i bez toga nema stabilnosti, ni investicija, ocenila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić na Delfi ekonomskom forumu i istakla da je Prespanski sporazum primer za Beograd i Prištinu.
  • 13.05.2021