Vesti
Politika

Parlament u Prištini nije podržao Vašingtonski sporazum

U kosovskoj skupštini nije usvojen nacrt rezolucije opozicionog Demokratskog saveza kojom se vlada Aljbina Kurtija poziva da sprovede Vašingtonski sporazum, potpisan septembra prošle godine u vreme administracije Donalda Trampa.
Parlament u Prištini nije podržao Vašingtonski sporazum
Skupština Kosova (Foto arhiva Kim)

Za rezoluciju su glasala 24 poslanika opozicije, dok su poslanici vladajuće koalicije bili uzdržani.

Sporazumi potpisani u Vašingtonu, predviđaju normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, u sferi ekonomije.

Šefica poslaničke grupe vladajućeg pokreta Samoopredeljenje Mimoza Kusari-Ljilja izjavila je prištinskim medijima da neuspeh nacrta rezolucije DSK o Vašingtonskom sporazumu ne znači da u Prištini ne cene ulogu Sjedinjenih Američkih Država.

"Bilo je nekoliko tačaka za koje smo, dok smo bili u opoziciji u parlamentu, rekli da ne bi trebalo da budu deo bilo kakvog eventualnog dogovora. Tada je premijer Avdulah Hoti potvrdio da ove tačke neće biti uključene. Jedna od njih bila je ’mini šengen’’ preimenovan u ’Otvoreni Balkan’, a druga tačka je imala veze sa deljenjem kosovskih resursa sa Srbijom, poput slučaja jezera Gazivode", rekla je Kusari-Ljilja.

Navela je da vlada Kurtija ostaje privržena strateškom partnerstvu sa SAD I da za njih postoje dva bitna principa.

"Prvo je to što naša podrška rezoluciji ni na koji način nije nedostatak uvažavanja uloge SAD-a. Sasvim suprotno. Poslanička grupa pokreta Samoopredeljenje i Vlada Kosova ostaju privrženi strateškom partnerstvu sa Sjedinjenim Državama, koje su posebne za Kosovo i njegov narod. Nastavićemo saradnju u svim oblastima, posebno u procesu dijaloga. Drugi princip je da Kosovo ne ulazi u dijalog kao strana koja mora da pravi nove kompromise", kazala je Kusari-Ljilja.Ostale vesti

Pahor stigao u Prištinu
U Predsedništvu Kosova počeo je sastanka predsednice Vjose Osmani i predsednika Slovenije Boruta Paroha. 
  • 29.11.2021
Vučić: Srbija ne treba da prizna Kosovo
"Srbija ne treba da prizna samoproglašenu nezavisnost Kosova, već treba da se bori koliko je moguće politički i da čuva mir, da zemlja ide napred, da bi mogla jasno da kaže sve što danas može da kaže", izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 29.11.2021
Diplomatske misije u Prištini upozorile na oprez zbog mogućih napada

Diplomatske misije u Prištini upozorile su svoje osoblje da izbegavaju gužve i velike tržne centre jer, prema njihovim saznanjima, postoji rizik od mogućeg napada do 30. novembra.

  • 28.11.2021
Odbijen zahtev kosovskih ministara da posete Preševsku dolinu
Srbija je rano jutros odbila zahtev kosovskih ministara da posete Medveđu, Bujanovac i Preševo. Ministri Ljiburn Aljiu, Hekuran Murati, Arberie Nagavci i Hajrula Čeku podneli su zahtev zu posetu 27. i 28. novembra.
  • 27.11.2021
Rama: Glasao bih
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je nakon sastanaka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Elbasanu da će glasati "za" ujedinjenje sa Kosovom, kad god bude napravljen demokratski i miran referendum.
  • 26.11.2021
Lajčak razgovarao sa predstavnicima Kfora i Euleksa
Nakon sastanka sa političkim zvaničnicima Kosova specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak sastao se i sa visokim zvaničnicima misije Euleksa i Kfora.
  • 26.11.2021