Vesti
Politika

„Parlament stavlja pečat na sudbinu države, ne predsednik“

Parlament bi trebalo da ima ključnu ulogu u pregovorima između Kosova i Srbije, a ne predsednik Hašim Tači, istakli su predstavnici kosovskih opozicionih partija i pravnici na konferenciji „Dijalog između Kosova i Srbije: Dug put do sporazuma", održanoj danas u Prištini.
„Parlament stavlja pečat na sudbinu države, ne predsednik“
Sa konferencije o dijalogu (Foto Kim)

Predsednik države treba da predstavlja jedinstvo naroda i on ne može da se meša u izvršnu vlast, jer je to posao Skupštine, objasnio je nekadašnji predsednik Ustavnog suda na Kosovu Enver Hasani. Dodao je da u parlamentarnim evopskim zemljama ključnu ulogu ima parlament, te da bi to trebalo da bude i u slučaju Kosova, ističe Hasni.

„Predsednik zemlje nema mandat da pregovara ili odlučuje o pitanjim koja imaju veze sa teritorijom i graničnim pitanjima i slično. Član 87. 3 italijanskog ustava čini jasnim da predsednik republike ima samo ratifikacionu snagu nakon što je dobio dozvolu parlamenta“, objasnio je Hasani.

U slučaju raspisivanja refernduma, koji je Tači više puta pominjao, Hasani naglašava da po Ustavu predsednik ne odlučuje o tome već najviši organ vlasti, odnosno parlament.
„Parlament je taj koji stavlja pečat na sudbinu države“, naglasio je Hasani.

I profesor Ustavnog prava i nekadašnji ministar u vladi Ise Mustafe, dr Arsim Bajrami ističe da je Skupština Kosova vlasnik procesa i da ovo telo mora dati glavnu reč o završetku procesa sa Srbijom. Bajrami je podsetio da je prilikom polaganja zakletve Tači obećao da će štititi kosovski Ustav i da sada toga mora da se pridržava.

„Kada dođe do mirovnog sporazuma sa Srbijom, to će biti istorijski sporazum naravno, ali postoje i drugi akteri koji imaju odgovornost i predsednik koga je predložila komisija ima pravo ali je odgovornost prema parlamentu koji ima pravo da obije bilo koji dogovor koji je postigao predsednik. Skupština je ta koja daje konačno odobrenje“.

Bajrami je, govoreći o mogućem referendumu na Kosovu, izrazio bojazan da bi on doživeo istu sudbinu kao i nedavno održani u Makedoniji.

Korekcija granica je, po mišljenju šefa parlamentarne grupe DSK Avdulaha Hotija pravac u koji niko ne sme da ide. On takođe smatra da glavnu ulogu u konačnom sporazumu treba da ima parlament koji bi usvojio platformu za pregovore.

„Verujemo da će konačni dogovor sa Srbijom treba da uključi međusobno priznavanje i trebamo biti u EU, UN-u i td. Svaki dogovor ne treba ugroziti jedinstveni karakter Kosova i Ustav“, kazao je Hoti.

Dok je šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova ponovio reči svoga šefa i premijera Kosova Ramuša Haradinaja da bi svaka promena granica dovela do sukoba, njegov kolega iz Samoopredeljenja Glauk Konjufca smatra da je premijer napravio grešku dajući mandat Hašim u Tačiju da vodi pregovore.

On je istovremno podsetio da je na snazi Rezolucija o tome ko ima pravo da pregovara. Taj dokument je po njegovim rečima od izuzetno vrednosti. Svaki dokument koji usvoji Skupština je obavezujuć a predsednik to ne primenjuje, kaže Konjufca. Zbog toga, smatra on, Tači ne sme da nastvi proces dijaloga Srbijom.

„Pitanje granice je ključno i najviše egzistencijalno pitanje za zemlju i to je ključ za državu, a da predsednik pregovara sa Vučićem bez Platforme u parlamentu, samo uz volju premijera to poništava njegov mandat i prema tome taj proces ne može predstavljati“, naglasio je Konjufca.

Poslanik Socijlademokratske partije Dukađin Gorani smatra da je nejasno šta kosovski Albanci zapravo podržavaju kada je proces sa Srbijom u pitanju.

„Trenutna situacija prema tom procesu je postala dramatična. Veoma je teško da se racionalno razgovara kada imate tako dramatičnu situaciju. Treba da se završi dramatizacija situacije i da albanska strana da ponudu, ukoliko je proces pregovora neophodan onda treba postojati ponuda. Nije samo reći da ste protiv nego i treba reći šta podržavate i koja je vaša opcija". 

Gorani je istakao da je potrebno da parlament odluči o platformi za pregovore i da stvori tim za pregovore koje je do sada vodio predsednik Kosova Hašim Tači.

Konferenciju „Dijalog između Kosova i Srbije: Dug put do sporazuma organizovala je Grupa za pravne i političke studije.Ostale vesti

Stoltenberg: Zabrinjavajuće stanje na severu Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom povodom, kako je generalni sekretar rekao, zabrinjavajuće situacije na severu Kosova.

  • 26.09.2021
Borelj: Provokacije su neprihvatljive

Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije Žozep Borelj, rekao je da nastavlja pažljivo da prati situaciju na severu Kosova i poručio obema stranama da su "neprihvatljive" sve dodatne provokacije ili jednostrane i nekoordinisane akcije.

  • 26.09.2021
Stefanović i Mojsilović obilaze vojne snage u Raškoj

Ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović počeli su danas obilazak dela srpskih vojnih snaga koje se nalaze u stanju povišene borbene gotovosti, a raspoređene su u okviru taktičkih grupa koje se nalaze u Garnizonu u Raškoj, vojnoj bazi "Rudnica" i na pravcu ka administrativnom prelazu Jarinje.

  • 26.09.2021
Albanija: Pozivamo Srbiju da povuče svoje oružane snage

Ministarstvo Evrope i spoljnih poslova Albanije izrazilo je zabrinutost zbog eskalacije situacije na severu Kosova i pozvalo Srbiju da povuče oružane snage upućene na administrativni prelaz sa Kosovom.

  • 26.09.2021
Šarl Mišel pozvao Beograd i Prištinu da spuste tenzije i nastave dijalog

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel pozvao je Beograd i Prištinu da spuste tenzije na severu Kosova i da nastave pregovarački proces.

  • 26.09.2021
Incidenti
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković optužio je premijera Kosova Aljbina Kurtija da je "za šaku glasova na predstojećim izborima", spreman da "izazove ozbiljne incidente na prostoru Kosova i Metohije".
  • 25.09.2021