Vesti
Politika

„Parlament stavlja pečat na sudbinu države, ne predsednik“

Parlament bi trebalo da ima ključnu ulogu u pregovorima između Kosova i Srbije, a ne predsednik Hašim Tači, istakli su predstavnici kosovskih opozicionih partija i pravnici na konferenciji „Dijalog između Kosova i Srbije: Dug put do sporazuma", održanoj danas u Prištini.
„Parlament stavlja pečat na sudbinu države, ne predsednik“
Sa konferencije o dijalogu (Foto Kim)

Predsednik države treba da predstavlja jedinstvo naroda i on ne može da se meša u izvršnu vlast, jer je to posao Skupštine, objasnio je nekadašnji predsednik Ustavnog suda na Kosovu Enver Hasani. Dodao je da u parlamentarnim evopskim zemljama ključnu ulogu ima parlament, te da bi to trebalo da bude i u slučaju Kosova, ističe Hasni.

„Predsednik zemlje nema mandat da pregovara ili odlučuje o pitanjim koja imaju veze sa teritorijom i graničnim pitanjima i slično. Član 87. 3 italijanskog ustava čini jasnim da predsednik republike ima samo ratifikacionu snagu nakon što je dobio dozvolu parlamenta“, objasnio je Hasani.

U slučaju raspisivanja refernduma, koji je Tači više puta pominjao, Hasani naglašava da po Ustavu predsednik ne odlučuje o tome već najviši organ vlasti, odnosno parlament.
„Parlament je taj koji stavlja pečat na sudbinu države“, naglasio je Hasani.

I profesor Ustavnog prava i nekadašnji ministar u vladi Ise Mustafe, dr Arsim Bajrami ističe da je Skupština Kosova vlasnik procesa i da ovo telo mora dati glavnu reč o završetku procesa sa Srbijom. Bajrami je podsetio da je prilikom polaganja zakletve Tači obećao da će štititi kosovski Ustav i da sada toga mora da se pridržava.

„Kada dođe do mirovnog sporazuma sa Srbijom, to će biti istorijski sporazum naravno, ali postoje i drugi akteri koji imaju odgovornost i predsednik koga je predložila komisija ima pravo ali je odgovornost prema parlamentu koji ima pravo da obije bilo koji dogovor koji je postigao predsednik. Skupština je ta koja daje konačno odobrenje“.

Bajrami je, govoreći o mogućem referendumu na Kosovu, izrazio bojazan da bi on doživeo istu sudbinu kao i nedavno održani u Makedoniji.

Korekcija granica je, po mišljenju šefa parlamentarne grupe DSK Avdulaha Hotija pravac u koji niko ne sme da ide. On takođe smatra da glavnu ulogu u konačnom sporazumu treba da ima parlament koji bi usvojio platformu za pregovore.

„Verujemo da će konačni dogovor sa Srbijom treba da uključi međusobno priznavanje i trebamo biti u EU, UN-u i td. Svaki dogovor ne treba ugroziti jedinstveni karakter Kosova i Ustav“, kazao je Hoti.

Dok je šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova ponovio reči svoga šefa i premijera Kosova Ramuša Haradinaja da bi svaka promena granica dovela do sukoba, njegov kolega iz Samoopredeljenja Glauk Konjufca smatra da je premijer napravio grešku dajući mandat Hašim u Tačiju da vodi pregovore.

On je istovremno podsetio da je na snazi Rezolucija o tome ko ima pravo da pregovara. Taj dokument je po njegovim rečima od izuzetno vrednosti. Svaki dokument koji usvoji Skupština je obavezujuć a predsednik to ne primenjuje, kaže Konjufca. Zbog toga, smatra on, Tači ne sme da nastvi proces dijaloga Srbijom.

„Pitanje granice je ključno i najviše egzistencijalno pitanje za zemlju i to je ključ za državu, a da predsednik pregovara sa Vučićem bez Platforme u parlamentu, samo uz volju premijera to poništava njegov mandat i prema tome taj proces ne može predstavljati“, naglasio je Konjufca.

Poslanik Socijlademokratske partije Dukađin Gorani smatra da je nejasno šta kosovski Albanci zapravo podržavaju kada je proces sa Srbijom u pitanju.

„Trenutna situacija prema tom procesu je postala dramatična. Veoma je teško da se racionalno razgovara kada imate tako dramatičnu situaciju. Treba da se završi dramatizacija situacije i da albanska strana da ponudu, ukoliko je proces pregovora neophodan onda treba postojati ponuda. Nije samo reći da ste protiv nego i treba reći šta podržavate i koja je vaša opcija". 

Gorani je istakao da je potrebno da parlament odluči o platformi za pregovore i da stvori tim za pregovore koje je do sada vodio predsednik Kosova Hašim Tači.

Konferenciju „Dijalog između Kosova i Srbije: Dug put do sporazuma organizovala je Grupa za pravne i političke studije.Ostale vesti

Hoti prepustio upravljanje vladom svojoj zamenici
Kosovski premijer, Avdulah Hoti, nakon što potvrđeno da je pozitivan na korona virus, prepustio je upravljanje vladom svojoj zamenici Aljbuleni Baljaj-Haljimaj, članici Socijaldemokratske inicijative, javljaju prištinski mediji.
  • 05.08.2020
Haradinaj ne podržava Hotija u dijalogu s Beogradom

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj ponovo je izrazio neslaganje prema načinu na koji je prištinska strana pristupila obnovljenom dijalogu s Beogradom, istakavši da premijer Avdulah Hoti privatizuje taj proces.

  • 05.08.2020
U Prištini u petak o nacrtu zakona o vrednostima OVK
Poslanici kosovske skupštine razmatraće u petak 7. avgusta nacrt zakona o zaštiti ratnih vrednosti bivše Oslobodilačke vojske Kosova, uprkos pozivima stranih diplomata i predstavnika Srba da će njime biti ugrožena sloboda govora i da će pojačati ionako postojeći strah kod svih nealbanskih etničkih zajednica na Kosovu.
  • 04.08.2020
Stano: Dijalog vodi EU, pozdravljamo inicijative SAD

Portparol Evropske unije u Briselu Peter Stano izjavio je da su predstavnici Prištine i Beograda, uz domaćine Miroslava Lajčaka i Žozepa Borelja jedini učesnici dijaloga o Kosovu, a da EU sarađuje sa Vašingtonom, sa kojim ima iste ciljeve u regionu.

  • 04.08.2020
Hiseni najavljuje konkretno uključivanje SAD u dijalog
Koordinator kosovske vlade u dijalogu sa Beogradom Skender Hiseni izjavio je da očekuje konkretno uključivanje Sjedinjenih Američkih Država u taj proces, dodajući da je u razgovoru sa američkim zvaničnicima u Vašingtonu uočio "nepokolebljivu posvećenost podršci dijalogu započetom u Briselu".
  • 04.08.2020
Hiseni pozvao Palmera da SAD aktivno prisustvuje Briselskom dijalogu
Kosovski koordinator u procesu dijaloga sa Srbijom Skender Hiseni sastao se danas u Vašingtonu sa specijalnim izaslanikom američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmerom, koji je Hiseniju naglasio da SAD ceni konstruktivnu posvećenost vlade i svih kosovskih institucija u procesu dijaloga.
  • 03.08.2020