Vesti
Politika

„Parlament stavlja pečat na sudbinu države, ne predsednik“

Parlament bi trebalo da ima ključnu ulogu u pregovorima između Kosova i Srbije, a ne predsednik Hašim Tači, istakli su predstavnici kosovskih opozicionih partija i pravnici na konferenciji „Dijalog između Kosova i Srbije: Dug put do sporazuma", održanoj danas u Prištini.
„Parlament stavlja pečat na sudbinu države, ne predsednik“
Sa konferencije o dijalogu (Foto Kim)

Predsednik države treba da predstavlja jedinstvo naroda i on ne može da se meša u izvršnu vlast, jer je to posao Skupštine, objasnio je nekadašnji predsednik Ustavnog suda na Kosovu Enver Hasani. Dodao je da u parlamentarnim evopskim zemljama ključnu ulogu ima parlament, te da bi to trebalo da bude i u slučaju Kosova, ističe Hasni.

„Predsednik zemlje nema mandat da pregovara ili odlučuje o pitanjim koja imaju veze sa teritorijom i graničnim pitanjima i slično. Član 87. 3 italijanskog ustava čini jasnim da predsednik republike ima samo ratifikacionu snagu nakon što je dobio dozvolu parlamenta“, objasnio je Hasani.

U slučaju raspisivanja refernduma, koji je Tači više puta pominjao, Hasani naglašava da po Ustavu predsednik ne odlučuje o tome već najviši organ vlasti, odnosno parlament.
„Parlament je taj koji stavlja pečat na sudbinu države“, naglasio je Hasani.

I profesor Ustavnog prava i nekadašnji ministar u vladi Ise Mustafe, dr Arsim Bajrami ističe da je Skupština Kosova vlasnik procesa i da ovo telo mora dati glavnu reč o završetku procesa sa Srbijom. Bajrami je podsetio da je prilikom polaganja zakletve Tači obećao da će štititi kosovski Ustav i da sada toga mora da se pridržava.

„Kada dođe do mirovnog sporazuma sa Srbijom, to će biti istorijski sporazum naravno, ali postoje i drugi akteri koji imaju odgovornost i predsednik koga je predložila komisija ima pravo ali je odgovornost prema parlamentu koji ima pravo da obije bilo koji dogovor koji je postigao predsednik. Skupština je ta koja daje konačno odobrenje“.

Bajrami je, govoreći o mogućem referendumu na Kosovu, izrazio bojazan da bi on doživeo istu sudbinu kao i nedavno održani u Makedoniji.

Korekcija granica je, po mišljenju šefa parlamentarne grupe DSK Avdulaha Hotija pravac u koji niko ne sme da ide. On takođe smatra da glavnu ulogu u konačnom sporazumu treba da ima parlament koji bi usvojio platformu za pregovore.

„Verujemo da će konačni dogovor sa Srbijom treba da uključi međusobno priznavanje i trebamo biti u EU, UN-u i td. Svaki dogovor ne treba ugroziti jedinstveni karakter Kosova i Ustav“, kazao je Hoti.

Dok je šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova ponovio reči svoga šefa i premijera Kosova Ramuša Haradinaja da bi svaka promena granica dovela do sukoba, njegov kolega iz Samoopredeljenja Glauk Konjufca smatra da je premijer napravio grešku dajući mandat Hašim u Tačiju da vodi pregovore.

On je istovremno podsetio da je na snazi Rezolucija o tome ko ima pravo da pregovara. Taj dokument je po njegovim rečima od izuzetno vrednosti. Svaki dokument koji usvoji Skupština je obavezujuć a predsednik to ne primenjuje, kaže Konjufca. Zbog toga, smatra on, Tači ne sme da nastvi proces dijaloga Srbijom.

„Pitanje granice je ključno i najviše egzistencijalno pitanje za zemlju i to je ključ za državu, a da predsednik pregovara sa Vučićem bez Platforme u parlamentu, samo uz volju premijera to poništava njegov mandat i prema tome taj proces ne može predstavljati“, naglasio je Konjufca.

Poslanik Socijlademokratske partije Dukađin Gorani smatra da je nejasno šta kosovski Albanci zapravo podržavaju kada je proces sa Srbijom u pitanju.

„Trenutna situacija prema tom procesu je postala dramatična. Veoma je teško da se racionalno razgovara kada imate tako dramatičnu situaciju. Treba da se završi dramatizacija situacije i da albanska strana da ponudu, ukoliko je proces pregovora neophodan onda treba postojati ponuda. Nije samo reći da ste protiv nego i treba reći šta podržavate i koja je vaša opcija". 

Gorani je istakao da je potrebno da parlament odluči o platformi za pregovore i da stvori tim za pregovore koje je do sada vodio predsednik Kosova Hašim Tači.

Konferenciju „Dijalog između Kosova i Srbije: Dug put do sporazuma organizovala je Grupa za pravne i političke studije.Ostale vesti

Gogić: Glasovi za “UZAH” i Romsku inicijativu su najverovantije glasovi za Srpsku
Analitičari Fadilj Ljepaja i  Ognjen Gogić, različito ocenjuju to što je Građanska inicijativa “Ujedinjena zajednica - Adrijana Hodžić”, osvojila nekoliko hiljada glasova u većinski srpskim opštinama. U specijalnoj emisiji posvećenoj rezultatima poslednjih parlamentarnih izbora Gogić je kazao da to može biti štetno po srpsku zajednicu, dok Ljepaja smatra da je glasanje za pripadnike različitih zajednica potpuno legalno i legitimno.
  • 01.03.2021
Lajčak: U Beograd ne dolazim sa ultimatumom
Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak, u ekskluzivnom intervjuu za Tanjug, poručuje da u Beograd ne dolazi sa "ultimatumom", da u Beogradu ne bi trebalo da strahuju zbog obnovljene saradnje EU i SAD na rešavanju kosovskog pitanja i da je ubeđen da postoji prostor u kome bi Beograd i Priština mogli da se dogovore o međusobnim odnosima.
  • 01.03.2021
CIK: Prebrojavanje uslovnih glasova, vodi Samoopredeljenje
Centar za brojanje i rezultate prebrojao je do sada oko 5.000 uslovnih glasova, nakon vanrednih parlamentarnih izbora koji su na Kosovu održani 14. febraura.
  • 01.03.2021
U Prištinu stiže Lajčak
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak počinje danas trodnevnu posetu Kosovu.
  • 01.03.2021
Sunjog: Kurtijev stav o dijalogu pozitivan pomak

Izjavu predsednika pokreta Samoopredeljenje i kandidata za novog premijera Aljbina Kurtija da će dijalog sa Beogradom biti među četiri prioriteta kosovske vlade šef kancelarije EU u Prištini Tomaš Sunjog ocenio je kao pozitivan pomak.

  • 28.02.2021
Dačić odbacuje nepostojeći non pejper EU i SAD o Kosovu
Ako neko planira da donosi neke non pejpere, poručujem im da ne gube vreme, rekao je danas za TV Pink predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, i dodao da je stav predsednika Srbije jasan - želimo kompromis i dogovor, ali ne prihatamo nikakve ucene.
  • 27.02.2021