Vesti
Politika

Park mira postaje pešačka zona?

Beograd i Priština mogli bi uskoro da postignu dogovor oko Parka mira u Severnoj Mitrovici, pišu “Večernje novosti”.

Kako navodi list jedno od mogućih kompromisnih rešenja je da se most pretvori u pešačku zonu koja će povezivati severni i južni deo grada.

Srpska strana spremna je da napravi ustupak i ukloni žardinjere, ali zbog bezbednosnih razloga, posebno incidenata koji su učestali u poslednje vreme, ne pristaje da se most otvori za saobraćaj. Ti argumenti izneti su i na poslednjoj rundi dijaloga u Briselu i zvaničnici EU pokazali su razumevanje za stavove Srbije, prenose “Novosti”.

Šefica tehničkog tima Pristine za pregovore sa Beogradom, Edita Tahiri, poručila je da je na nedavnom sastanku dveju delegacija u Briselu došlo do približavanja stavova srpske i kosovske strane o Parku mira i da bi u maju mogao biti potpisan sporazum.

Gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić, za “Novosti” tvrdi da još ništa konkretno nije dogovoreno i da neće biti potpisivanja bilo kakvog sporazuma sve do pronalaženja kompromisnog rešenja za obe strane.

“Oko Parka mira dogovor treba da postignu gradonačelnici severnog i juznog dela grada, odnosno Agim Bahtiri i ja. Insistiraćemo na rešenju koje bi zadovoljilo građane u svim delovima Kosovske Mitrovice i koje će voditi ka stalilizaciji situacije, a ne do neprestanih tenzija”, rekao je Rakić.

Rakić je uveren da je uprkos oprečnim stavovima oko Parka mira dogovor ne samo neopohodan već i da je moguće iznalaženje odgovarajućeg rešenja.

On podseća da je Park mira zamenio barikade koje su Srbi iz severnog dela grada postavili strahujući za svoju bezbednost.Ostale vesti

Lajčak i Bilčik razgovarali o dijalogu Beograda i Prištine

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak razgovarao je u ponedeljak u Bratislavi sa specijalnim izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom o dijalogu Beograda i Prištine i postignutom sporazumu u Ohridu.

  • 28.03.2023
Sunjog razgovarao sa predstavnicima manjinskih zajednica na Kosovu

Ambasador EU na Kosovu Tomaš Suniog sastao se sa predstavnicima manjinskih zajednica u Skupštini Kosova i Vladi, sa kojima je razgovarao o sporazumu za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova.

  • 27.03.2023
Hil: Sporazum se tiče Kosova, a ne pitanja albanske manjine u Srbiji
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas u Bujanovcu da se Briselski sporazum tiče Kosova, a ne pitanja manjina u Srbiji.
  • 27.03.2023
Skoplje i Tirana pozvali Beograd i Prištinu da primene dogovor iz Ohrida
Ministri spoljnih poslova Severne Makedonije i Albanije, Bujar Osmani i Olta Džačka, pozvali su danas Srbiju i Kosovo da bez odlaganja sprovedu dogovor koji su postigli u Ohridu.
  • 27.03.2023
EU poziva na mir i uzdržanost uoči organizovanja izbora na severu

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano je ocenio da se moraju obezbediti okolnosti za održavanje mirnog izbornog procesa 23. aprila na severu Kosova, te pozvao sve strane na uzdržanost.

  • 27.03.2023
Trajković: ZSO vodi ka nezavisnosti Kosova
Predsednik Srpskog nacionalnog foruma Momčilo Trajković rekao je u emisiji Slobodno srpski da srpskih političkih predstavnika u razgovoru o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kao i formiranju Zajednice srpskih opštine nema, jer su oni, kako je naveo, "inkorporisani od strane Aleksandra Vučića, koji preko svoje ispostave, Srpske liste, upravlja srpskim narodom i problemima".
  • 27.03.2023