Vesti
Politika

“Pantićeva odluka šansa za Srbe”

Poslanik Demokratske stranke Srbije Marko Jakšić ocenio je da je odluka novoizabranog gradonačelnika Kosovske Mitrovice Krstimira Pantića da ne položi zakletvu, pružila šansu Srbima da se bore za opstanak.
“Pantićeva odluka šansa za Srbe”
Foto arhiva KIM

"Ta odluka ide u prilog Srbima i srpskoj strani i još jednom pokazuje da je politika koju vodi Aleksandar Vučić prema Kosovu I Metohiji neiskrena i da šteti državnim i nacionalnim interesima Srbije. Cela politika je porazna i puca svuda i na svakom mestu", rekao je Jakšić agenciji Beta.
 
Prema njegovim rečima, Pantić je shvatio da lokalni izbori na Kosovu nisu bili statusno neutralni.

"Postupak Krstimira Pantića je dao i pružio šansu i mogućnost Srbima da se dalje bore za opstanak", rekao je Jakšić i ocenio da Beograd, odnosno Skupština Srbije treba da raspiše izbore, a ne predsednica Kosova Atifete Jahjaga.

"Očekuje se da ponovo Atifete Jahjaga umesto Skupštine Srbije raspiše izbore, a ako ih ona raspiše, mislim da Srbi neće izaći na izbore i da su svi shvatili da je velika prevara načinjena 3. i 17. novembra. Ovo sada Srbima daje šansu da opstanui", dodao je Jakšić.

Pantić je u subotu podneo neopozivu ostavku na mesto zamenika direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije i ocenio da su lokalni izbori na Kosovu bili "velika prevara od strane međunarodne zajednice".Ostale vesti

Bugujevci: Pitanje nestalih i ljudsko i političko pitanje, ali treba humano
Potpredsednica Skupštine Kosova Saranda Bogujevci rekla je u emisiji Slobodno srpski  da je pitanje nestalih lica prioritet za novu Vladu Kosova i da bi i to trebalo da bude tema dijaloga Kosova i Srbije.
  • 19.04.2021
Osam godina od Briselskog sporazuma
Osam godina od Briselskog sporazuma, potpisanog uz posredstvo EU, navršava se danas, a i dalje nije formirana Zajednica srpskih opština koja je Srbima na Kosovu trebalo da im garantuje ovlašćenja u obrazovanju, zdravstvu, ekonomskom razvoju, urbanom i ruralnom planiranju, ali Brisel i dalje ne "pritiska" Prištinu da ispoštuje potpisano
  • 19.04.2021
Đurić: Briselski sporazum omogućio godine mira
Osam godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić ističe da je taj dokument omogućio godine mira i stabilnosti u kojima je Srbija izgradila brend države koja snažno zastupa interese srpskog naroda na Kosovu i zalaže se za postizanje pravednog kompromisnog rešenja koje neće podrazumevati gaženje svojih državnih i nacionalnih interesa.
  • 19.04.2021
Konjufca: Za pokretanje tužbe protiv Srbije za genocid potrebno je vreme

Predsednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca rekao je da sastavljanje tužbe protiv Srbije za genocid na Kosovu zahteva vreme, prenosi Reporteri.

  • 17.04.2021
Kosovske NVO protiv odluke Evropa Nostre o Dečanima
Četrdeset organizacija civilnog društva reagovalo je na uključivanje manastira Dečani na listu „7 najugroženijih spomenika u Evropi“ za 2021. godinu od strane panevropske federacije nevladinih organizacija aktivnih na polju kulturnog nasleđa poznate kao Europa Nostra.
  • 17.04.2021
Lavrov i Selaković: Opasni pokušaji odustajanja od Rezolucije 1244
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Moskvi sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, koji je podvukao da su pokušaji odustajanja od Rezolucije UN 1244 na Kosovu opasni, prenosi Tanjug.
  • 16.04.2021