Vesti
Politika

Pantić spreman na susret sa Tačijem

Spremni smo da razgovaramo sa svima i o svim pitanjima koja su u interesu naših građana, kaže gradonačelnik Kosovske Mitrovice Krstimir Pantić.
Pantić spreman na susret sa Tačijem
Krstimir Pantić (Foto arhiva KIM)

Pantić je ovo rekao za „Novosti“ povodom očekivanja kosovskog premijera Hašima Tačija da se sretne sa predsednicima srpskih opština. "Ali ni na koji način nećemo ulaziti u teme koje će posredno ili neposredno zadirati u status KiM", kaže Pantić.

Pantić je ponovio da je jedan od koraka u procesu normalizacije odnosa sa kosovoskim institucijama bilo održavanje lokalnih izbora, ali da oni ne znače da je na bilo koji način priznata nezavisnost Kosova.

Da će Zajednica Srpskih opština biti nešto sasvim drugačije od Asocijacije kosovskih opština, prema Pantiću, se podrazumeva.

"Da smo želeli nevladinu organizaciju ne bismo ni zahtevali garancije od EU za formiranje ZSO sa određenim nadležnostima. One će biti prenete donošenjem ustavnog zakona u Skupštini Srbije. To je takođe deo normalizacije života na KiM i smatram da niko ne bi smeo da koči i uslovljava Vladu Srbije. Evropska unija je jasno kazala da je statusno neutralna i očekujemo da se tako i ponaša".

Međutim, za gradonačelnika Zubinog Potoka Stevana Vulovića susret sa Tačijem je nezamisliv:

"Jesam za rešavanje problema kroz razgovor, kada je to moguće. Činjenica je, međutim, da Priština nema odgovor ni na jedno od naših pitanja. Izabrani smo da sačuvamo institucije Srbije na KiM. Ne znam kako to neko hoće da nas otme iz naše države i da od naše države napravi svoju?", kaže Vulović.Ostale vesti

CIK sutra odlučuje o ponovnom prebrojavanju glasova

Centralna izborna komisija (CIK) odlučiće u četvrtak da li će doći do ponovnog brojanja glasova.

  • 20.10.2021
“Blag izveštaj EK, traže se opravdanja za kosovske vlasti”
Evopska komisija je u poslednjem izveštaju o Kosovu bila vrlo nežna prema kosovskim institucijama, ne želeći da im povredi političku sujetu, smatraju poznavaoci kosovskih prilika. Miodrag Marinković zamera evropskim zvaničnicima to što su bili vrlo blagi, ocenjujući bezbednosnu situaciju stabilnom. Tanja Vujisić kaže da nije potreban izveštaj EK da podseća Prištinu na ispunjene obaveze iz Briselskog sporazuma.
  • 20.10.2021
Stano: Cilj Radne grupe da se nađe trajno rešenje za tablice

Prvi sastanak Radne grupe, koja bi trebalo da se bavi rešavanjem spora Beograda i Prištine oko registarskih tablica biće održan sutra u Briselu, potvrdio je za Tanjug portparol EU, Peter Stano. "Cilj radne grupe je da se nađe trajeno rešenje za ovo pitanje", kazao je on.

  • 20.10.2021
Izveštaj EK o Kosovu: Godina političke nestabilnosti
Period od oktobra 2020. do oktobra 2021. godine na Kosovu obeležila je politička nestabilnost, a zakonodavne aktivnosti bile su ograničene uključujući i napore u reformama u vezi sa Evropskom unijom, navodi se u izveštaju Evropske komisije (EK) o Kosovu.
  • 19.10.2021
Eljezi: Završavamo prebrojavanje svih glasova u toku nedelje
Prebrojavanje svih glasova sa lokalnih izbora održanih 17. oktobra očekuje se da bude završeno ove nedelje. 
  • 19.10.2021
Varhelji: Dijalog BG i PR ključan za stabilnost regiona
Komesar za proširenje EU, Oliver Varhelji rekao je danas da do deesakalcije prilika između Beograda i Prištne mora doći ”malim koracima” koji se dešavaju ”na terenu”, a koji obezbeđuju sigurnost i bolji život za građane.
  • 19.10.2021