Vesti
Politika

Pantić: Sa Vulinom ne može da se sarađuje

Povodom ostavke u Kancelariji za Kosovo i Metohiju, Krstimir Pantić je za list “Večernje Novosti” rekao da sa Aleksandrom Vulinom više ne može da sarađuje i dodao da izjave nisu bile statusno neutralne.
Pantić: Sa Vulinom ne može da se sarađuje
Krstmir Pantić (Foto arhiva KIM)

Pantić je za “Novosti” rekao da krivi ministra zaduženog za Kosovo i Metohiju Aleksandra Vulina jer nije vodio računa o državnim interesima.

"To je razlog za moju ostavku. Ne mogu da gledam kako se na račun stranke kojoj pripadam, na račun SNS, gradi infrastruktura Pokreta socijalista na KiM. Ne krivim Vladu već ministra koji je zadužen za KiM, a koji je vodio neku svoju politiku, gradio svoju stranku, a najmanje vodio računa o državnim i nacionalnim interesima Srbije. Jedno je pričao a drugo radio", rekao je Pantić.

Pantić je naveo da bi stavljanjem potpisa ispod teksta na kome se nalaze grb Kosova i obeležja koja govore o tome da je Kosovo republika, prekršio Ustav Srbije.

"Nema statusne neutralnosti na izjavama koje su potpisane. Žalosno je šta su sve naši odbornici i gradonačelnici bili prinuđeni da prihvate. Ne samo da nam otimaju deo teritorije, već nam vređaju dostojanstvo i inteligenciju", rekao je Pantić.

On dodaje da je i briselski sporazum prekršen jer su odbornici i gradonačelnici ucenjeni i primorani da potpišu nešto čega nema u njemu.

"Briselskim sporazumom je predviđeno da se izbori održe po kosovskim, a ne po zakonima „Republike Kosovo“", navodi Krstimir Pantić.

Na pitanje da li to definitivno znači da neće biti na čelu Mitrovice, Pantić je rekao da ga isključivo zanimaju interesi građana Kosovske Mitrovice i Srba na Kosovu i Metohiji.Ostale vesti

Đurić: Briselski sporazum omogućio godine mira
Osam godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić ističe da je taj dokument omogućio godine mira i stabilnosti u kojima je Srbija izgradila brend države koja snažno zastupa interese srpskog naroda na Kosovu i zalaže se za postizanje pravednog kompromisnog rešenja koje neće podrazumevati gaženje svojih državnih i nacionalnih interesa.
  • 19.04.2021
Konjufca: Za pokretanje tužbe protiv Srbije za genocid potrebno je vreme

Predsednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca rekao je da sastavljanje tužbe protiv Srbije za genocid na Kosovu zahteva vreme, prenosi Reporteri.

  • 17.04.2021
Kosovske NVO protiv odluke Evropa Nostre o Dečanima
Četrdeset organizacija civilnog društva reagovalo je na uključivanje manastira Dečani na listu „7 najugroženijih spomenika u Evropi“ za 2021. godinu od strane panevropske federacije nevladinih organizacija aktivnih na polju kulturnog nasleđa poznate kao Europa Nostra.
  • 17.04.2021
Lavrov i Selaković: Opasni pokušaji odustajanja od Rezolucije 1244
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Moskvi sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, koji je podvukao da su pokušaji odustajanja od Rezolucije UN 1244 na Kosovu opasni, prenosi Tanjug.
  • 16.04.2021
Kosnet o razmeni teritorija: Nismo stajali iza ove ideje
Američki ambasador na Kosovu, Filip Kosnet, ideju o razmeni teritorija između Kosova i Srbije smatra prošlošću. Tvrdi da SAD nisu zainteresovane za razmenu teritorija, jasno stavljajući do znanja da ne stoje iza ove ideje.
  • 16.04.2021
Kurti zatražio od Grčke da prizna nezavisnost Kosova
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa šefom grčke Kancelarije za vezu u Prištini Krisuolom Aliferi i zatražio da se njena zemlja "pridruži bloku zemalja koje su priznale Kosovo".
  • 15.04.2021