Vesti
Politika

Pantić: Formiranje ZSO očekujem u februaru

Zamenik direktora Kancelarije za KiM Krstimir Pantić izjavio je da će Statut Zajednice srpskih opština morati da bude usaglašen sa predstavnicima međunarodne zajednice i da formiranje Zajednice očekuje narednog meseca.
Pantić: Formiranje ZSO očekujem u februaru
Krstimir Pantić (Foto Beta)

Pantić je u izjavi Tanjugu rekao da ocekuje da početkom februara ZSO bude formirana i da je pri kraju izrada Statuta ZSO, na kojoj veoma pažljivo radi Upravljački tim.

“Statut će morati da bude odobren i usaglašen i sa predstavnicima međunarodne zajednice, očekujemo da se to završi u što kraćem roku i da već početkom februara ZSO bude formirana, nakon što se pojedinačno opštine izjasne, odnosno donesu odluke o pristupanju Zajednici srpskih opština,” rekao je Pantić.

Pantić koji uskoro treba da stupi na dužnost gradonačelnika Severne Mitrovice izjavio je da je potpuno izvesno da će devet opština biti članice ZSO i da ne zna kakva će biti odluka opštine Štrpce.

“Mi bismo, naravno, želeli da Zajednicu srpskih opština čini svih deset opština u kojima su srpske političke opcije na vlasti, jer ćemo na taj način najbolje zaštititi interese naših građana ali ipak to je odluka svake opštine pojedninačno,” dodao je Pantić.

Pantić izjavio je da postoji veliki broj spremnih projekata koji čekaju realizaciju i da očekuje podršku iz fondova Evropske unije.

Pantić je u izjavi Tanjugu kazao da jeveliki broj projekata spremnih za realizaciju i da očekuje da će EU početi ravnopravno da tretira sa ostalim opštinama i severni deo Kosovske Mitrovice.

On je kazao da je od 1999. godine međunarodna zajednica veoma malo ulagala u severni deo Mitrovice i da očekuje da nakon konstituisanja lokalne samouprave taj veliki broj projekata koje imaju bude odobren i finansiran od strane međunarodne zajednice.

"Tu pre svega mislim na podršku projektima koji se odnose na izgradnju autobuske stanice, mosta na Dudinom kršu koji bi rasteretio saobraćaj u užem jezgru grada, izgradnju hale sportova, kulturnog centra, pozorišta, uređenje toplovodne mreže i parkinga", kazao je Pantić.

Pantić je dodao da je među ovim projektima i projekat izgradnje zgrade u kojoj će biti smeštena buduća Zajednica srpskih opština.

Evropska komisija odobrila je paket od 23,5 miliona evra iz pretpristupnih fondova namenjen razvoju srpskih opština na Kosovu, a najveći deo ove sume otići će u opštine na severu, saopšteno je ranije iz sedišta EU.

Zajedno sa 15 miliona koji su izdvojeni u oktobru, evropska pomoć za infrastrukturne projekte i razvoj institucija iznosi ukupno 38,5 miliona evra, navedeno je u saopštenju Evropske komisije u kojem se naglašava da ova sredstva nisu deo pomoći Kosovu, koja iznosi 70 miliona evra.

Predsednik Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović izjavio je Tanjugu da treba da postoji i ljudski potencijal kako bi se taj novac kanalisao u pravom smeru.
“To će biti najveći problem jer jedna je stvar dobiti grantove ili fondove a druga je stvar iskoristiti ih, jer se ti fondovi ne mogu baš tako lako iskoristiti, potrebno je neko predznanje za tako nešto,” smatra Ivanović.

U tom pravcu, Ivanović je predložio da se sa Tehničkim fakultetom u Kosovskoj Mitrovici potpiše sporazum o saradnji koji bi za tako nešto ponudio kompletnu uslugu.

“Što se tiče samog pisanja projekata, za tako nešto imamo ljude koji bi to mogli da urade ali čini se da će suština biti u nadzoru nad radovima koji treba da buduu sprovođeni. Mi ne možemo uticati na to kojom će brzinom i procedurom EU odobravati sredstva ali sigurno da možemo da nadziremo kvalitet izvedenih radova i tako zaštitimo interese građana,” rekao je Ivanović.Ostale vesti

Mustafa ne podnosi ostavku
Vršilac dužnosti ministra poljoprivrede Besian Mustafa rekao je da nema razloga da podnese ostavku nakon hapšenja 12 službenika njegovog odeljenja zbog zloupotrebe subvencija, službenih dužnosti, te primanja i davanja mita.
  • 25.02.2021
Na sednici Predsedništva SNS-a, razgovaralo se o stanju na Kosovu posle održanih parlamentarnih izbora i u tom kontekstu razmatrana je i poseta specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka koji bi u Srbiju trebalo da doputuje sledeće nedelje, naveo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 23.02.2021
Rada Trajković: MUP mi ukinuo obezbeđenje
Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković izjavila je za portal Nova.rs da joj je MUP Srbije ukinuo obezbeđenje. Trajkovićeva je kazala da joj je rečeno da je "prošla potreba za praćenjem, s obzirom na to je da relaksirana njena bezbednost".
  • 23.02.2021
Kurti: Otvorićemo novo poglavlje u dijalogu
Predsednik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je da će Priština otvoriti novo poglavlje kroz iskren dijalog zasnovan na reciprocitetu i jednakosti.
  • 22.02.2021
Selaković se zahvalio ambasadoru Kazahstana zbog nepriznavanja Kosova
Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se danas sa ambasadorom Kazahstana u Srbiji Gabitom Sizdikbekovim, kome je istakao opredeljenje za unapređenje i produbljivanje zajedničke saradnje.
  • 22.02.2021
CIK: Ponovo prebrojavanje glasova na 494 biračka mesta
Centralna izborna komisija odlučila je danas da ponovo budu prebrojani glasovi na 494 biračka mesta, izveštava Ekonomija Onlajn.
  • 22.02.2021