Vesti
Politika

Pantić: Formiranje ZSO očekujem u februaru

Zamenik direktora Kancelarije za KiM Krstimir Pantić izjavio je da će Statut Zajednice srpskih opština morati da bude usaglašen sa predstavnicima međunarodne zajednice i da formiranje Zajednice očekuje narednog meseca.
Pantić: Formiranje ZSO očekujem u februaru
Krstimir Pantić (Foto Beta)

Pantić je u izjavi Tanjugu rekao da ocekuje da početkom februara ZSO bude formirana i da je pri kraju izrada Statuta ZSO, na kojoj veoma pažljivo radi Upravljački tim.

“Statut će morati da bude odobren i usaglašen i sa predstavnicima međunarodne zajednice, očekujemo da se to završi u što kraćem roku i da već početkom februara ZSO bude formirana, nakon što se pojedinačno opštine izjasne, odnosno donesu odluke o pristupanju Zajednici srpskih opština,” rekao je Pantić.

Pantić koji uskoro treba da stupi na dužnost gradonačelnika Severne Mitrovice izjavio je da je potpuno izvesno da će devet opština biti članice ZSO i da ne zna kakva će biti odluka opštine Štrpce.

“Mi bismo, naravno, želeli da Zajednicu srpskih opština čini svih deset opština u kojima su srpske političke opcije na vlasti, jer ćemo na taj način najbolje zaštititi interese naših građana ali ipak to je odluka svake opštine pojedninačno,” dodao je Pantić.

Pantić izjavio je da postoji veliki broj spremnih projekata koji čekaju realizaciju i da očekuje podršku iz fondova Evropske unije.

Pantić je u izjavi Tanjugu kazao da jeveliki broj projekata spremnih za realizaciju i da očekuje da će EU početi ravnopravno da tretira sa ostalim opštinama i severni deo Kosovske Mitrovice.

On je kazao da je od 1999. godine međunarodna zajednica veoma malo ulagala u severni deo Mitrovice i da očekuje da nakon konstituisanja lokalne samouprave taj veliki broj projekata koje imaju bude odobren i finansiran od strane međunarodne zajednice.

"Tu pre svega mislim na podršku projektima koji se odnose na izgradnju autobuske stanice, mosta na Dudinom kršu koji bi rasteretio saobraćaj u užem jezgru grada, izgradnju hale sportova, kulturnog centra, pozorišta, uređenje toplovodne mreže i parkinga", kazao je Pantić.

Pantić je dodao da je među ovim projektima i projekat izgradnje zgrade u kojoj će biti smeštena buduća Zajednica srpskih opština.

Evropska komisija odobrila je paket od 23,5 miliona evra iz pretpristupnih fondova namenjen razvoju srpskih opština na Kosovu, a najveći deo ove sume otići će u opštine na severu, saopšteno je ranije iz sedišta EU.

Zajedno sa 15 miliona koji su izdvojeni u oktobru, evropska pomoć za infrastrukturne projekte i razvoj institucija iznosi ukupno 38,5 miliona evra, navedeno je u saopštenju Evropske komisije u kojem se naglašava da ova sredstva nisu deo pomoći Kosovu, koja iznosi 70 miliona evra.

Predsednik Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović izjavio je Tanjugu da treba da postoji i ljudski potencijal kako bi se taj novac kanalisao u pravom smeru.
“To će biti najveći problem jer jedna je stvar dobiti grantove ili fondove a druga je stvar iskoristiti ih, jer se ti fondovi ne mogu baš tako lako iskoristiti, potrebno je neko predznanje za tako nešto,” smatra Ivanović.

U tom pravcu, Ivanović je predložio da se sa Tehničkim fakultetom u Kosovskoj Mitrovici potpiše sporazum o saradnji koji bi za tako nešto ponudio kompletnu uslugu.

“Što se tiče samog pisanja projekata, za tako nešto imamo ljude koji bi to mogli da urade ali čini se da će suština biti u nadzoru nad radovima koji treba da buduu sprovođeni. Mi ne možemo uticati na to kojom će brzinom i procedurom EU odobravati sredstva ali sigurno da možemo da nadziremo kvalitet izvedenih radova i tako zaštitimo interese građana,” rekao je Ivanović.Ostale vesti

Zaev i Hoti: Odnosi Severne Makedonije i Kosova vrlo dobri

Premijeri Severne Makedonije i Kosova, Zoran Zaev i Avdulah Hoti ocenili su danas u Skoplju da su međusobni odnosi vrlo dobri, a da će biti intenzivirani sednicom dveju vlada.

  • 23.10.2020
Borel: Regionalni lideri da se uzdrže
EU podržava suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine i poziva sve regionalne lidere da se uzdrže od izjava "koje bi mogle doprineti političkim podelama i negativno uticati na dobrosusedske odnose", rekao je potpredsednik Evropske komsije i šef diplomatije EU Žozep Borel.
  • 23.10.2020
Potpredsednica vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da albanski političari iz Prištine koji su protiv ekonomskog sporazuma iz Vašingtona rade protiv interesa i Srba i Albanaca, jer se projekti koji su dogovoreni tiču boljeg života svih ljudi u regionu, bez obzira na to koje su nacionalnosti.
  • 23.10.2020
Vučić i Hoti saglasni da kompromis nema alternativu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti danas su na panelu Beogradskog bezbednosnog foruma ocenili da postizanje kompromisnog rešenja kosovskog pitanja nema alternativu, ali su izneli poznate suprotne stavove o njegovoj eventualnoj sadržini.
  • 22.10.2020
“Sporazum”: Sve izvesnije formiranje Asocijacije-Zajednice
Politički analitičar iz Prištine Ramuš Tahiri izjavio je da je posle posete specijalnog izaslanika Evropske unije Miroslava Lajčkaka Prištini i Beogradu sve izvesnije formiranje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskim većinskim stanovništvom na Kosovu.
  • 22.10.2020
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je za RTS da bez Beograda nema rešenja za problem Kosova i da jednostranim potezima "nigde ne možemo da dođemo".
  • 22.10.2020