Vesti
Politika

Panović: Opozicija da pomogne Vučiću po pitanju Kosova

Programski direktor Demostata Zoran Panović je ocenio da bi opozicija "trebalo da pomogne Vučiću" u vezi nastojanja da se po pitanju Kosova postigne kompromis.
Panović: Opozicija da pomogne Vučiću po pitanju Kosova
Zoran Panović (Foto Medija Centar Beograd)

"Vučića možemo da kritikujemo zbog nepoštovanja određenih državnih institucija, zbog korupcije koju je delom i nasledio, ali na pitanju Kosova mislim da je pokazao veliku fleksibilnost i racionalnost. On nikada nije govorio, kao neka neodgovorna desnica ili kvazilevica, da ćemo mi sada izaći sa tenkovima na granice. Mislim da bi retko koja vlast, iole tehnički vođena, toliko uradila kao njegova", kazao je Panović.

On smatra da najava predsednika Srbije Aleksandra Vučića o formiranju Srpskog bloka, predstavlja pokušaj snaženja političkog centra.

Panović je za nedeljnik Ekspres ocenio da zbog unutrašnje i spoljnopolitičke sitaucije, Vučić "mora ići u centar" jer bi to, kako je naveo, bila "izvesna garancija za političku stabilnost Srbije".

"Vučić, odnosno SNS, ne može ići ulevo, ali tek ne može ići preterano udesno. Zato i pričam da ovaj srpski blok o kom Vučić govori, ne bih tumačio maliciozno kao pokušaj pravljenja Putinove desne Rusije na srpski način, nego bih pre pokušao da tražim kao pokušaj da se centar osnaži, da se dobiju još neki partneri, ne moraju biti koalicioni, ali koji će oko bitnih stvari davati podršku", zaključio je Panović.Ostale vesti

Zijade sa Lajčakom i Kramon
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je da se u Briselu sastao sa šeficom UNMIK-a Karolinom Zijade.
  • 30.09.2022
Opština Gračanica razmenjuje svoju zemlju za privatni put
Skupština opštine Gračanica usvojila je 28. septembra 2022. godine "Odluku o razmeni opštinske nepokretne imovine". Predlog gradonačelnice Gračanice Ljiljane Šubarić za usvajanje ove odluke je u tri rečenice obrazložila direktorka Odeljenja za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu životne sredine Aleksandra Đekić.
  • 30.09.2022
Albanski lideri pozvali sunarodnike na popis
Na iznenađenje mnogih, albanski lideri sa juga Srbije pozvali su stanovnike svoje zajednice da se masovno odazovu predstojećem popisu. Kažu složno - da pokažemo koliko nas ima. Za to su, kako se čulo prethodnih nedelja, dobili podršku sa Kosova, ali svoju brojnost, kako tvrde, žele da predstave, pre svega, državi Srbiji.
  • 30.09.2022
Kosovo uvodi vize za ruske državljane

Vlada Kosova na današnjoj sednici odlučila je da uspostavi vizni režim za građane Rusije.

  • 30.09.2022
Potpisano ujedinjenje
Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je u Moskvi s liderima Donjecke Narodne Republike, Luganske Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti sporazume o ujedinjenju tih područja sa istoka Ukrajine s Rusijom.
  • 30.09.2022
Stano: EU nije nikome delegirala izradu nacrta statuta ZSO
Portparol EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Peter Stano demantovao je danas tvrdnje srpskih medija da je EU poverila zadatak izrade nacrt statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) drugim subjektima. "Apsolutno su netačne i nedobronamerne tvrdnje medija da je EU bilo koje pitanje iz domena dijaloga (Beograda i Prištine) delegirala drugim subjektima. To se posebno odnosi na temu Zajednice srpskih opština", rekao je Stano Tanjugu.
  • 30.09.2022