Vesti
Politika

Panel za žalbe prihvatio devet žalbi Srpske liste

Panel za žalbe na izborni proces 11. juna ove godine, prihvatio je devet od 11 žalbi Srpske liste, saopšteno je iz tog tela pri kosovskoj Centralnoj izbornoj komisiji.
Panel za žalbe prihvatio devet žalbi Srpske liste
Sa mitinga Srpske liste u Kosovskoj Mitrovici (Foto Kontakt plus)

Panel za žalbe primio je ukupno 66 prigovora političkih partija i koalicija, koje su učestvovale na izborima, od kojih je 40 prihvaćeno a 26 odbijeno.

Panel je odlučio da zbog uočenih neregularnosti ponovo prebroji 117 kutija sa glasovima birača.

Koalicija DPK - ABK - Inicijativa podnela 23 žalbe, od kojih je prihvaćeno 20, a tri odbijene.
Koalicija DSK - ANK - Alternativa podnela je 19 žalbi, a prihvaćeno je devet.

Odbijene su sve tri žalbe Partije kosovskih Srba.

Turskoj demokratskoj partiji Kosova prihvaćena je jedna žalba.

Sve stranke kojima su žalbe odbijene, imaju pravo da ih ponovo podnesu Vrhovnom sudu Kosova u roku od 24 sata.

Srpska lista je prema dosadašnjim rezultatima izbora osvojila devet mandata u novom sazivu kosovske skupštine, koja ima 120 poslaničkih mestaOstale vesti

Ambasadorka u Savetu Evrope: Zemlje članice promenile mišljenje o Kosovu
Zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope danas se nije našao na dnevnom redu Komiteta ministara, jer predsedavajući, odnosno ambasadorka Islanda, nije predložila da ta tačka bude stavljena na dnevni red, potvrdila je ambasadorka Misije Srbije u Savetu Evrope Aleksandra Đurović.
  • 01.02.2023
Apel javnih ličnosti za prihvatanje predloga EU za Srbiju i Kosovo

"Ruska agresija na Ukrajinu ubrzala je geostrateška pomeranja i u tom smislu neminovno aktuelizovala kosovsko pitanje. Predlog koji su EU i SAD ponudili Srbiji i Kosovu u cilju konsolidacije situacije na Balkanu rezultat je tih novih okolnosti i potrebe da se region stabilizuje i definitivno orijentiše na evroatlantske integracije", piše u Apelu javnih ličnosti za prihvatanje predloga EU za Srbiju i Kosovo.

  • 01.02.2023
Vučić razgovarao sa Blinkenom o situaciji na Kosovu i dijalogu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je večeras telefonom sa državnim sekretarom Sjedinjenih Američkih Država Entonijem Blinkenom o situaciji na Kosovu i Metohiji, evropskom putu Srbije i bilateralnim odnosima Srbije i SAD.

  • 01.02.2023
Vučević: Crna Gora priznala kosovsku nezavisnost uprkos protivljenju 85 odsto građana
Crnogorska vlada je priznala nezavisnost takozvanog Kosova, uprkos tome što je više od 85 odsto građana bilo protiv takve odluke, rekao je danas ministar odbrane Srbije Miloš Vučević i istakao da bi, kada bi se narod Crne Gore pitao, ta sramna odluka odmah bila povučena.
  • 01.02.2023
Dačić: Važno pričati sa zvaničnicima SAD, njihove ocene bazirane na predrasudama
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je tokom posete SAD da bi bilo dobro da srpska delegacija razgovara sa ljudima iz Kongresa i Stejt departmenta, čiji su predstavnici nedavno bili u Beogradu, o onome što se dešava na Kosovu.
  • 01.02.2023
Milanović: Rusija će kad-tad priznati Kosovo zbog Krima, Srbija joj smeta
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da je Kosovo odavno prestalo da bude unutrašnja stvar Srbije koja će morati da ga prizna i ocenio da je Srbija dobrodošla na Zapad, ali da se neke stvari moraju promeniti.
  • 01.02.2023