Vesti
Politika

Palmer: Za SAD ne postoji relevantno poređenje Kosova i Republike Srpske

Specijalni izaslanik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je da za SAD ne postoji relevantno poređenje Kosova i Republike Srpske.
Palmer: Za SAD ne postoji relevantno poređenje Kosova i Republike Srpske
Metju Palmer (Foto arhiva Kim)

“Kosovo je zemlja i imamo diplomatske odnose sa njima. Što se tiče RS, okvir za političku budućnost je uspostavljen Dejtonskim mirovnim sporazumom, a to je budućnost BiH koja je nezavisna i ima svoj teritorijalni integritet”, kazao je Palmer, preneo je sarajevski Dnevni avaz.

Prema njegovim rečima, ta budućnost je najbolja za ljude u RS, ali i sve u BiH.

“Jako bismo voleli da vidimo i sporazum između Beograda i Prištine, čime bi se otvorio puta ka EU”, dodao je Palmer.

Govoreći o sporazumu Beograda i Prištine u Vašingtonu, Palmer je istakao da je postignuti dogovor usmeren na podršku normalizaciji ekonomskih odnosa.

“Ekonomska normalizacija trebalo bi da omogući i političku normalizaciju odnosa. Bio sam pre par dana u Briselu i razgovarao sam s (Miroslavom) Lajčakom, Vučićem i Hotijem. Kazao sam da SAD podržavaju proces koji vodi EU i ja uopšte ne bih uključivao u te procese BiH. Ono što se dešava sa RS je unutrašnje pitanje BiH i to je opredeljenje i Vučića”, kazao je američki diplomata.Ostale vesti

Novi ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan izjavio je da Izrael tehnički još nije priznao Kosovo.
  • 27.09.2020
Vučić o dijalogu: Za tango je potrebno dvoje
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija spremna za razgovore sa Prištinom, za teška rešenja, ali i dodao da je za "tango potrebno dvoje".
  • 26.09.2020
Lajčak: Odlaže se sastanak delegacija Beograda i Prištine u Briselu
Sastanak pregovaračkih delegacija Beograda i Prištine, koji je trebalo da bude održan u ponedeljak, odložen je, saopštio je specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.
  • 25.09.2020
Grenel: Obe strane za jezero Tramp
Beograd i Priština saglasni su da se jezero Gazivode ubuduće zove po predsedniku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donaldu Trampu, objavio je na Tviteru njegov specijalni izaslanik za pregovore Ričard Grenel.
  • 25.09.2020
Povodom najave da će se sledeće nedelje u Briselu održati samo tehnička runda razgovora Beograda i Prištine uz izostavljnje pitanja Zajednice srpskih opština sa agende, u Briselu kažu da su "datumi i agenda" isključivo u rukama dve strane koje pregovaraju.
  • 25.09.2020
Skupština Kosova danas održava dve plenarne sednice
Na prvoj sednici, u 10 časova, po treći put će se glasati Nacrt zakona o ekonomskom oporavku u načelu, koji na poslednja dva zasedanja nije uspeo da dobije potrebne glasove.
  • 25.09.2020