Vesti
Politika

Palmer: Važno je produbljivanje odnosa između Srbije i Kosova

Važno je ubrzati pristupanje Severne Makedonije Evropskoj Uniji, kao i produbljivanje odnosa Srbije i Kosova, izjavio je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Metju Palmer na video konferenciji o evroatlantskim integracijama na Balkanu, koju je organizovala grčka neprofitna organizacija Grčki dom Davos, prenosi Tanjug.
Palmer: Važno je produbljivanje odnosa između Srbije i Kosova
Metju Palmer (Foto N1)

Kako je izvestio Glas Amerike, Palmer je naglasio da SAD teže mirnom, stabilnom i prosperitetnom zapadnom Balkanu u EU i da su SAD i EU partneri u promociji stabilnosti i borbi protiv korupcije u regionu, preneo je Plusinfo.

Palmer je naglasio važnost produbljivanja odnosa između Srbije i Kosova i ubrzavanja pristupanja Severne Makedonije EU, saopštila je grčka neprofitna organizacija, ističući da je on naglasio značaj Grčke kao regionalnog igrača, ali i u širem regionu Mediterana.

Pored ostalih regionalnih lidera i ambasadora na okruglom stolu je učestvovao i ministar spoljnih poslova Crne Gore Ðorđe Radulović, koji je istakao da za region ne postoji druga budućnost osim evropske.

Okruglom stolu je prisustvovao i kosovski premijer Aljbin Kurti, koji je pohvalio grčku demokratiju.

Učesnici su, takođe, razgovarali o potrebi povećane političke odgovornosti nakon pandemije, zaštiti nezavisnosti sudstva i povećanju učešća mladih u politici.Ostale vesti

Gradonačelnici sa severa odbili ponudu Kfor-a da zameni specijalne jedinice
Gradonačelnici četiri srpske opštine sa severa Kosova odbili su predlog komandanta Kfor-a da se specijalne jedinice kosovske policije zamene vojnicima Kfor-a, jer bi time, kako navode, "sever postao srpski geto".
  • 28.09.2021
Stefanović: Vojska spremna da brani svoj narod

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da je vojska po nalogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića podigla stepen borbene gotovosti u celoj kopnenoj zoni bezbednosti duž administrativne linije sa Kosovom "ali da nije ušla nigde gde ne treba da uđe".

  • 28.09.2021
Oko 100 posmatrača EU biće raspoređeno na lokalnim izborima
Izborna posmatračka misija Evropske unije (EU EOM) na Kosovu započela je svoje dugoročne posmatračke aktivnosti mesec dana pre izbora i fokusirana je na čitav izborni proces, rekao je na konferenciji za medije u Prištini šef misije Lukas Mandl. On je dodao da misija ima za cilj da doprinese razvoju demokratije.
  • 28.09.2021
Ursula fon der Lajen sutra na Kosovu
U sklopu regionalne posete zemljama Zapadnog Balkana sutra će na Kosovu boraviti Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije.
  • 28.09.2021
Portparol EU Peter Stano potvrdio je da će se u sredu, 29. septembra, u Briselu sastati Petar Petković i Besnik Bisljimi. Kako je glasnogovornik najavio, glavna tema njihovog razgovora će biti deeskalacija situacije na severu Kosova. I dok zvanični Beograd stidljivo najavljuje da do susreta možda neće ni doći jer on "zavisi od situacije", na terenu nema mnogo optimizma pred novo viđenje zvaničnika Prištine i Beograda u sedištu evropske administracije.
  • 28.09.2021
Dijalog zavisi od situacije na severu
Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović izjavio je da nastavak dijalog Beograda i Prištine u Briselu zavisi od razvoja situacije na severu Kosova.
  • 28.09.2021