Vesti
Politika

Palmer: Važno je produbljivanje odnosa između Srbije i Kosova

Važno je ubrzati pristupanje Severne Makedonije Evropskoj Uniji, kao i produbljivanje odnosa Srbije i Kosova, izjavio je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Metju Palmer na video konferenciji o evroatlantskim integracijama na Balkanu, koju je organizovala grčka neprofitna organizacija Grčki dom Davos, prenosi Tanjug.
Palmer: Važno je produbljivanje odnosa između Srbije i Kosova
Metju Palmer (Foto N1)

Kako je izvestio Glas Amerike, Palmer je naglasio da SAD teže mirnom, stabilnom i prosperitetnom zapadnom Balkanu u EU i da su SAD i EU partneri u promociji stabilnosti i borbi protiv korupcije u regionu, preneo je Plusinfo.

Palmer je naglasio važnost produbljivanja odnosa između Srbije i Kosova i ubrzavanja pristupanja Severne Makedonije EU, saopštila je grčka neprofitna organizacija, ističući da je on naglasio značaj Grčke kao regionalnog igrača, ali i u širem regionu Mediterana.

Pored ostalih regionalnih lidera i ambasadora na okruglom stolu je učestvovao i ministar spoljnih poslova Crne Gore Ðorđe Radulović, koji je istakao da za region ne postoji druga budućnost osim evropske.

Okruglom stolu je prisustvovao i kosovski premijer Aljbin Kurti, koji je pohvalio grčku demokratiju.

Učesnici su, takođe, razgovarali o potrebi povećane političke odgovornosti nakon pandemije, zaštiti nezavisnosti sudstva i povećanju učešća mladih u politici.Ostale vesti

Kosovska vlada uspostavlja reciprocitet sa Srbijom za lične karte i registarske tablice
Vlada Kosova uspostavila je reciprocitet za ulazak građana Srbije na Kosovo tako što je na elektronskoj sednici odlučila da primeni istu meru kao zvanični Beograd. Na administrativnim  prelazima izdavaće im se  deklaracioni list  koji zamenjuje identifikaciona dokumenta. Usvojena je i odluka o preregistraciji vozila na RKS tablice do 30. septembra, prenosi Koha.
  • 29.06.2022
Rakić i gradonačelnici sa Lajčakom: ZSO ključna
"Uspostavljanje Zajednice srpskih opština je najvažnija i ključna stvar za kosovske Srbe, kako bi se sve ono je što je njenim formiranje dogovoreno realizovalo", poručili su predstavnici Srpske liste specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku tokom razgovora u Severnoj Mitrovici.
  • 29.06.2022
Imovina i prihodi gradonačelnika većinski srpskih opština na Kosovu

Kosovska agencija za borbu protiv korupcije objavila je najnovije izjave o imovini i prihodima koje su podneli visoki javni funkcioneri. 

 

 

  • 29.06.2022
Dveri: Hitno osloboditi mladića uhapšenog na Gazimestanu

Srpski pokret Dveri zahteva hitno oslobađanje iz pritvora Beograđanina Nikolu N. (20) koji je u utorak uhapšen na Gazimestanu nakon parastosa stradalim srpskim junacima u Kosovskoj bici.

  • 29.06.2022
Lajčak na severu Kosova sa Rakićem i čelnicima lokalnih samouprava
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak boravi danas na severu Kosova, gde se, u Opštini Severna Mitrovica, sastao sa predstavnicima Srpske liste i čelnicima ovdašnjih lokalnih samouprava.
  • 29.06.2022
Lajčak: Normalizacija je odgovornost lidera
"To što je dogovoreno, to mora da se sprovede. To nije nešto što je Brisel zahtevao, to je nešto što je dogovoreno između Kosova i Srbije", kazao je specijalni predstavnik EU u dijalogu Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, odgovarajući na pitanje da li očekuje implementaciju sporazuma o Zajednici srpskih opština.
  • 29.06.2022