Vesti
Politika

Palmer: Sveobuhvatni sporazum Kosova i Srbije ključan za privlačenje investicija

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Metju Palmer izjavio je da je sveobuhvatani sporazum za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije ključan za privlačenje više američkih i drugih stranih investicija.

Palmer: Sveobuhvatni sporazum Kosova i Srbije ključan za privlačenje investicija
Palmer i Lajčak (Foto Reporteri)

Taj sporazum je ključan i za stvaranje preko potrebnih radnih mesta za stanovnike Kosova i celog regiona, rekao je Palmer koji je sa američkim ambasadorom u Prištini Filipom Kosnetom posetio Američku privrednu komoru na Kosovu, javio je RTK2.

Zahvalivši Komori na promociji ekonomskog partnerstva između dve zemlje, Palmer je rekao da mreža Američke privredne komore širom regiona pruža produktivan okvir za suočavanje sa trenutnim izazovima sa kojima se region suočava.

Predstavnici Američke privredne komore na Kosovu govorili su o značaju jačeg dijaloga između Vlade Kosova i privatnog sektora, ali i o unapređenju regionalne ekonomske saradnje, razvoju energetskih kapaciteta i obuci radne snage, navodi se u saopštenju Komore.

Lajčak i Palmer borave u dvnodnevnoj poseti Kosovu, a danas će u 10:45 održati konferenciju za novinare u kancelariji Evropske unije.Ostale vesti

Retgen: Brz prijem Ukrajine i Zapadnog Balkana u EU
Nemačka vlada je odbacila zahtev Ukrajine za brzi prijem u Evropsku uniju, navodeći da u pristupnom procesu nema prečica. Stručnjak za spoljnu politiku i bivši visoki funckioner Norbert Retgen se ne slaže, zbog ruskog napada na Ukrajinu.
  • 23.05.2022
Bisljimi: Blizu postizanja sporazuma o energetici na severu Kosova
Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi izjavio je da su Kosovo i Srbija blizu finalizacije sporazuma o energetici na severu, dok je za nepostizanje dogovora o registarskim tablicama okrivio zvanični Beograd.
  • 23.05.2022
Vučić se sastao sa Kristoferom Hilom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da danas imao dobar, korektan i otvoren razgovor sa ambasadorom SAD u Srbiji Kristoferom Hilom. Vučić je istakao napore Srbije usmerene na očuvanje mira i stabilnosti u regionu, a američki ambasador ponovio podršku Vašingtona evropskim integracijama Srbije i zemalja regiona.

  • 23.05.2022
Bilčik: Dijalog možda ne ide napred nego nazad
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik poručio je da ne postoji alternativa dijalogu Beograda i Prištine i rekao da ceni sve korake koje je Beograd uradio, a da je nakon kosovskih izbora "problem mnogo više" u rukama i na strani lidera u Prištini i vlade Aljbina Kurtija, te dodao da je zabrinut da dijalog "možda ne ide napred nego nazad, a to je nešto to svi želimo da sprečimo".
  • 23.05.2022
Više od sto miliona raseljenih
Broj ljudi raseljenih zbog sukoba, nasilja, progona i kršenja ljudskih prava je prvi put prešao sto miliona, zbog rata u Ukrajini i drugih sukoba, saopštio je Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR).
  • 23.05.2022
Šolc u Srbiji 10. juna
Nemački kancelar Olaf Šolc trebalo bi da poseti Srbiju i susedstvo 10. juna. Izvori DW kažu da je cilj dobra priprema samita Berlinskog procesa.
  • 23.05.2022