Vesti
Politika

Palmer: Razgovore o statusu Kosova ne vezivati za dešavanja u BiH

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer, izjavio je da se razgovori o statusu Kosovu ne mogu vezati za dešavanja u BiH, prenosi Fena.
Palmer: Razgovore o statusu Kosova ne vezivati za dešavanja u BiH
Metju Palmer (Foto Kim)

"Osim što bi normalizacija odnosa između Beograda i Prištine značajno poboljšala odnose i bezbednost na celom prostoru zapadnog Balkana, otvorila bi evropski put i za Srbiju i za Kosovo", rekao je Palmer i dodao da je to jako dobro za BiH.

Američki funkcioner je, u razgovoru za novinsku agencije BiH, izrazio nadu da će stranački lideri uspeti da dođu do sporazuma koji će omogućiti da se formira nova vlast na nivou BiH, kako bi se zemlja kretala ka EU, odnosno ka evroatlanskoj budućnosti.

Palmer je rekao da SAD podržavaju Dejtonski sporazum i dodao da će morati da dođe do reformi u zemlji da bi BiH, kako je kazao, bila funkcionalnija i ispunila standarde za članstvo u EU.

Crnadak i Palmer razgovarali o procesu formiranja vlasti

Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak razgovarao je danas u Banjaluci sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Metjuom Palmerom o političkoj situaciji u Republici Srpskoj i BiH, procesu formiranja vlasti i saradnji BiH s NATO-om.

Crnadak je naglasio da je za demokratizaciju i nastavak reformi u Republici Srpskoj i BiH ključna izmena izbornog zakonodavstva, prenela je Fena.Ostale vesti

SAD ponovile: Poštovati odluku Ustavnog suda

Sjedinjene Države su ponovo reagovale na presudu koju je doneo Ustavni sud o dekretu predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za novog premijera.

  • 30.05.2020
Borelj: Beograd i Priština da se dogovore
Šef diplomatije EU Đuzep Borelj izjavio je da je na Beogradu i Prištini da se dogovore oko rešenja za normalizaciju odnosa, ali da pri tom ne mogu imati "odrešene ruke", jer postignuti sporazum mora biti prihvaljiv i za međunarodnu zajednicu, prenosi Tanjug.
  • 30.05.2020
Građani Prištine: Odluka u korist Tačija
Građani Prištine iskazuju nezadovoljstvo povodom presude Ustavnog suda kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija o novom mandataru vlade. Kako su za RTV Kim kazali, za njih je odluka neprihvatljiva.
  • 29.05.2020
Kurti ne prihvata odluku Ustavnog suda
Odlazeći kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je da ne prihvata odluku Ustavnog suda o uredbi predsednika Hašima Tačija kojom je dao mandat Avdulahu Hotiju da formira novu vladu.
  • 29.05.2020
Šeholi: Nova  vlada pre ponedeljka

Za direktora Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmira Šeholija odluka Ustavnog suda bila je očekivana. Prema njegovom mišljenju, nova vlada će biti formirana do ponedeljka. 

  • 29.05.2020
Tači: Što pre formirati vladu
Predsednik Kosova Hašim Tači kazao je da vladu treba formirati što pre i pozvao institucije i političke partije da poštuju odluku Ustavnog suda.
  • 29.05.2020