Vesti
Politika

Palmer: Opozicija u Prištini treba da osigura kvorum za izbor predsednika

Američki specijalni predstavnik za Zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je da će SAD da rade sa bilo kojom vladom u Prištini nakon izbora održanih 14. februara, naglasivši da bi voleo da vidi jaku vladu.

Palmer: Opozicija u Prištini treba da osigura kvorum za izbor predsednika
Metju Palmer (Foto Kim arhiva)

"Želeli bismo da se formira vlada, vlada koja će biti dobar, snažan partner SAD. Nemamo preferencije u politici drugih, radimo sa vladama koje su izašle iz slobodnih, poštenih i demokratskih izbora. Čini se da postoji vrlo jasan put ka snažnoj vladi na Kosovu koja može biti takav partner SAD", rekao je Palmer prištinskim medijima.

Na pitanje da li je Vjosa Osmani prihvatljiva za SAD kao budući predsednik, Palmer je rekao da je to "stvar unutrašnjih političkih procesa na Kosovu i da opozicija treba da bude lojalna svojim građanima i ostane u Skupštini kada bude bio biran predsednik".

"Što se tiče izbora predsednika, mi mislimo da one stranke koje će biti u opoziciji, treba da se ponašaju odgovorno kao lojalna opozicija, da bude prisutna, da osiguraju kvorum za glasanje i da institucije mogu funkcionisati. Poslednja stvar koja je Kosovu potrebna su još jedni izbori. Kosovu su potrebna vlada, predsednik i put ka Evropi", rekao je Palmer.

Samoopredeljenje je nominovalo Vjosu Osmani za novog predsednika.

Da bi skupština izabrala predsednika potreban je kvorum od dve trećine od 120 poslanika.

Pokret Samoopredeljenje, pobednik izbora održanih 14 februara nema polovičnu većinu. Za podršku izbora predsednika potrebna je podrška opozicionih stranaka.Ostale vesti

Borelj: Dijalog Beograda i Prištine jedini način za stabilizaciju
Visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove Žozep Borelj izjavio je da i dalje postoji potreba da Beograd i Priština obnove dijalog, jer nema drugog načina za stabilizaciju situacije.
  • 01.12.2021
Penzionerima 7. decembra još 20 evra, ostalim građanima dan kasnije
Penzioneri će prvi dobiti još 20 evra pomoći od države 7. decembra, dok će ostalim građanima ta pomoć biti isplaćena 8. i 9 decembra, najavio je ministar finansija Republike Srbije Siniša Mali.
  • 01.12.2021
Nemačka izdvojila milion evra za Kosovske bezbednosne snage
Ambasador Nemačke na Kosovu Jorn Rode saopštio je da je sa ministrom odbrane Armendom Mehajem potpisan sporazum vredan milion evra koji se odnosi na podršku Kosovskim bezbednosnim snagama (KBS).
  • 30.11.2021
Branimir Stojanović: Čestitam, ali naša borba traje!
Kanditat za gradonačelnika Gračanice Branimir Stojanović  koji je na oktobarskim loklanim izborima izgubio od Ljiljane Šubarić, čestitao je novoj predsednici opštine i odbornicima stupanje na dužnost. Podsetio ih je, međtuim, na veliku obavezu i odgovornost, ali i da "borba još uvek traje".
  • 30.11.2021
Milošević preuzeo dužnost predsednika opštine Novo Brdo

Novoizabrani predsednik opštine Novo Brdo Saša Milošević, ali i odbornici izabrani na lokalnim izborima održanim 17.oktobra, danas su stupili na dužnost.

  • 30.11.2021
Ljiljana Šubarić: Učiniću sve da dužnost obavljam časno i pošteno
Po polaganju zakletve i preuzimanju dužnosti predsednice Opštine Gračanica, Ljiljana Šubarić je poručila da će biti predsednica svih građana, bez obzira na političku, nacionalnu ili bilo koju drugu pripadnost. Ipak, naglasila je da će voditi politiku Srpske liste.
  • 30.11.2021