Vesti
Politika

’’Palmer će preuzeti misiju mirenja Beograda i Prištine’’

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer trebalo bi da bude uključen u "misiju mirenja" Beograda i Prištine.
’’Palmer će preuzeti misiju mirenja Beograda i Prištine’’
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer (Foto Kim)

Palmer bi takođe trebalo i da zauzme jednu od ključnih uloga u budućim pregovorima dve strane, saznaje "Danas".

Ovaj dnevni list, pozivajući se na diplomatske izvore na Zapadu, piše i da još nije određeno ko će biti glavni pregovarač SAD u narednoj fazi pregovora, koja bi, kako se navodi, bila i završna kada je reč o rešavanju pitanja Kosova, ali da će jednu od najvažnijih uloga, svakako, imati Palmer, prisutan više od dve decenije na Zapadnom Balkanu.

"Danas" podseća i na izjavu ovog zvaničnika Stejt departmenta, kada je, gostujući na RTS u oktobru, poručio da po pitanju Kosova "nema blanko čekova, niti crvenih linija", kao i da bi sporazum Beograda i Prištine trebalo što pre da bude postignut.

"Ono što bismo mi voleli da se postigne je potpuna normalizacija odnosa između Beograda i Prištine, a to je složen izazov", kazao je tada Palmer.

Metju Palmer bio je direktor Kancelarije za Jugoistočnu Evropu u Stejt departmentu, a u nekoliko navrata bio je zaposlen u Ambasadi SAD u Beogradu.

Intervju koji je Metju Palmer dao za radiokim.net prilikom poslednje posete Kosovu možete pročitati OVDE.

O promeni formata dijaloga Beograda i Prištine govorio je i ministar inostransih poslova Srbije Ivica Dačić koji je rekao da je "razgraničenje jedina ideja na stolu", kao i da "će se Srbija u 2019. godini sigurno intenzivno baviti pitanjem KiM, verovatno u drugačijem formatu nego do sada".Ostale vesti

Kurti: Hovenijer me je upozorio da bi situacija na severu mogla  da se pogorša

Nemački novinar Mihael Martens, kaže da mu je kosovski premijer, Aljbin Kurti, rekao da je "pristao na kompromis" u vezi sa krizom oko registarskih tablica nakon što ga je američki ambasador u Prištini upozorio da bi situacija na Severu Kosova "mogla ozbiljno i nepovratno da se pogorša".

  • 26.11.2022
Vučević: Situacija na Kosovu i dalje veoma napeta
Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je situacija na Kosovu "i dalje veoma napeta jer je mnogo otvorenih pitanja" da se nada "da će se odgovori tražiti u formi dijaloga".
  • 26.11.2022
CIK: Počela registracija birača van Kosova za izbore na Severu
Centralna izborna komisija saopštila je da je danas počela registracija građana koji žive van Kosova za vanredne izbore za gradonačelnike u opštinama Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok. Rok za prijavu ističe 30. novembra.
  • 26.11.2022
Kurti u Madridu: Srbija ima teritorijalne aspiracije prema Kosovu
Premijer Kosova Aljbin Kurti tokom svog govora na 26. Kongresu Socijalističke internacionale koji se održava u Madridu u Španiji rekao da je Srbija i dalje autoritarna zemlja sa teritorijalnim aspiracijama prema Kosovu i sa širokim i bliskim vezama sa Kremljom.
  • 26.11.2022
Šest prijava za vanredne izbore za predsednike opština na severu KiM
Za vanredne izbore za predsednike opštine Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić prijavilo se šest političkih subjekata i samostalnih kandidata, saopšteno je iz Centralne izborne komisije u Prištini.
  • 25.11.2022
Zakonske osnove za povratak Srba u kosovske institucije
Direktor Kosovskog instituta za pravosuđe Ehat Miftaraj izjavio je da postupak posle ostavki radnika iz pravosudnog sistema još nije završen i da oni mogu da se vrate na svoja radna mesta, ali da mogu da se suoče i sa disciplinskim merama, uključujući otpuštanje.
  • 25.11.2022