Vesti
Politika

Palma: Ne treba kukati zbog Kosova, već razgovarati

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma smatra da za Kosovo ne postoji drugo rešenje već da se o njemu razgovara i unutar nas samih, kao i sa Albancima.
Palma: Ne treba kukati zbog Kosova, već razgovarati
Dragan Marković Palma (Foto N1)

"Ceo svet zna da nam je Kosovo oteto, ali sada bi najgora varijanta bila da sedimo i da se bijemo u grudi i da kukamo. Mora da se razgovara i s Albancima i unutar nas samih zbog Srba na Kosovu i Metohiji, ali i svih građana Srbije. Drugo rešenje ne postoji, kaže Marković za "Politiku".

On ističe i da veruje u "prvog čoveka Srbije Aleksandra Vučića, da on neće dati nešto što je srpsko, činiće sve što može za naše interese i sigurno neće napraviti neku grešku".

"Važno je naći dobro rešenje i za Srbe na KiM i za sve građane Srbije i sto posto sam siguran da će većina sa Aleksandrom Vučićem na čelu umeti da ga pronađe i da neće doneti nijednu štetnu odluku po Srbiju", ocenio je Marković.

On smatra da i opozicija treba da bude deo dijaloga, ali pita kako opozicija da razgovara s partijama na vlasti o tako važnom pitanju kao što je Kosovo i Metohija, kad, kako kaže, ima preča posla, tj. da se svakog dana svađa ko će s kim i kako na predstojeće beogradske izbore.

Upitan da li veruje da EU i dalje želi Srbiju u svojim redovima, Marković kaže: "Jedna država iz EU, koja se pita za sve i svašta, Velika Britanija, nije nam naklonjena, stalno nešto izmišlja, piše deklaracije protiv Srbije. Mi smo ispoštovali sve međunarodne ugovore i sada je red na EU. Naravno nijedna odluka ne može da se donese bez SAD".

Lider Jedinstvene Srbije kaže da je za ekonomski patriotizam i nacionalni pragmatizam i kaže da te ideje za sada dobro sprovodi Vučić i njegova koalicija.

 Ostale vesti

Zeman: Nismo povukli priznanje, ali nikada nismo otvorili ambasadu
Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je danas da je nastojao da njegova zemlja povuče priznanje Kosova, što nije uspelo, ali je podsetio da ni on, ni njegov prethodnik nisu dali saglasnost da Češka ima ambasadora u Prištini.
  • 30.01.2023
Novi „non-pejper“: Posledice po Beograd i Prištinu ako ne prihvate predlog EU
Kosovo je slobodno da ne osnuje Zajednicu opština sa srpskom većinom i može u potpunosti da se povuče iz Sporazuma iz 2013, ali tada mora da „snosi posledice poništavanja svih dosadašnjih dostignuća (slobodno kretanje, pozivni broj Kosova +383, integracija severnog dela, kontrola dva granična prelaza sa Srbijom i dr)“, stoji u poslednjem non-pejper dokumentu koji je ekskluzivno objavio Albanian Post.
  • 30.01.2023
Milanović: Mi i međunarodna zajednica smo „uzeli Kosovo od Srbije“, to je otimanje

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da su međunarodna zajednica i njegova zemlja anektirali Kosovo, „uzeli ga od Srbije“.

  • 30.01.2023
Demostat: Srbija u EU do 2030. godine ako prihvati evropski plan za kosovsko pitanje
Jasna perspektiva članstva Srbije u Evropskoj uniji, investicije u energetski sektor i oslobađanje zavisnosti od Rusije u toj oblasti, dolazak američkih i evropskih kompanija deo su onog što bi Srbija mogla da očekuje ukoliko pristane na predlog Zapada za rešavanje kosovskog pitanja, piše danas istraživačko-izdavački centar Demostat.
  • 30.01.2023
Šole i Eskobar: Vreme je za osnivanje Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom
Sjedinjene Američke Države i Evropska unija ponovo su stavile naglasak na integraciju Zapadnog Balkana u transatlantsku porodicu. Predsednik Bajden i kancelar Šolc su u februaru 2022. godine potvrdili spremnost i opredeljenost „da se posao integracije Zapadnog Balkana privede kraju... kako bi se konačno ostvarila Evropa koja je celovita, slobodna i u miru“.
  • 30.01.2023
Đurić: ZSO je uslov da bi se s Prištinom nastavili razgovori
Ambasador Srbije u SAD, Marko Đurić, izjavio je danas da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu "uslov svih uslova" da bi se s vlastima u Prištini nastavili razgovori i došlo do nekog konačnog rešenja.
  • 29.01.2023