Vesti
Politika

Paljokaj: EU nema šta novo da ponudi Beogradu i Prištini

Nisam optimističan po pitanju postizanja sveobuhvatnog sporazuma Beogarad i Prištine. Evrospka unija stranama nema šta da ponudi, kazao je Augustin Paljokaj, novinar i dopisnik Koha Ditore i Jutarnjeg lista iz Brisela.

Paljokaj: EU nema šta novo da ponudi Beogradu i Prištini
Augustin Paljokaj (Foto Kim)

Paljokaj je održao predavanje na temu „U susret dijalogu u Briselu, šta se promenilo i kako dalje“ u Centru građanske energije (CEC) u Gračanici.

On smatra da pandemija koronavirusa nije bila razlog za zastoj u dijalogu, već da je na mnogobrojna odlaganja uticalo uvođenje taksi od strane Kosova prema Srbiji, a zatim i vanredni izborni ciklusi na Kosovu.

„U toku sledeće nededlje imaćemo sastanak novog kosovskog premijera i starog predsednika Srbije. Šta će to značiti, novi početak, početak starog dijaloga, ili samo njegov nastavak, ostaje da vidimo. Ipak se u toku godine mnogo toga promenilo u Briselu, Vašingtonu, što se tiče vlasti“, napomenuo je Paljokaj.
Iako je nakon imenovanja Miroslava Lajčaka za specijalonog predstavnika za dijalog Beograda i Prištine bilo nagoveštaja da će pregovori biti završeni u roku od par meseci, to se nije desilo.

„Ukoliko se dijalog nastavi ovakvom dinamikom, biće završen za nekih deset godina“, rekao je Paljokaj.

„Kosovski stručnjaci“, kako je kazao Paljokaj, „očekuju mnogo od Vlade Kosova u pogledu nastavka dijaloga“.

„Ipak, stručnjaci ne znaju kakav će stav imati Kurti oko tema tokom dijaloga. Imaće veliki izazov zbog stava kojim je gradio imidž. Oni su evoluirali oko te ideje. Što se dijaloga tiče, Samoopredeljenje nije protiv dijaloga, već načina na koji se vodi“, smatra Paljokaj.

On očekuje da će premijer Kosova Aljbin Kurti tražiti od predsednika Srbije Aleksandar Vučića da se „suoči sa prošlošću“, odnosno da glavna tema bude sudbina nestalih i kidnapovanih.

„EU zna da ako Srbija ima volju može da pronađe masovne grobnice, a ne da čeka snimke SAD-a. Srbija nije iskrena kada kaže da će biti konstruktivna po pitanju pronalaženja nestalih. Kosovo nema takve kapacitete da može satelitskim snimicima znati gde su grobnice... Takođe, će biti obaveza Kosova da se sprovede istaga u pronalaženju nestalih, jer svaka žrtva je žrtva, bez obzira na nacionalnost“, kazao je on.

„Pritisak da Srbija prizna Kosovo ne postoji. Kada bi pritisak postojao, Vučić o tome ne bri pričao.

Vučić je pročitana knjiga“, tvrdi Paljokaj koji nije optimističan po pitanju dijaloga, i postizanja sveobuhvatnog sporazuma.

„EU nema šta novo da ponudi Kosovu i Srbiji. Da je Srbija 2008. godine priznala Kosovo, ona bi već bila članica EU. Ako sada prizna, biće joj potrebno deset godina da to postane. EU nema šta da ponudi ni Kosovu, jer sve što je ponudila nije ostvarila, kao što je vizna liberalizacija, za koju su svi kriterijumi ispunjeni“, rekao je Paljokaj.

Ni jednoj, ni drugoj strani nije u interesu da odstane od dijaloga.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine nedavno je boravio na Kosovu. Tom prilikom je izjavio da Vašingtonski sporazum „ne znači ništa“ i da jedino EU ima međunarodni legitimitet u dijalogu.
Paljokaj smatra da je izjava Lajčaka logična jer EU nema ništa sa tim sporazumom.

„Ali prema SAD, Kosovo i Srbija su preuzele određene obaveze. Ono što je EU sporno je ambasada Kosova u Jerusalimu. Pomirili su se sa time da Kosovo ne može natrag. Kosovska ambasada u Izraelu će biti gde je i Američka ambasada, ali će Srbija zbog toga profitirati. EU nije sretna što su preuzete obaveze prema Izraelu koje nisu u skladu sa stavom EU da će se rešenje tražiti na Bliskom istoku, kroz opciju dveju država sa Jerusalimom kao glavnim gradom. EU ne može reći da je rešenje odnosa Kosova i Srbije kroz formulu dveju država. Da Palestina treba biti država, slažu se svi u EU, što nije slučaj sa Kosovom. Ne mora to značiti ništa loše, jer su kroz zajedničku posetu Lajčak i Plamer dokazali da imaju isti stav i da će zajedno raditi na tome“, zaključio je Paljokaj.

Predavanje „U susret dijalogu u Briselu, šta se promenilo i kako dalje“ organizovala je NVO Forum za razvoj i multietničku saradnju (FDMC) uz podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo (KFOS).Ostale vesti

Makron: Pozivamo Kosovo i Srbiju da postignu sporazum

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je večeras u Parizu da će njegova zemlja nastaviti podršku Kosovu i istovremeno je pozvao Kosovo i Srbiju da pronađu rešenje i postignu sporazum.

  • 23.06.2021
SAD podnele izveštaj Beogradu i Prištini o Gazivodama

Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Prištini i u Beogradu podnele su danas izveštaj Odeljenja za energetiku SAD o upravljanju vodama jezera Gazivode vladi Srbije i Kosova čime je ispunjena jedna od obaveza iz Vašingtonskog sporazuma, saopštila je američka ambasada u Prištini na svom Tviter nalogu.

  • 23.06.2021
Obradović: Kao Srbin imam obavezu da razgovaram o Kosovu

Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je da "ništa ne podržava u radu predsednika države Aleksandra Vučića" i naglasio da rešenje za Kosovo mora biti u skladu sa Ustavom Srbije i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

  • 23.06.2021
Navršava se 100 dana od kada je premijer Kosova Aljbin Kurti stupio na dužnost. Da li se pridržava onoga što je obećao u predizbornoj kampanji ili vlast menja stavove? 
  • 23.06.2021
Srbi iz Kosova Polja pozvali predsednika Vučića da ih poseti
“Ja vam govorim precizne brojke. Mi više nemamo u Kosovu Polju nikoga. Ostalo nam je da pevamo “Srpska se truba čuje”, ali nema nijednog Srbina u Kosovu Polju”, kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavljajući izveštaj o Kosovu pred poslanicima u srpskom parlamentu. Srbi iz ovog grada mu poručuju – “Ima nas predsedniče, dođite da nas posetite”.
  • 23.06.2021
Kurti danas u Parizu sa Makronom
Aljbin Kurti će se danas sastati sa Emanuelom Makronom u Parizu, a tema o kojoj će razgovarati trebalo bi da bude dijalog Prištine i Beograda.
  • 23.06.2021