Vesti
Politika

Paljokaj: EU nema šta novo da ponudi Beogradu i Prištini

Nisam optimističan po pitanju postizanja sveobuhvatnog sporazuma Beogarad i Prištine. Evrospka unija stranama nema šta da ponudi, kazao je Augustin Paljokaj, novinar i dopisnik Koha Ditore i Jutarnjeg lista iz Brisela.

Paljokaj: EU nema šta novo da ponudi Beogradu i Prištini
Augustin Paljokaj (Foto Kim)

Paljokaj je održao predavanje na temu „U susret dijalogu u Briselu, šta se promenilo i kako dalje“ u Centru građanske energije (CEC) u Gračanici.

On smatra da pandemija koronavirusa nije bila razlog za zastoj u dijalogu, već da je na mnogobrojna odlaganja uticalo uvođenje taksi od strane Kosova prema Srbiji, a zatim i vanredni izborni ciklusi na Kosovu.

„U toku sledeće nededlje imaćemo sastanak novog kosovskog premijera i starog predsednika Srbije. Šta će to značiti, novi početak, početak starog dijaloga, ili samo njegov nastavak, ostaje da vidimo. Ipak se u toku godine mnogo toga promenilo u Briselu, Vašingtonu, što se tiče vlasti“, napomenuo je Paljokaj.
Iako je nakon imenovanja Miroslava Lajčaka za specijalonog predstavnika za dijalog Beograda i Prištine bilo nagoveštaja da će pregovori biti završeni u roku od par meseci, to se nije desilo.

„Ukoliko se dijalog nastavi ovakvom dinamikom, biće završen za nekih deset godina“, rekao je Paljokaj.

„Kosovski stručnjaci“, kako je kazao Paljokaj, „očekuju mnogo od Vlade Kosova u pogledu nastavka dijaloga“.

„Ipak, stručnjaci ne znaju kakav će stav imati Kurti oko tema tokom dijaloga. Imaće veliki izazov zbog stava kojim je gradio imidž. Oni su evoluirali oko te ideje. Što se dijaloga tiče, Samoopredeljenje nije protiv dijaloga, već načina na koji se vodi“, smatra Paljokaj.

On očekuje da će premijer Kosova Aljbin Kurti tražiti od predsednika Srbije Aleksandar Vučića da se „suoči sa prošlošću“, odnosno da glavna tema bude sudbina nestalih i kidnapovanih.

„EU zna da ako Srbija ima volju može da pronađe masovne grobnice, a ne da čeka snimke SAD-a. Srbija nije iskrena kada kaže da će biti konstruktivna po pitanju pronalaženja nestalih. Kosovo nema takve kapacitete da može satelitskim snimicima znati gde su grobnice... Takođe, će biti obaveza Kosova da se sprovede istaga u pronalaženju nestalih, jer svaka žrtva je žrtva, bez obzira na nacionalnost“, kazao je on.

„Pritisak da Srbija prizna Kosovo ne postoji. Kada bi pritisak postojao, Vučić o tome ne bri pričao.

Vučić je pročitana knjiga“, tvrdi Paljokaj koji nije optimističan po pitanju dijaloga, i postizanja sveobuhvatnog sporazuma.

„EU nema šta novo da ponudi Kosovu i Srbiji. Da je Srbija 2008. godine priznala Kosovo, ona bi već bila članica EU. Ako sada prizna, biće joj potrebno deset godina da to postane. EU nema šta da ponudi ni Kosovu, jer sve što je ponudila nije ostvarila, kao što je vizna liberalizacija, za koju su svi kriterijumi ispunjeni“, rekao je Paljokaj.

Ni jednoj, ni drugoj strani nije u interesu da odstane od dijaloga.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine nedavno je boravio na Kosovu. Tom prilikom je izjavio da Vašingtonski sporazum „ne znači ništa“ i da jedino EU ima međunarodni legitimitet u dijalogu.
Paljokaj smatra da je izjava Lajčaka logična jer EU nema ništa sa tim sporazumom.

„Ali prema SAD, Kosovo i Srbija su preuzele određene obaveze. Ono što je EU sporno je ambasada Kosova u Jerusalimu. Pomirili su se sa time da Kosovo ne može natrag. Kosovska ambasada u Izraelu će biti gde je i Američka ambasada, ali će Srbija zbog toga profitirati. EU nije sretna što su preuzete obaveze prema Izraelu koje nisu u skladu sa stavom EU da će se rešenje tražiti na Bliskom istoku, kroz opciju dveju država sa Jerusalimom kao glavnim gradom. EU ne može reći da je rešenje odnosa Kosova i Srbije kroz formulu dveju država. Da Palestina treba biti država, slažu se svi u EU, što nije slučaj sa Kosovom. Ne mora to značiti ništa loše, jer su kroz zajedničku posetu Lajčak i Plamer dokazali da imaju isti stav i da će zajedno raditi na tome“, zaključio je Paljokaj.

Predavanje „U susret dijalogu u Briselu, šta se promenilo i kako dalje“ organizovala je NVO Forum za razvoj i multietničku saradnju (FDMC) uz podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo (KFOS).Ostale vesti

Komandant Komande NATO-a u Napulju posetio Kosovo i razgovarao sa komandantom KFOR-a
Komandant Komande združenih snaga NATO-a u Napulju Stjuart Manč posetio je danas Kosovo i sa komandantom KFOR-a Anđelom Mikeleom Ristučom, kako je saopšteno, razgovarao "o planovima i budućim operacijama za očuvanje sigurnog i bezbednog okruženja, uz nepristrasnost prema svim stranama".
  • 31.05.2023
Vučić na CNN-u: Srbija primenila sve međunarodne obaveze, Kosovo nijednu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je govoreći za američki CNN rekao da je srpska strana primenila sve međunarodne obaveze iz Briselskog sporazuma, a da kosovska strana nije ispunila jedan koji je imala - formiranje Zajednice srpskih opština.

  • 31.05.2023
Pič: Nametanje gradonačelnika silom nije bilo mudro
Izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič poručio je nakon sastanaka koje je imao sa predstavnicima Kosova da odluka o nasilnom ulasku gradonačelnika u zgrade opština na severu Kosova nije bila mudra i da je dovela do teških posledica.
  • 31.05.2023
ABK traži izglasavanje nepoverenja Kurtijevoj vladi
Alijansa za budućnost Kosova (ABK) zatražila je izglasavanje nepoverenja Vladi Aljbina Kurti koju su optužili za „gubitak suvereniteta“ na severu Kosova.
  • 31.05.2023
Kurti: Specijalci se ne povlače dok se ne skloni ’’fašistička milicija’’
Premijer Kosova Aljbin Kurti odbacio je zahteve ambasadora SAD za rešenje konflikta na severu Kosova i kao moguće rešenje spomenuo prevremene lokalne izbore. On je nagovestio da bi mandat tek izabranih predsednika opština na severu mogao da traje mnogo kraće nego što bi trebalo.
  • 31.05.2023
Vučić i Osmani na sastanku sa Šolcom i Makronom sutra u Moldaviji
Predsednik Francuske Emanuel Makron, najavio je da će u četvrtak, 1. juna, zajedno sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom razgovarati sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
  • 31.05.2023