Vesti
Politika

Pahor: Protiv sam promena granica na Balkanu

Predsednik Slovenije Borut Pahor rekao je u Prištini da je protiv promene granica na Balkanu, kao i da snažno podržava nastavak dijaloga Beograda i Prištine. Predsednica Kosova Vjosa Osmani je na zajedničkoj konferenciji izjavila da Kosovo neće odustati od tužbe za genocid protiv Srbije.

Pahor: Protiv sam promena granica na Balkanu
Detalj sa sastanka (Foto Kim)

"Ne slažem se sa promenom granica, moj stav je potpuno suprotan. Želim da ubedim sagovornike na samitu Brdo-Brioni da nastave proces proširenja i reformi", rekao je Pahor nakon sastanka sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani.

Pahor je najavio da će na samitu Brdo-Brioni koji će se održati 17. maja, zatražiti od zemalja članica EU da nastave proširenje Unije na Zapadni Balkan, kako bi se izbegla ideja promene granica.

"Smatram da je među liderima Zapadnog Balkana došlo do smanjenja evropske perspektive i da je to povezano sa usporavanjem članstva država Zapadnog Balkana. Proširenje EU je neophodno i da EU taj prostor vidi kao celinu. To bi ojačalo poverenje ljudi u evropsku perspektivu, podstaklo političku volju za reformama i izbeglo rizik razmišljanja o promenama granica između država", rekao je Pahor.

On je dodao da snažno podržava nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Kosovska predsednica rekla je da će Priština biti deo dijaloga, insistirajući na pitanjima kao što su nestali.

"Kosovo će biti deo dijaloga s obzirom na to da je status Kosova jednom zauvek utvrđen 17. februara 2008’. Kosovo će sedeti za stolom i bavićemo se pitanjima koja su važna za naš narod, kao što je pitanje nestalih osoba", navela je Osmanijeva.

Ona je ponovila da Kosovo ne odustaje od tužbe protiv Srbije za genocid.

"Naš odgovor je da je genocid počinjen na Kosovu. Priprema tužbe mora biti vrlo ozbiljna, sa detaljnim istraživanjem i sarađivaćemo sa bilo kojom državom koja nam pomogne da postignemo pravdu“.

Osmanijeva je kazala i da je Prištini potrebna slovenačka pomoć po pitanju vakcina protiv kovida, zahtevajući od Pahora da podršku u procesu evropskih integracija.

Predsednik Slovenije obilazi region uoči samita procesa saradnje na Zapadnom Balkanu Brdo-Brioni. Prethodno je Pahor posetio Podgoricu, a sutra će, kako je najavljeno, posetiti Beograd.Ostale vesti

CIK ograničava troškove političkih partija tokom predizborne kampanje

Centralna izborna komisija donela je odluku da ograniči troškove političkim subjektima za kampanju za lokalne izbore koji će se održati 17. oktobra.

  • 20.06.2021
Političke stranke mogu potrošiti do 950.633 evra za loklane izbore
Centralna izborna komisija odobrila je na subotnjem sastanku novčana ograničenja potrošnje političkih subjekata za lokalnu izbornu kampanju 17. oktobra. Prema odluci CIK-a, gornja granica rashoda je u iznosu od 950.633 evra.
  • 19.06.2021
Od danas prijava političkih partija za lokalne izbore na Kosovu
Prijava za sertifikaciju političkih partija, koalicija, građanskih inicijativa i nezavisnih kandidata koji žele da učestvuju u Lokalnim izborima na Kosovu biće moguća od danas do 16. avgusta, saopšteno je iz CIK-a.
  • 18.06.2021
Kurti u Beču zahteva priznanje od Srbije i deklaraciju o miru
Kosovski premijer Aljbin Kurti ponovio je na samitu u Beču da bi Kosovo i Srbija trebalo da potpišu zajedničku mirovnu deklaraciju sa opredeljenjem o nenapadanju i naglasio da bi Srbija trebalo da prizna nezavisnost Kosova i suoči se sa prošlošću, prenosi Koha.
  • 18.06.2021
Guterešu i drugi mandat generalnog sekretara UN
Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) izabrala je danas generalnog sekretara UN Antonija Gutereša za drugi petogodišnji mandat, javile su agencije.
  • 18.06.2021
Brnabić: Region frustriran odnosom EU prema proširenju

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da su se predstavnici zemalja Zapadnog Balkana u Beču složili da se svi osećaju jednako frustrirano kada je reč o evropskim integracijama i odnosa EU prema zemljama regiona, dodajući da nisu uspeli da se dogovore i oko drugih pitanja, poput deklaracije i regionalnih sporazuma.

  • 18.06.2021