Vesti
Politika

Pahor: Protiv sam promena granica na Balkanu

Predsednik Slovenije Borut Pahor rekao je u Prištini da je protiv promene granica na Balkanu, kao i da snažno podržava nastavak dijaloga Beograda i Prištine. Predsednica Kosova Vjosa Osmani je na zajedničkoj konferenciji izjavila da Kosovo neće odustati od tužbe za genocid protiv Srbije.

Pahor: Protiv sam promena granica na Balkanu
Detalj sa sastanka (Foto Kim)

"Ne slažem se sa promenom granica, moj stav je potpuno suprotan. Želim da ubedim sagovornike na samitu Brdo-Brioni da nastave proces proširenja i reformi", rekao je Pahor nakon sastanka sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani.

Pahor je najavio da će na samitu Brdo-Brioni koji će se održati 17. maja, zatražiti od zemalja članica EU da nastave proširenje Unije na Zapadni Balkan, kako bi se izbegla ideja promene granica.

"Smatram da je među liderima Zapadnog Balkana došlo do smanjenja evropske perspektive i da je to povezano sa usporavanjem članstva država Zapadnog Balkana. Proširenje EU je neophodno i da EU taj prostor vidi kao celinu. To bi ojačalo poverenje ljudi u evropsku perspektivu, podstaklo političku volju za reformama i izbeglo rizik razmišljanja o promenama granica između država", rekao je Pahor.

On je dodao da snažno podržava nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Kosovska predsednica rekla je da će Priština biti deo dijaloga, insistirajući na pitanjima kao što su nestali.

"Kosovo će biti deo dijaloga s obzirom na to da je status Kosova jednom zauvek utvrđen 17. februara 2008’. Kosovo će sedeti za stolom i bavićemo se pitanjima koja su važna za naš narod, kao što je pitanje nestalih osoba", navela je Osmanijeva.

Ona je ponovila da Kosovo ne odustaje od tužbe protiv Srbije za genocid.

"Naš odgovor je da je genocid počinjen na Kosovu. Priprema tužbe mora biti vrlo ozbiljna, sa detaljnim istraživanjem i sarađivaćemo sa bilo kojom državom koja nam pomogne da postignemo pravdu“.

Osmanijeva je kazala i da je Prištini potrebna slovenačka pomoć po pitanju vakcina protiv kovida, zahtevajući od Pahora da podršku u procesu evropskih integracija.

Predsednik Slovenije obilazi region uoči samita procesa saradnje na Zapadnom Balkanu Brdo-Brioni. Prethodno je Pahor posetio Podgoricu, a sutra će, kako je najavljeno, posetiti Beograd.Ostale vesti

Incidenti
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković optužio je premijera Kosova Aljbina Kurtija da je "za šaku glasova na predstojećim izborima", spreman da "izazove ozbiljne incidente na prostoru Kosova i Metohije".
  • 25.09.2021
Pasjane: Prekrečen grafit
Nedavno ispisani grafit posvećen Zajednici srpskih opština u Pasjanu kraj Gnjilana je prekrečen.
  • 25.09.2021
Kurti: Napadi u Zubinom Potoku i Zvečanu podstaknuti od Srbije
Kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je da preliminarni rezultati istrage ukazuju da je požar u zgradi u kojoj se nalazi Centar za registraciju vozila u Zubinom Potoku podmetnut. 
  • 25.09.2021
Brnabić: Nasilje nad Srbima na Kosovu kulminiralo, napadi u porastu
Premijerka Srbije Ana Brnabić je u Njujorku, u okviru 76. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, ukazala da su fizička bezbednost i poštovanje ljudskih prava prema nealbanskom stanovništvu na Kosovu daleko od zadovoljavajućih.
  • 25.09.2021
Navodi da Kosovske bezbednosne snage (KBS) pripremaju vojne trupe za intervenciju na severu Kosova su potpuno neistiniti i imaju za cilj da dezinformišu javnost, objavilo je kosovsko ministarstvo odbrane.
  • 25.09.2021
Eskobar: Bez militarizacije, pitanja rešavati u Briselu
"Beograd i Priština treba da se uzdrže od štetne retorike, razgovaraju o pitanju registarskih tablica u Briselu i ne militarizuju trenutnu situaciju na granici", smatra novi izaslanik Stejt departmenta za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.
  • 25.09.2021