Vesti
Politika

Pahor: Nisam siguran da su ’’potpuno upoznati’’...

Predsednik Slovenije Borut Pahor odgovorio na kritike najviših zvaničnika Srbije povodom navodne izjave da će Slovenija raditi na tome da obezbedi priznanje Kosova od strane članica EU koje to još nisu učinile.
Pahor: Nisam siguran da su ’’potpuno upoznati’’...
Hašim Tači i Borut Pahor (Foto arhiva Kim)

Pahor je naglasio da je Kosovo jedno od glavnih političkih pitanja o kojem Slovenija i Srbija imaju primetno različite stavove.

Kako je navedeno u pres saopštenju iz kabineta slovenačkog predsednika, Pahor nije siguran da li su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić u potpunosti upoznati sa njegovom izjavom o diplomatskoj podršci priznavanju Kosova među članicama EU, prenela je agencija STA.

Kako prenosi STA, u Pahorovom saopštenju se eksplicitno kaže da će Slovenija podržati Kosovo ukoliko ispuni određene uslove, uključujući poštovanje sporazuma o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda, formiranje zajednice srpskih opština na severu Kosova i ratifikaciju sporazuma o granici sa Crnom Gorom.

Kako se navodi u saopštenju iz kabineta slovenačkog predsednika, Pahor veruje da je, uprkos poznatom odbijanju mogućnosti od strane Srbije da diplomatski prizna Kosovo, srpske vlasti trebalo da uzmu u obzir to što je on napomenuo da Kosovo treba da ispuni navedene uslove ukoliko očekuje pomoć Slovenije, prenosi STA.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić reagovao je u ponedeljak na izjave Pahora, upitavši kako slovenački predsednik Borut Pahor želi da ubedi preostale članice EU da priznaju jednostranu proglašenu nezavisnost Kosova, kada nam je Sspanija sve veći saveznik.

"Ako se Španija tako ponaša, što se Pahor tako ponaša. Sada će on da ubedi da Španija prizna nezavisnost Kosova", primetio je Vučić.

Premijerka Ana Brnabić rekla je, takođe u ponedeljak, da je neprijatno iznenađena izjavom predsednika Slovenije da će pokušati da utiče da pet članica EU koje nisu priznale Kosovo to učine, te ocenila da takva izjava nije u skladu sa dobrim i prijateljskim odnosima sa Slovenijom.

O tome, istakla je, nije bilo reči tokom nedavno održanog sastanka koji je, kako je rekla, bio dug i otvoren.Ostale vesti

Osmani: KBS sledeće nedelje u prvu mirovnu misiju
Očekuje se da će pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga otputovati u prvu mirovnu misiju na svetu, koja će se izvoditi zajedno sa američkom vojskom, najavila je vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani tokom obeležavanja godišnjice Epopeje OVK.
  • 05.03.2021
Optužnice protiv 14 budućih kosovskih poslanika, najviše iz Samoopredeljenja
Poslanička mesta u kosovskoj skupštini zauzele su i osobe koje se suočavaju sa pravosudnim procesom. Naime, podignuta je optužnica protiv 14 budućih poslanika, javlja Koha.
  • 05.03.2021
Lajčak: Dogovoreni neki delovi budućeg sporazuma Beograda i Prištine
Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je večeras da su već dogovoreni neki delovi budućeg sporazuma između Beograda i Prištine, koji još nisu objavljeni jer, kako je naveo, "ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno".
  • 05.03.2021
Hodžić: Podržaću Kurtijevu vladu i kandidaturu Osmanijeve za predsednicu
Adrijana Hodžić sa liste „Ujedinjena zajednica" koja je osigurala mesto u Skupštini Kosova kao predstavnica bošnjačke zajednice, izjavila da će podržati formiranje vlade koju vodi Aljbin Kurti i kandidaturu Vjose Osmani za mesto predsednice Kosova, prenosi Ekonomija Onlajn.
  • 04.03.2021
Predstavnici Srpske liste razgovarali sa Petkovićem u Raški
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sastao se danas sa institucionalnim i političkim predstavnicima Srba sa Kosova kako bi realizovali dogovore i projekte dogovorene s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prenosi Tanjug.
  • 04.03.2021
Stoltenberg: Podržavamo razvoj KBS-a kao snage za civilnu zaštitu
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da NATO podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga, ali samo u njihovom prvobitnom mandatu.
  • 04.03.2021