Vesti
Politika

Pad vlade u epidemiji koronavirusa

Dok se Kosovo suočava sa epidemijom korona virusa, Skupština je izglasala nepoverenje kosovskoj Vladi, nakon čega je vršilac dužnosti kosovskog premijera Aljbin Kurti razrešio dužnosti potpredsednika vlade Avdulaha Hotija. O ovoj temi, u najnovijoj emisiji "Sporazum" su govorili Rada Trajković, Augustin Paljokaj i Dušan Janjić.
Pad vlade u epidemiji koronavirusa
Iz emisije ''Sporazum'' (Foto printskrin)

Izglasavanje nepoverenja Vladi Kosova i aktuelnom premijeru Aljbinu Kurtiju bilo je vise nego očekivano, ocenio je gostujući u novom "Sporazumu" Augustin Paljokaj.

“Od objavljivanja rezultata izbora bilo je vidljivo da stara garda u DSK ne želi sporazum sa Samoopredeljenjem Aljbina Kurtija. Samo su tražili razlog da se Vlada uopšte ne izglasa ili da izbegnu odgovornost u slučaju neuspeha pregovora o stvaranju Vlade”, tvrdi Paljokaj.

Sa njegiovim mišljem saglasna je i direktorka Evropskog pokretra Srba Rada Trajković koja je istakla da problemi u aktuelnoj vladi datiraju još od njenog konstituisanja, te da je "ovo bio samo epilog čitave priče".

“Unutar DSK su od početka postojali ljudi koji su bliski Hašimu Tačiju i koji su samo čekali trenutak da mu dokažu lojalnost i učestvuju u rušenju vlade”, ističe Trajković.

Strah od hvatanja u koštac sa situacijom na Kosovu i u njegovom društvu dovelo je do toga da Aljbin Kurti možda i svesno dovede do toga da bude izglasano nepoverenje njegovoj vladi, siguran je Dušan Janjić.

“Mislim da se Kurti, kad je shvatio da ne može da se nosi sa situacijom na Kosovu, odlučio da vlada iz opozicije”.

Predsednik Kosova Hašim Tači održao je odvojene konsultacije sa liderima Samoopredeljenja, Demokratskog saveza Kosova i Demokratske partije Kosova o daljim merama, nakon što je Skupština izglasala nepoverenje Vladi Kosova. Dok se Aljbin Kurti založio za nove izbore, Isa Mustafa i Kadri Veslji dali su prednost formiranju nove vlade. Predsednik Kosova poručio je da će delovati transparentno u dogovoru sa strankama i u skladu sa Ustavom Kosova.

Kako će situacija na Kosovu, u doba kada se čitav svet bori sa pandemiijom virusa Kovid-19, dalje funkcionisati ostaje da se vidi.

U anketi koja je na pitanje "da li su Kosovu nakon pada vlade potrebni novi izbori", sprovedena na Fejsbuku, čak 71 odsto učesnika je odgovorilo sa "da", a 29 odsto sa "ne".Ostale vesti

Hoti saopštio imena ministara iz redova DSK
Kandidat za novog premijera Kosova Avdulah Hoti predstavio je listu imena koje je za svoje ministre u novoj kosovskoj vladi predložio Demokratski savez Kosova (DSK), javila je Koha.
  • 02.06.2020
Grenel podneo ostavku na mesto ambasadora SAD u Berlinu
Američki ambasador u Nemačkoj Ričard Grenel podneo je ostavku na tu funkciju, saopštila je danas ambasada SAD u Berlinu, prenosi Beta.
  • 02.06.2020
Lajčak dobio podršku svih članica EU za nastavak dijaloga
Specijalni izaslanik Evropske unije Miroslav Lajčak dobio je podršku svih 27 članica Evropske unije za nastavak dijalog između Beograda i Prištine.
  • 02.06.2020
Sutra izjašnjavanje poslanika o novoj vladi
Za sutra u 11:00 časova zakazana je sednica Skupštine o izglasavanju nove vlade, odlučeno je na današnjem sastanku Predsedništva.
  • 02.06.2020
Ulazak na Kosovo omogućen svima, uz medicinske procedure
Iz Kosovske policije demantovali su vesti koje su juče objavili pojedini mediji sa severa Kosova da građanima sa prebivalištem u Srbiji nije dozvoljen ulazak na Kosovo, već samo licima koji imaju kosovska dokumenta ili dokumenta Policijskih uprava gradova na Kosovu koje su smeštene u centralnoj Srbiji.
  • 02.06.2020
Dačić i Godfri razočarani merama Prištine
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić preneo je ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država Entoniju Godfriju, razočaranost poslednjim potezima Prištine u vezi s uvozom srpske robe i uslovima koje s tim u vezi postavljaju - tzv. uvođenjem recipročnih mera, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.
  • 01.06.2020