Vesti
Politika

Pacoli: Vreme da se ukinu takse na predlog SAD

Takse bi trebalo ukinuti – poruka je koja se sve češća može čuti od prištinskih političara, kako onih sa vlasti, tako i onih iz opozicije koji su se u prošlosti protivili tome. Njima se pridružio i poslanik Bedžet Pacoli, poručivši u objavi preko društvenih mreža, u vreme kada kosovska skupština raspravlja o ovoj meri, da će ANK podržati njeno ukidanje.
Pacoli: Vreme da se ukinu takse na predlog SAD
Bedžet Pacoli (Foto Tanjug)

Tvrdi da su takse na robu iz Srbije i BiH dostigle svoje ciljeve te da bi ova mera trebalo da bude ukinuta na zahtev SAD.

„To je jedini put za Kosovo i nema alternative kosovskom partnerstvu sa SAD…mi moramo učiniti svoj deo“, poručio je Pacoli.

„Odlaganje donošenja takve odluke ide samo u korist Srbiji“, poručuje, te naglašava da upravo zbog toga ANK danas podržava ukidanje taksi i podržava američko liderstvo u dijalogu između Beograda i Prištine „kao jedinu garanciju za uspešan ishod uz obostrano priznanje Kosova i Srbije“.

Američki zvaničnici, predvođeni izaslanikom američkog predsednika, Ričardom Grenelom, sve češće poručuju prištinskim zvaničnicima da takse ukinu što pre i to bezuslovno i u celini. Sa druge strane, jedni od retkih koji se protive ovome su kosovski premijer i njegov prethodnik.

I dok Ramuš Haradinaj zahteva da se takse ne ukinu, Aljbin Kurti želi da takse ukine prvo polovično, a potom u celosti, samo ukoliko Srbija ispoštuje njegove uslove.

Sa druge strane, sa ovim se ne slaže njegov koalicioni partner – DSK. Oni zahtevaju da se ispoštuje želja Amerikanaca i takse ukinu u celosti.Ostale vesti

Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020
Severna Mitrovica i Zvečan u karantinu
Krizni štabovi opština Severna Mitrovica i Zvečan doneli su na današnjem sastanku odluku o stavljanju pod karantin ove dve opštine, zbog pojave novih slučajeva inficiranih koronavirusom i u cilju zaštite građana, saopštio je nakon sastanka kriznih štabova gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.
  • 03.04.2020
Šef evropske diplomatije Evropske unije Žozep Borel rekao je da će novoimenovani specijalni predstavnik Miroslav Lajčak "umeti da ponovo pokrene dijalog Beograda i Prištine".
  • 03.04.2020
Lajčak zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog BG i PR
Bivši šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak od danas je i zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i ostala pitanja koja se tiču Zapadnog Balkana, saopštilo je Evropsko veće. Predviđeno je da njegov mandat na toj funkciji traje 12 meseci.
  • 03.04.2020
EP: Ukidanje taksi presudno za nastavak dijaloga
Evropski parlament pozdavio je ukidanje prištinskih taksi na robu iz Srbije i BiH i naglasio da je u pitanju važan signal za političku saradnju.
  • 03.04.2020
Stiglo 7 eksperata sa Instituta
Kako bi pomogli u organizovanju zdravstvenog sistema u srpskim sredinama, na Kosovo je sa Instituta "Batut" stiglo je 7 eksperata, saopštio je u današnjem izveštaju direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 02.04.2020