Vesti
Politika

Pacoli: Vreme da se ukinu takse na predlog SAD

Takse bi trebalo ukinuti – poruka je koja se sve češća može čuti od prištinskih političara, kako onih sa vlasti, tako i onih iz opozicije koji su se u prošlosti protivili tome. Njima se pridružio i poslanik Bedžet Pacoli, poručivši u objavi preko društvenih mreža, u vreme kada kosovska skupština raspravlja o ovoj meri, da će ANK podržati njeno ukidanje.
Pacoli: Vreme da se ukinu takse na predlog SAD
Bedžet Pacoli (Foto Tanjug)

Tvrdi da su takse na robu iz Srbije i BiH dostigle svoje ciljeve te da bi ova mera trebalo da bude ukinuta na zahtev SAD.

„To je jedini put za Kosovo i nema alternative kosovskom partnerstvu sa SAD…mi moramo učiniti svoj deo“, poručio je Pacoli.

„Odlaganje donošenja takve odluke ide samo u korist Srbiji“, poručuje, te naglašava da upravo zbog toga ANK danas podržava ukidanje taksi i podržava američko liderstvo u dijalogu između Beograda i Prištine „kao jedinu garanciju za uspešan ishod uz obostrano priznanje Kosova i Srbije“.

Američki zvaničnici, predvođeni izaslanikom američkog predsednika, Ričardom Grenelom, sve češće poručuju prištinskim zvaničnicima da takse ukinu što pre i to bezuslovno i u celini. Sa druge strane, jedni od retkih koji se protive ovome su kosovski premijer i njegov prethodnik.

I dok Ramuš Haradinaj zahteva da se takse ne ukinu, Aljbin Kurti želi da takse ukine prvo polovično, a potom u celosti, samo ukoliko Srbija ispoštuje njegove uslove.

Sa druge strane, sa ovim se ne slaže njegov koalicioni partner – DSK. Oni zahtevaju da se ispoštuje želja Amerikanaca i takse ukinu u celosti.Ostale vesti

Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK nije izglasan
Poslanici kosovske skupštine nisu podržali nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK nakon prvog razmatranja, pa će biti vraćen u proceduru na ponovni postupak.
  • 13.08.2020
Dačić: Priština laže, ne želi kompromis
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da je Srbija bila jasna da želi kompromis u rešavanju kosovskog problema i da želi dijalog, ali "ne prihvata nametanje unapred pripremljenih rešenja".
  • 13.08.2020
Haradinaj kandidat za kosovskog predsednika
Alijansa za budućnost Kosova kandidovaće svog predsednika Ramuša Haradinaja za kosovskog predsednika, ako Hašimu Tačiju bude potvrđena optužnica u Hagu za ratne zločine.
  • 13.08.2020
Mustafa: DPK da povuče zakon za zaštitu vrednosti rata OVK

Uprkos činjenici da je Demokratski savez Kosova najavio da će podržati u prvom pretresu Nacrt zakona za zaštitu vrednosti rata OVK, predsednik te stranke Isa Mustafa smatra da je potrebno da DPK, koja je inicijator predloga, povuče ovaj nacrt zakona.

  • 13.08.2020
OEBS se pridružio kritikama Nacrta zakona o zaštiti vrednosti OVK

Kritikama međunarodnih predstavnika na Kosovu povodom Nacrta zakona o zaštiti vrednosti OVK, koji će se u prvom čitanju ponovo naći pred poslanicima u kosovskoj skupštini, pridružila se i misija OEBS-a na Kosovu.

  • 12.08.2020
Skupština inicira formiranje istražne komisije za hidroelektrane

Predsedništvo Skupštine Kosova preuzelo je inicijativu za formiranje parlamentarne istražne komisije koja bi istraživala moguće zloupotrebe u procesu izgradnje, licenciranja i rada hidroelektrana, piše Koha.

  • 12.08.2020