Vesti
Politika

Pacoli: Vreme da se ukinu takse na predlog SAD

Takse bi trebalo ukinuti – poruka je koja se sve češća može čuti od prištinskih političara, kako onih sa vlasti, tako i onih iz opozicije koji su se u prošlosti protivili tome. Njima se pridružio i poslanik Bedžet Pacoli, poručivši u objavi preko društvenih mreža, u vreme kada kosovska skupština raspravlja o ovoj meri, da će ANK podržati njeno ukidanje.
Pacoli: Vreme da se ukinu takse na predlog SAD
Bedžet Pacoli (Foto Tanjug)

Tvrdi da su takse na robu iz Srbije i BiH dostigle svoje ciljeve te da bi ova mera trebalo da bude ukinuta na zahtev SAD.

„To je jedini put za Kosovo i nema alternative kosovskom partnerstvu sa SAD…mi moramo učiniti svoj deo“, poručio je Pacoli.

„Odlaganje donošenja takve odluke ide samo u korist Srbiji“, poručuje, te naglašava da upravo zbog toga ANK danas podržava ukidanje taksi i podržava američko liderstvo u dijalogu između Beograda i Prištine „kao jedinu garanciju za uspešan ishod uz obostrano priznanje Kosova i Srbije“.

Američki zvaničnici, predvođeni izaslanikom američkog predsednika, Ričardom Grenelom, sve češće poručuju prištinskim zvaničnicima da takse ukinu što pre i to bezuslovno i u celini. Sa druge strane, jedni od retkih koji se protive ovome su kosovski premijer i njegov prethodnik.

I dok Ramuš Haradinaj zahteva da se takse ne ukinu, Aljbin Kurti želi da takse ukine prvo polovično, a potom u celosti, samo ukoliko Srbija ispoštuje njegove uslove.

Sa druge strane, sa ovim se ne slaže njegov koalicioni partner – DSK. Oni zahtevaju da se ispoštuje želja Amerikanaca i takse ukinu u celosti.Ostale vesti

Ljajić: Bolje da imamo i nove izbore, nego incidente u Skupštini
Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDP), Rasim Ljajić, ocenio je da su incidenti na današnjoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji, uz guranje i koškanje poslanika, "poraz i parlamentarizma i svake demokratske debate".
  • 02.02.2023
Skupština i u petak o Kosovu
Poslanici Skupštine Srbije nastaviće u petak u 11.00 vanrednu sednicu o Kosovu i Mwrohiji u okviru koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom.
  • 02.02.2023
Civilni sektor: Institucije u Srbiji da podrže sporazum o Kosovu
Grupa srpskih nevladinih organizacija (NVO) zatražila je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, vlade i skupštine Srbije da prihvate predloge koji vode ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, uz ocenu da je takozvani francusko-nemački predlog za pitanje Kosova i Metohije "istorijska prilika da vlasti i građani Srbije prihvate realnost".
  • 02.02.2023
Dačić: SAD podržavaju momentalno formiranje ZSO
Savetnik američkog državnog sekretara Derek Šole i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Garbijel Eskobar bili su jasni u podršci principijelnom stavu Srbije da Zajednica srpskih opština mora biti formirana, pa da se dalje razgovara i potom pristupi implementaciji sporazuma, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
  • 02.02.2023
AP: Populistički predsednik neprijateljski dočekan od desničarske opozicije u parlamentu
Američka agencija Asošiejted pres (AP) je izvestila o posebnoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu, navodeći da je populistički predsednik države Aleksandar Vučić neprijateljski dočekan od desničarske opozicije koja ga je optužila za izdaju zemlje.
  • 02.02.2023
EU zabrinuta zbog radova u Leposaviću, traže od vlade da poštuje zakon i imovinska prava
Evropska unija sa zabrinutošću prati aktivne građevinske aktivnosti koje se odvijaju na lokalitetima Dren i Lešak u opštini Leposavić, na lokaciji koju je januara kosovska vlada ekproprisala. EU apeluje na kosovsku vladu da poštuje odgovarajući proces, kao i prava vlasnika imovine, poručili su danas za KoSSev iz Kancelarije EU na Kosovu.
  • 02.02.2023