Vesti
Politika

Pacoli: U ovom trenutku nemoguća demarkacija sa CG

Ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli izjavio u Podgorici da je ratifikacija sporazuma o demarkaciji granice s Crnom Gorom "nemoguća u ovom trenutku".
Pacoli: U ovom trenutku nemoguća demarkacija sa CG
Pacoli i Darmanović (Foto Vijesti.me)

"Mi smo svesni da je sporazum potpisan, ali molim da razumete i imate strpljenja", kazao je Pacoli novinarima posle sastanka s ministrom spoljnih poslova Crne Gore Srđanom Darmanovićem. Pacoli je rekao da je ratifikacija ugovora trenutno "nemoguća" zbog odnosa snaga u kosovskoj Skupštini.

Darmanović je kazao da očekuje da kosovske institucije ratifikuju sporazum o demarkaciji.

"Imamo razumevanje za procese na Kosovu i očekujemo da se sporazum ratifikuje", kazao je on, navodeći da je za Crnu Goru pitanje demarkacije završeno.

Crna Gora i Kosovo su ugovor o razganičenju potpisale avgusta 2015. godine u Beču.

Skupština Crne Gore je taj ugovor ratifikovala, a osporavao ga je deo nekadašnje kosovske opozicije sa sadanašnjim premijerom Ramušom Haradinajem na čelu.

Oni smatraju da je Kosovo zakinuto za 8.000 hektara teritorije, zbog čega traže novu ekspertizu.

SAD i Evropska unija uputile su ranije "jasne" poruke Prištini po pitanju demarkacije s Crnom Gorom uz stav da je potvrdjivanje tog ugovora "neophodan" za dalji proces evropskih integracija.Ostale vesti

Oko pola miliona evra za organizaciju i održavanje izbora na severu Kosova
Portparol Centralne izborne komisije Valjmir Eljezi je kazao za Kohu da oko 500.000 evra koštaju priprema i održavanje vanrednih izbora u opštinama na severu Kosova koji su zakazani za 23. april.
  • 28.03.2023
Grčka pozdravlja dogovor iz Ohrida, ali ne menja stav o Kosovu
Predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu poručila je u Beogradu da stav Atine, u pogledu nepriznavanju nezavisnosti Kosova, ostaje nepromenjen i stabilan.
  • 28.03.2023
Konjufca sa Eskobarom o procesu normalizacije odnosa Kosova i Srbije

Predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca razgovarao je u Vašingtonu sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijelom Eskobarom o procesu normalizacije odnosa Kosova i Srbije.

  • 28.03.2023
Kurti: Pritisnite Beograd, oni najbolje znaju taj jezik

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da EU i SAD treba da pojačaju pritisak na Beograd da prizna Kosovo, jer kako je naveo, "dokazano je da oni najbolje znaju taj jezik".

  • 28.03.2023
Petković i Bisljimi uskoro sa Lajčakom u Briselu

Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je da će naredne nedelje u Briselu biti održan sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine, Petra Petkovića i Besnika Bisljimija, na poziv specijalnog izaslanika Miroslava Lajčaka, kako bi se išlo napred i učinili prvi koraci ka implementaciji posle dogovora postignutog u Ohridu.

  • 28.03.2023
Vučić: Srbija će implementirati sve što je dogovoreno, težimo članstvu u EU
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija teži ka članstvu u Evropskoj uniji, da će nastaviti reforme i raditi na unapređenju ljudskih prava, kao i da će "implementirati sve što je dogovoreno".
  • 28.03.2023