Vesti
Politika

Pacoli tvrdi da je Gvineja Bisao ponovo priznala Kosovo

Kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli tvrdi da je zapadnoafrička država Gvineja Bisao, koja je prošle godine povukla priznanje, sada ponovo priznala Kosovo.
Pacoli tvrdi da je Gvineja Bisao ponovo priznala Kosovo
Bedžet Pacoli (Foto EPA)

Bedžet Pacoli je naveo da je aktivnostima kosovske diplomatije Gvineja Bisao promenila odluku.

Tvrdi da je dobio notu o potvrđivanju priznanja Kosova, prenela je kosovska televizija, program na albanskom jeziku.

U novembru prošle godine ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić saopštio je da je Gvineja Bisao povukla odluku o priznanju Kosova iz 2011. godine.

Tu informaciju je potvrdio i premijer te zemlje Umaro Sisoko Embalo tokom konferencije za novinare u Beogradu, naglasivši da Gvineja Bisao podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.Ostale vesti

Bugujevci: Pitanje nestalih i ljudsko i političko pitanje, ali treba humano
Potpredsednica Skupštine Kosova Saranda Bogujevci rekla je u emisiji Slobodno srpski  da je pitanje nestalih lica prioritet za novu Vladu Kosova i da bi i to trebalo da bude tema dijaloga Kosova i Srbije.
  • 19.04.2021
Osam godina od Briselskog sporazuma
Osam godina od Briselskog sporazuma, potpisanog uz posredstvo EU, navršava se danas, a i dalje nije formirana Zajednica srpskih opština koja je Srbima na Kosovu trebalo da im garantuje ovlašćenja u obrazovanju, zdravstvu, ekonomskom razvoju, urbanom i ruralnom planiranju, ali Brisel i dalje ne "pritiska" Prištinu da ispoštuje potpisano
  • 19.04.2021
Đurić: Briselski sporazum omogućio godine mira
Osam godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić ističe da je taj dokument omogućio godine mira i stabilnosti u kojima je Srbija izgradila brend države koja snažno zastupa interese srpskog naroda na Kosovu i zalaže se za postizanje pravednog kompromisnog rešenja koje neće podrazumevati gaženje svojih državnih i nacionalnih interesa.
  • 19.04.2021
Konjufca: Za pokretanje tužbe protiv Srbije za genocid potrebno je vreme

Predsednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca rekao je da sastavljanje tužbe protiv Srbije za genocid na Kosovu zahteva vreme, prenosi Reporteri.

  • 17.04.2021
Kosovske NVO protiv odluke Evropa Nostre o Dečanima
Četrdeset organizacija civilnog društva reagovalo je na uključivanje manastira Dečani na listu „7 najugroženijih spomenika u Evropi“ za 2021. godinu od strane panevropske federacije nevladinih organizacija aktivnih na polju kulturnog nasleđa poznate kao Europa Nostra.
  • 17.04.2021
Lavrov i Selaković: Opasni pokušaji odustajanja od Rezolucije 1244
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Moskvi sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, koji je podvukao da su pokušaji odustajanja od Rezolucije UN 1244 na Kosovu opasni, prenosi Tanjug.
  • 16.04.2021