Vesti
Politika

Pacoli: Tražio sam da Albanija ne sedi skrštenih ruku

Ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli rekao je da je tražio od Albanije da ne sedi skrštenih ruku u dijalogu Beograda i Prištine.
Pacoli: Tražio sam da Albanija ne sedi skrštenih ruku
Bedžet Pacoli (Foto Srbija danas)

"Tražio sam da Albanija ne sedi skrštenih ruku u ovom procesu, već da bude sastavni deo našeg cilja. Naš cilj je dijalog sa Srbijom. Albanija da bude prisutna. Ako mogu EU i SAD, zašto ne Albanija?“, rekao je ministar spoljnih poslova Kosova, Bedžet Pacoli.

On se danas sastao sa ministrom spoljnih poslova Albanije, Ditmirom Bušatijem, sa kojim je razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine. Dvojica sagovornika razgovarala su i o viznoj liberalizaciji.

"Ove godine mi činimo napore da Kosovo dostigne svoj cilj slobodnog kretanja, i u tom smislu, mi tražimo podršku i od Albanije,“ rekao je dalje Pacoli, posle sastanka sa Bušatijem.

On je dodao da će sa Bušatijem otputovati u Njujork, gde će da održe zajedničke sastanke o liberalizaciji viza.

Bušati je izjavio da će Albanija da pruži podršku u tom procesu.

"Siguran sam da će se ovaj izazov prevazići i da će Kosovo da bude uključeno na belu šengensku listu. Sada više nema izgovora da se ne završi ovaj proces,“ rekao je on.

Pacoli i Bušati su takođe razgovarali i o produbljivanju saradnje, posebno u oblasti ekonomije.

Bušati se takođe sastao sa kosovskim premijerom, Ramušem Haradinajem i predsednikom kosovske skupštine, Kadrijem Veseljijem.

Veselji je ocenio da će po završetku procesa dijalog Kosovo da dobije mesto u UN „u granicama sa kojima je proglasila nezavisnost i međunarodno priznata“.

Haradinaj je zatražio podršku Albanije na putu evropskih integracija, učlanjenju Kosova u Interpol i u druge međunarodne organizacije.Ostale vesti

Borel: Priština da obustavi policijsku akciju, nasilni protesti da prestanu
Vlasti u Prištini moraju da obustave akcije specijalne policije oko opštinskih zgrada na severu Kosova, a nasilni protesti moraju da prestanu, izjavio je u Briselu visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borel, dodajući da će EU nastaviti da razgovara s čelnicima Srbije i Kosova s ciljem da se zaoštravanje i nasilje bezuslovno odmah obustave.
  • 30.05.2023
Stano: Briselski dijalog nije mrtav
Dijalog Beograda i Prištine nije mrtav i sada još intenzivnije radimo na pronalasku rešenja u okviru dijaloga, rekao je novinarima u Briselu portparol Evropske komisije Peter Stano.
  • 30.05.2023
Vučić i Kurti otkazali put u Bratislavu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti otkazali su učešće na forumu u Bratislavi.
  • 30.05.2023
Bivši predsednik SO Zvečan: Povlačenje specijalaca, nedolazak gradonačelnika, sloboda za uhapšene
"Još jednom bih želeo da naglasim naše jučerašnje zahteve, a to je da se svi pripadnici specijalne policije povuku iz opština sa srpskom većinom i da lažni gradonačelnici ne dolaze u zgrade opština na severu Kosova i Metohije. Moram da naglasim da mi pri tim zahtevima ostajemo i danas. Tražimo i slobodu za naše neosnovano uhapšene građane Radoša Petrovića i Dušana Obrenovića, rekao je bivši predsednik SO Zvečan Srđan Milosavljević.
  • 30.05.2023
Lajčak i Kovačevski pozvali na povratak mira i stabilnosti na Kosovu
Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski i specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak su zajedno iz Bratislave pozvali na hitnu deeskalaciju situacije na Kosovu i povratak mira i stabilnosti.
  • 30.05.2023
Zvanični Pariz osuđuje nasilje i poziva Prištinu na smirivanje tenzija
Francuska je oštro osudila nasilje na severu Kosova, gde je povređeno oko 30 pripadnika KFOR-a, i apelovala na strane, posebno vladu Kosova, da preduzmu mere u cilju smirivanja tenzija, saopštilo je danas francusko ministarstvo spoljnih poslova.
  • 30.05.2023