Vesti
Politika

Pacoli poziva NATO da podrži formiranje vojske

Šef kosovske diplomatije Bedžet Pacoli pozvao je NATO članice da "slede primer SAD" i podrže vlasti u Prištini u nastojanju da formiraju vojsku Kosova.
Pacoli poziva NATO da podrži formiranje vojske
Bedžet Pacoli (Foto Srbija danas)

Pacoli u rubrici "Mišljenja" briselskog portala "Euobserver" kaže da je "važno da se ovaj slučaj razjasni međunarodnoj zajednici jer i dalje postoje loše predstave o tome šta se želi ovim projektom".

Ministar inostranih poslova navodi da je "sad bitan čas da se zaštiti naš narod" i podvlači da "ne treba ni govoriti da je najvažnija stvar u našem spoljnopolitičkom programu tekući dijalog sa Srbijom".

Ali stavlja na znanje i da "razvoj Kosova, bezbednost njegovog naroda, kao i stabilnost šireg regiona ne mogu biti talac tog pitanja".

Pacoli navodi da projekat stvaranja kosovske vojske "ima podršku više članica NATO, uključujući SAD", a tvrdi i da bi "stvaranje te armije uz učešće svih ojačalo Kosovo i bilo ugaoni kamen za prevazilaženje regionalne razbijenosti".

On predočava da je "Kosovu, poput svake suverene, nezavisne zemlje, potrebna armija da zaštiti svoj teritorijalni integritet i građane svih zajednica".Ostale vesti

Dafina Gedžu-Bunjaku vršilac dužnosti ministarke zdravlja
Premijer Kosova Aljbin Kurti je, nakon odluke ministra zdravlja  Rifata Latifa o podnošenju neopozive ostavke na tu funkciju, imenovao Dafinu Gedžu-Binjaku na mesto v.d. ministra, prenosi Gazeta Ekspres.
  • 07.10.2022
Stano: Kašnjenje u sprovođenju Mape puta zbog tehničkih aspekata

Portparol Evropske unije Peter Stano objasnio je kašnjenje srpske kompanije Elektrosever zbog nesprovođenja sporazuma o energetici, postignutog u Briselu u junu ove godine, između Kosova i Srbije.

  • 07.10.2022
Evropska komisija potvrdila preporuku o viznoj liberalizaciji za Kosovo

Evropska komisija je potvrdila preporuku u ukidanju viznog režima za građane Kosova. Ocenili su da preporuka koja datira od 2018. ostaje "u potpunosti važeća".

  • 07.10.2022
Bez velikih očekivanja od Vučićevog obraćanja. „Pritisci postoje, a mi već znamo da živimo teško“
Posle niza sastanaka sa evropskim zvaničnicima i posle gotovo deset dana držanja u neizvesnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će se obratiti javnosti. Obraćanje dolazi i nakon trilateralnog sastanka koji je imao u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom na kojem je jedna od tema bila Kosovo. Poznavaoci prilika na Kosovu veruju da će Vučić ponovo izaći sa pričom o „teškim danima“ i pritiscima po pitanju postizanja konačnog rešenja sa zvaničnicima u Prištini.
  • 07.10.2022
Osmani: Modeli poput Republike Srpske stvaraju više problema nego stabilnosti

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u Pragu da će se poštovati Ustav Kosova kada je u pitanju zajednica opština sa srpskom većinom jer je "Ustav Republike Kosovo, alfa i omega svake naše akcije".

  • 07.10.2022
Vučić i Osmani odvojeno sa Šolcom i Makronom u Pragu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovorali su u okviru Samita u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Francuske Emanuelom Markonom.
  • 07.10.2022