Vesti
Politika

Pacoli potpisao sporazum sa PAN-om

Predsednici stranaka koalicije PAN, Kadri Veselji, Ramuš Haradinaj i Fatmir Ljimaj potpisali su sporazum o saradnji sa predsednikom Alijanse za novo Kosovo Bedžetom Pacolijem, prenose prištinski elektronski mediji.
Pacoli potpisao sporazum sa PAN-om
Pacoli, Veselji i Haradinaj (Foto Politiko)

Sporazum je potpisan nakon što je Pacoli otkrio da se odvaja iz koalicije sa Demokratskim savezom Kosova, sa kojim je nastupio na izborima 11. juna.

Poslanik Inicijative za Kosovo, članice koalicije PAN, Miljajim Zeka, potvrdio je postizanje dogovora sa Pacolijem i najavio da već danas može biti nastavljena konstitutivna sednica kosovske skupštine.

Nastavak konstitutivne sednice kosovske skupštine treba da zakaže najstariji poslanik i predsedavajući do izbora predsednika parlamenta, Adem Mikulovci.

Sporazumom, potpisanim u Pacolijevoj kući, otvara se prostor za deblokadu formiranja centralnih kosovskih institucija - skupštine i vlade.
"Konačno je Kosovo počelo da se pokreće... Imali smo neka velika odlaganja, a sada će naše institucije biti formirane", rekao je Haradinaj, prenosi Rojters.

Očekuje se da će narednih dana kosovski predsednik Hašim Tači poveriti Haradinaju mandat da formira novu vladu, navodi britanska agencija i dodaje, pozivajući se na neimenovani izvor, da će sednica parlamenta na kojoj će biti izabran predsednik parlamenta biti održana ove nedelje.

Očekuje se da će se sklapanjem novog koalicionog sporazuma okončati tromesečna blokada kosovskih institucija, jer novi koalicioni partneri mogu da obezbede natpolovičnu većinu u kosovskom parlamentu koji ima 120 poslaničkih mesta.

Rojters precizira da će, u skladu sa sporazumom, te stranke zajedno sa etničkim manjinama obezbediti 63 mesta u 120-članom parlamentu.
Za Pacolija britanska agencija navodi da se ne zna koje mesto će njemu pripasti u novoj vladi.

Nova kosovska vlada će morati da se uhvati u koštac za stopom nezaposlenosti od 30 odsto i da poboljša odnose sa, kako navodi Rojters, "susedima, pogotovu Srbijom", što je preduslov i za Beograd i za Prištinu da postignu napredak na putu ka EU.

Takođe će morati da reformiše zdravstvo, obrazovanje i sistem poreske uprave, ali i da uključi predstavnike oko 120.000 kosovskih Srba koji ne priznaju nezavisnost Kosova", zaključuje britanska agencija.Ostale vesti

Prištinski studenti protiv ZSO
Parlament studenata Prištinskog univerziteta "Hasan Priština" je najavio da će 15. februara održati protest protiv osnivanja Asocijacije (Zajednice srpskih opština).
  • 02.02.2023
Ljajić: Bolje da imamo i nove izbore, nego incidente u Skupštini
Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDP), Rasim Ljajić, ocenio je da su incidenti na današnjoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji, uz guranje i koškanje poslanika, "poraz i parlamentarizma i svake demokratske debate".
  • 02.02.2023
Skupština i u petak o Kosovu
Poslanici Skupštine Srbije nastaviće u petak u 11.00 vanrednu sednicu o Kosovu i Mwrohiji u okviru koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom.
  • 02.02.2023
Civilni sektor: Institucije u Srbiji da podrže sporazum o Kosovu
Grupa srpskih nevladinih organizacija (NVO) zatražila je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, vlade i skupštine Srbije da prihvate predloge koji vode ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, uz ocenu da je takozvani francusko-nemački predlog za pitanje Kosova i Metohije "istorijska prilika da vlasti i građani Srbije prihvate realnost".
  • 02.02.2023
Dačić: SAD podržavaju momentalno formiranje ZSO
Savetnik američkog državnog sekretara Derek Šole i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Garbijel Eskobar bili su jasni u podršci principijelnom stavu Srbije da Zajednica srpskih opština mora biti formirana, pa da se dalje razgovara i potom pristupi implementaciji sporazuma, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
  • 02.02.2023
AP: Populistički predsednik neprijateljski dočekan od desničarske opozicije u parlamentu
Američka agencija Asošiejted pres (AP) je izvestila o posebnoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu, navodeći da je populistički predsednik države Aleksandar Vučić neprijateljski dočekan od desničarske opozicije koja ga je optužila za izdaju zemlje.
  • 02.02.2023