Vesti
Politika

Pacoli optužuje Srbiju

Kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli oglasio se iz Bratislave povodom dešavanja na Kosovu i Metohiji.
Pacoli optužuje Srbiju
Bedžet Pacoli (Foto Srbija danas)

On je izjavio da je obavestio ministre EU i balkanskih zemalja da je kosovska policija obavila, navodno, "akciju protiv organizovanog kriminala na severu Kosova" i optužio Srbiju da to politizuje.

Pacoli u Bratislavi prisustvuje sastanku ministara spoljnih poslova Višegradske grupe i Zapadnog Balkana.

 "Naši susedi iz Srbije nastavljaju da daju etnički karakter politizovanjem naših napora da ojačamo vladavinu prava", tvrdi Pacoli, prenosi prištinska Gazeta ekspres.

Pacoli tvrdi da ta operacija nije ciljala bilo koju specifičnu zajednicu građana Kosova.

Zamenik premijera Kosova Fatmir Ljimaj izjavio je danas da akcije Policije Kosova imaju za cilj udarac mreži organizovanog kriminala, u koju su bili uključeni i neki policijski zvaničnici.

"Danas je policija Kosova imala akciju u nekim regionima, uključujući i opštine Zvečan, Zubin Potok, Severnu Mitrovicu, Južnu Mitrovicu, Srbicu i Glogovac. Akcija ima za cilj udarac mreži organizovanog kriminala u koji su bili uključeni i neki policijski zvaničnici", napisao je Ljimaj.

Institucije Kosova su, prema njegovim rečima, opredeljene da se bore protiv organizovanog kriminala na celoj teritoriji Kosova.

"Pozivam gradjane da sačuvaju mir, dok ranjenim policajcima želim brzo ozdravljenje", napisao je Ljimaj.

Prištinski mediji su javili da je u akciji Policije Kosova i Policijskog inspektorata Kosova uhapšeno najmanje 15 osoba i da je ranjen jedan pripadnik policije.

Tokom akcije u Zubinom Potoku je ranjen jedan pripadnik policije koji je medicinski zbrinut u bolnici u južnom delu Mitrovice i prema informacijama medija on je van životne opasnosti.

Medju uhapšenima ima i pripadnika policije iz redova Albanaca i Bošnjaka, kao i civila iz tih nacionalnih zajednica.

Saopšteno je da je istraga imala za cilj borbu protiv ilegalne trgovine robom, zloupotrebe službenog položaja, davanja mita i nedozvoljene trgovine.

U saopštenju se navodi da se "uprkos oružanom otporu na severu Mitrovice policijska operacija nastavlja, uključujući i hapšenja i kontrolu nekoliko lokacija što ima za rezultat prikupljanje relevantnih dokaza uključujući i oduzimanje oružja dugih cevi".

Više detalja o toj akciji će biti izneto na konferenciji za medije na kojoj će govoriti predstavnici tužilaštva i policije.Ostale vesti

Petković: Kurtijeva najava tužbe neostvariva
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da najava Aljbina Kurtija da će Priština protiv Beograda podneti "tužbu za genocid" još jedan pokušaj skretanja pažnje javnosti sa činjenice da Priština nema odgovore na socijalna i ekonomska očekivanja građana.
  • 07.05.2021
Šefovi diplomatija EU o Zapadnom Balkanu 10. maja
Ministri spoljnih poslova EU održaće dugoočekivanu debatu o Zapadnom Balkanu na sastanku 10. maja, potvrđeno je u Evropskom Savetu.
  • 07.05.2021
Kurti izneo program Vlade i najavio pripremu
Premijer Kosova Aljbin Kurti najavio je danas da će njegova vlada sa Beogradom voditi principijelan dijalog, kao i da će pripremiti "tužbu za genocid".
  • 07.05.2021
Vučić: Primili smo poruku, Hrvatska hoće da unizi Srbiju
Srbija želi da ima dobre i korektne odnose sa svima u okruženju, a postupci i izjave iz Hrvatske nisu izraz poštovanja prema Republici Srbiji, poručio je predsednik Aleksandar Vučić povodom najava Hrvatske da će napraviti vojni kamp na Kosovu.
  • 07.05.2021
Gradonačelnik Atine: Grčka podržava liberalizaciju viza za Kosovo
Gradonačelnik Atine Kostas Bakoinis bovari u Prištini. On je danas bio gost premijera Kosova Aljbina Kurtija i ministra zdravlja Arbena Vitije.
  • 07.05.2021
KBS dobile 191 hektar zemlje u Mitrovici
Predstavnici opštine iz Južne Mitrovice i Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) potpisali su ugovor o korišćenju zemlje i budućoj nameni strelišta Crnuša koje se nalazi u blizini podeljenog grada.
  • 07.05.2021