Vesti
Politika

Pacoli: Nećemo glasati ni za jednu izjavu obeleženu fusnotom

Poslanica Pokreta Samooopredeljenje Fitore Pacoli pozvala je sve poslanike koji učestvuju u raznim međunarodnim forumima da ne potpišu nijednu izjavu u kojoj je Kosovo predstavljeno fusnotom.
Pacoli: Nećemo glasati ni za jednu izjavu obeleženu fusnotom
Fitore Pacoli (Foto Kosova Press)

Pacolijeva je navela da se navršava 10 godina od kada je Kosovu dodeljena fusnota, koju je "zemlji uskratila predstavljanje državnih simbola na međunarodnim sastancima".

„Mi, predstavnici Skupštine Kosova u Procesu saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP), sledeće nedelje ćemo učestvovati u radu plenarnog zasedanja u Turskoj. Zahtevaćemo da se prema Kosovu postupa u potpunosti u skladu sa izjavom sa samita u Bukureštu 2014. godine i nećemo glasati ni za jednu izjavu ako je ime Republike Kosova označeno fusnotom“, rekla je ona.

Pacolijeva je pozvala sve poslanike koji učestvuju u raznim forumima da ne prihvate uklanjanje kosovskih simbola i da ne potpisuju nijednu izjavu gde je „ime Republike Kosova označeno fusnotom“.Ostale vesti

Osmani od Sugoa zatražila pomoć oko priznanja Kosova
Predsednica Kosova Vjosa Osmani se u okviru bilateralnih susreta tokom boravka u Japanu sastala sa japanskim premijerom Jošihidom Sugom i "zatražila podršku Japana u jačanju međunarodne pozicije Kosova, posebno u procesu priznanja i članstva u međunarodnim organizacijama", navodi se u saopštenju Predsedništva.
  • 25.07.2021
Trajković: Kurti je započeo opasan proces i po Srbe i po sebe
Vlada Kosova je ušla u jedan bizaran i uzaludan rat sa srpskim identitetom na Kosovu, narativ oko naše kulturne baštine se agresivno albanizuje, upozorila je u intervjuu za agenciju JUGpress političarka sa Kosova Rada Trajković, prenosi Danas.
  • 25.07.2021
Vučić: Svim punoletnim građanima još 20 evra u decembru
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da u budžetu Srbije ima dovoljno novca i da će za po 20 evra u dinarskoj protivvrednosti biti povećana pomoć punoletnim građanima i penzionerima, predviđena za jesen.
  • 24.07.2021
CIK: Građani mogu da promene biračko mesto do 7. septembra
Centralna izborna komisija (CIK) saopštila je da građani, ukoliko žele, mogu da promene biračko mesto do 7. septembra.
  • 24.07.2021
Vučić: Ako neko prizna Kosovo i mi krećemo u kampanju
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će, ukoliko bilo koja zemlja donese odluku o priznanju nezavisnosti Kosova, Beograd krenuti u kampanju za povlačenje priznanja. Vučić je najavio i da će na ekonomskom regionalnom forumu u Skoplju biti promenjeno ime inicijative "mini Šengen".
  • 22.07.2021
Aljiu najavio odustajanje od nalepnice za vozila
Kosovski ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Ljiburn Aljiu izjavio je da je "stopirana odluka" kojom se građani obavezuju da uplate pet evra za nalepnicu pri registraciji vozila.
  • 22.07.2021