Vesti
Politika

Pacoli neće u Banjaluku – "zbog Dodikovih pretnji"

Kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli otkazao je učešće na sastanku šefoma diplomarija SEECP, koji je zakazan za sredu u Banjaluci.
Pacoli neće u Banjaluku –
Bedžet Pacoli ((Foto EPA/Valdrin Xhemaj)

On je otkazao učešće nakon što mu je predsednik RS Milorad Dodik poručio kako je nepoželjan u tom gradu.

BiH trenutno predsedava trenutno ovom inicijativom, pa je ministar spoljnih poslova Igor Crnadak svoje kolege iz regiona pozvao na neformalni sastanak u Banjaluci 5. septembra kako bi se razgovaralo o daljoj saradnji.

Pacoli je odustajanje od dolaska u Banjaluku objavio na svom Tviter nalogu upozoravajuči istovremeno kako su Dodik i njegovo bahato ponašanje razlog za zabrinutost svih.

“Zbog pretnji koje je meni i mom predstavništvu stvorio predsednik RS Milorad Dodik, uprkos pozivnici ministra spoljnih poslova BiH Igora Crnadka otkazao sam učešće na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica SEECP-a u Banjaluci. Dodik predstavlja razlog za zabrinutost svih na zapadnom Balkanu”, napisao je Pacoli.

Dodik je u ponedeljak izjavio kako Pacoli “nije dobrodošao” u Banjaluku nazvavši ga ministrom “lažne države”, a dodao je i kako njegovu posetu vidi kao provokaciju usmerenu protiv RS.

Dodik je insistirao na činjenicu kako BiH nije priznala Kosovo i to zahvaljujući stavu vlasti RS, pa stoga ni kosovski zvaničnici ne mogu da dolaze tamo gde ih ne priznaju.Ostale vesti

Prištinski studenti protiv ZSO
Parlament studenata Prištinskog univerziteta "Hasan Priština" je najavio da će 15. februara održati protest protiv osnivanja Asocijacije (Zajednice srpskih opština).
  • 02.02.2023
Ljajić: Bolje da imamo i nove izbore, nego incidente u Skupštini
Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDP), Rasim Ljajić, ocenio je da su incidenti na današnjoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji, uz guranje i koškanje poslanika, "poraz i parlamentarizma i svake demokratske debate".
  • 02.02.2023
Skupština i u petak o Kosovu
Poslanici Skupštine Srbije nastaviće u petak u 11.00 vanrednu sednicu o Kosovu i Mwrohiji u okviru koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom.
  • 02.02.2023
Civilni sektor: Institucije u Srbiji da podrže sporazum o Kosovu
Grupa srpskih nevladinih organizacija (NVO) zatražila je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, vlade i skupštine Srbije da prihvate predloge koji vode ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, uz ocenu da je takozvani francusko-nemački predlog za pitanje Kosova i Metohije "istorijska prilika da vlasti i građani Srbije prihvate realnost".
  • 02.02.2023
Dačić: SAD podržavaju momentalno formiranje ZSO
Savetnik američkog državnog sekretara Derek Šole i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Garbijel Eskobar bili su jasni u podršci principijelnom stavu Srbije da Zajednica srpskih opština mora biti formirana, pa da se dalje razgovara i potom pristupi implementaciji sporazuma, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
  • 02.02.2023
AP: Populistički predsednik neprijateljski dočekan od desničarske opozicije u parlamentu
Američka agencija Asošiejted pres (AP) je izvestila o posebnoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu, navodeći da je populistički predsednik države Aleksandar Vučić neprijateljski dočekan od desničarske opozicije koja ga je optužila za izdaju zemlje.
  • 02.02.2023