Vesti
Politika

Pacoli i Vlada Kosova različito o priznanju Kosova

Vlada Kosova i njen prvi zamenik, ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli imaju različite stavove o tome da li bi Srbija trebalo da prizna Kosovo.
Pacoli i Vlada Kosova različito o priznanju Kosova
Vlada Kosova (Foto arhiva Kim)

Pacoli je pre izvesnog vremena izjavio kako "nije neophodno da Srbija prizna državu Kosovo", a u Vladi Kosova ističu da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine prihvaćen jer nema alternativu ali da treba da se okonča međusobnim priznanjem, piše Koha ditore.

"Smatramo da se dijalog treba strukturirati i vremenski odrediti obezbeđujući završetak koji podrazumeva međusobno priznanje dve države", kažu u kabinetu premijera Kosova.

U Vladi takođe ističu kako normalizacija odnosa između Beograda i Prištine garantuje mir i stabilnost na Balkanu i pomaže put evropskih integracija Srbije, Kosova i celog zapadnog Balkana.

U Prištini se Pacoliju zamera izjava izrečena u Vašingtonu kada je ministru spoljnih poslova Srbije Ivici Dačiću predložio da zajednički u severnom delu Kosova otvore bescarinsku ekonomsku zonu čime od Srbije čini faktor u unutrašnjim kretanjima i odnosima na Kosovu.

Analitičari u Prištini smatraju da su ovakve izjave Pacolija rezultat nedovoljnog poznavanja međunarodnih odnosa i činjenice da ne može biti smenjen pošto njegova dva poslanika obezbeđuju opstanak na vlasti vladajuće koalicije.Ostale vesti

Bugujevci: Pitanje nestalih i ljudsko i političko pitanje, ali treba humano
Potpredsednica Skupštine Kosova Saranda Bogujevci rekla je u emisiji Slobodno srpski  da je pitanje nestalih lica prioritet za novu Vladu Kosova i da bi i to trebalo da bude tema dijaloga Kosova i Srbije.
  • 19.04.2021
Osam godina od Briselskog sporazuma
Osam godina od Briselskog sporazuma, potpisanog uz posredstvo EU, navršava se danas, a i dalje nije formirana Zajednica srpskih opština koja je Srbima na Kosovu trebalo da im garantuje ovlašćenja u obrazovanju, zdravstvu, ekonomskom razvoju, urbanom i ruralnom planiranju, ali Brisel i dalje ne "pritiska" Prištinu da ispoštuje potpisano
  • 19.04.2021
Đurić: Briselski sporazum omogućio godine mira
Osam godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić ističe da je taj dokument omogućio godine mira i stabilnosti u kojima je Srbija izgradila brend države koja snažno zastupa interese srpskog naroda na Kosovu i zalaže se za postizanje pravednog kompromisnog rešenja koje neće podrazumevati gaženje svojih državnih i nacionalnih interesa.
  • 19.04.2021
Konjufca: Za pokretanje tužbe protiv Srbije za genocid potrebno je vreme

Predsednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca rekao je da sastavljanje tužbe protiv Srbije za genocid na Kosovu zahteva vreme, prenosi Reporteri.

  • 17.04.2021
Kosovske NVO protiv odluke Evropa Nostre o Dečanima
Četrdeset organizacija civilnog društva reagovalo je na uključivanje manastira Dečani na listu „7 najugroženijih spomenika u Evropi“ za 2021. godinu od strane panevropske federacije nevladinih organizacija aktivnih na polju kulturnog nasleđa poznate kao Europa Nostra.
  • 17.04.2021
Lavrov i Selaković: Opasni pokušaji odustajanja od Rezolucije 1244
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Moskvi sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, koji je podvukao da su pokušaji odustajanja od Rezolucije UN 1244 na Kosovu opasni, prenosi Tanjug.
  • 16.04.2021