Vesti
Politika

Pacoli formirao Komisiju za pomirenje

Kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli imenovao je Komisiju za promociju mira između Beograda i Prištine, na čelu sa Kljarom Budu, novinarkom i piscem iz Albanije, piše prištinska Gazeta ekspres.
Pacoli formirao Komisiju za pomirenje
Bedžet Pacoli (Foto Srbija danas)

Od trenutka kada je preuzeo dužnost ministra inostranih poslova (Kosova), Pacolijev zvaničan stav je da dve zemlje treba da se kreću ka potpunom pomirenju, navodi Gazeta Ekspres.

Iako je nedavno nagovestio da će se angažovati na "nacionalističkom" pristupu prema Srbiji, pominjanjem potencijalne zamene srpskih proizvoda na Kosovu sa turskim, Pacoli je ubrzo odbacio ovu nameru.

Sada se vratio na svoju početnu ideju pomirenja sa Srbijom, kako se i očekivalo, uz pristup koji stvara još više konfuzije u vezi sa zvaničnim stavom kosovske diplomatije o dijalogu sa Srbijom.

Prema dokumentu u čiji je posed došla Gazeta ekspres, dužnosti i odgovornosti Saveta su:

"Zagovaranje promocije mira između Kosova i Srbije; izrada platforme o funkcionisanju godišnjih događaja koji će ovaj savet organizovati", navodi se u jednoj od odredbi dokumenta.

Pored finansiranja od strane državnih institucija, Savet je otvoren za donacije.

Razgovori između Kosova i Srbije, olakšani od strane EU i podržani od strane SAD, rezultirali su mnogim sporazumima, koji nisu u potpunosti sprovedeni zbog nedostatka političke volje dveju strana.

"Dok su Priština i Beograd tokom proteklih godina pregovarali na najvišem političkom nivou, za koji je bilo potrebno ozbiljno diplomatsko angažovanje zapadnih svetskih sila, Pacolijeva inicijativa izgleda zbunjujuće i slična je aktivnostima sprovođenim tokom devedesetih godina, kada su problemi kosovsko-srpskih odnosa trebali da budu rešeni kroz rad raznih komisija i nevladinih organizacija", navodi se u tekstu.Ostale vesti

Borelj: Nastavak dijaloga Beograda i Prištine do kraja juna
Šef diplomatije Evropske unije, Žozep Borelj, najavio je da će se nova rudna dijaloga Beograda i Prištine održati pre kraja juna jer je nova vlast u Prištini tražila dodatno vreme da se upozna sa situacijom iz prethodnih runda dijaloga.  
  • 10.05.2021
Fabrici: Dijalog BG i PR nije preduslov za otvaranje poglavlja
Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici kazao je danas da su reforme u oblasti vladavine prava urgentne za napredak Srbije na putu ka članstvu u EU, istovremeno napomenuvši da dijalog Beograda i Prištine nije preduslov za otvaranje novih poglavlja.
  • 10.05.2021
Bećaj: Kurti je nasledio balast taložen dvadesetak godina
Politički analitičar Beljulj Bećaj rekao je u emisiji “Slobodno srpski”  da je premijer Kosova Aljbin Kurti nasledio, kako je kazao, “balast taložen dvadesetak godina, koji je odraz takozvane zarobljene ili duboke države”.
  • 10.05.2021
Ministri EU o snažnijem angažovanju na Zapadnom Balkanu
Šefovi diplomatija Evropske unije danas će u Briselu održati strategijsku raspravu o snažnijem političkom angažovanja EU s partnerima na Zapadnom Balkanu.
  • 10.05.2021
Vučić: Punopravno članstvo u EU, uz kompromis o Kosovu, način da ostvarimo cilj
"Punopravno članstvo Srbije u EU, uz kompromisno rešenje o pitanju Kosova i Metohije, način je da ostvarimo cilj i našu zemlju učinimo uređenom i uspešnom. To bi značilo da smo na dobrom, evropskom putu", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je sinoć u Skupštini grada Beograda prisustvovao svečanosti povodom obeležavanja Dana Evrope.
  • 09.05.2021
Petković: Kurtijeva najava tužbe neostvariva
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da najava Aljbina Kurtija da će Priština protiv Beograda podneti "tužbu za genocid" još jedan pokušaj skretanja pažnje javnosti sa činjenice da Priština nema odgovore na socijalna i ekonomska očekivanja građana.
  • 07.05.2021