Vesti
Politika

Pacoli: Čepurin nastavlja da pravi konfuzije

Kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli ocenio da ruski ambasador u Beogradu navodima da je Kosovo deo Srbije nastavlja da pravi konfuziju.
Pacoli: Čepurin nastavlja da pravi konfuzije
Bedžet Pacoli (Foto EPA)

Kako Bota sot navodi, Pacoli je reagovao na izjavu Aleksandra Čepurina, koji je, prema navodima srpskih medija, rekao da Kosovo na osnovu svih međunarodnih zakona i propisa i dalje deo Srbije, i naveo da je ambasador zaboravio da su brojne međunardone instance ocenile da poglašenjem nezavisnosti Kosova nije prekršeno međunarodno pravo.

"Rusija je stalno bila deo procesa pregovora za rešavanje konačnog statusa Kosova. Možda je prošlo neko vreme, oko šest godina, a ruski ambasador je zaboravio, zato moram da podsetim da su Ujedinjene nacije, Međunarodni sud pravde u Hagu, dokazali svojom odlukom da proglašenje nezavisnosti Kosova ne krši međunarodno pravo, Rezoluciju Saveta bezbednosti iz 1999. godine ili Ustavni okvir..." naveo je Pacoli.

Pacoli je naveo da jednostavno ne zna o kojim drugim međunarodnim zakonima i propisima govori predstavnik ruske diplomatije.

"Ne mogu da nađem bilo koji drugi razlog zašto to čine, nego da Rusija ima neprekidne pretenzije da kreira lažne vesti i stvara konfuziju između lokalnog i međunarodnog mišljenja ", rekao je Pacoli.

Čepurin je u intervjuu za Sputnjik rekao da "kada je reč o Kosovu, po svim zakonima i svim međunarodnim pravilima, Kosovo je i dalje deo Srbije, i mi u potpunosti podržavamo teritorijalnu celovitost Srbije, zakonita prava i interese Beograda".Ostale vesti

Petković: Kurtijeva najava tužbe neostvariva
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da najava Aljbina Kurtija da će Priština protiv Beograda podneti "tužbu za genocid" još jedan pokušaj skretanja pažnje javnosti sa činjenice da Priština nema odgovore na socijalna i ekonomska očekivanja građana.
  • 07.05.2021
Šefovi diplomatija EU o Zapadnom Balkanu 10. maja
Ministri spoljnih poslova EU održaće dugoočekivanu debatu o Zapadnom Balkanu na sastanku 10. maja, potvrđeno je u Evropskom Savetu.
  • 07.05.2021
Kurti izneo program Vlade i najavio pripremu
Premijer Kosova Aljbin Kurti najavio je danas da će njegova vlada sa Beogradom voditi principijelan dijalog, kao i da će pripremiti "tužbu za genocid".
  • 07.05.2021
Vučić: Primili smo poruku, Hrvatska hoće da unizi Srbiju
Srbija želi da ima dobre i korektne odnose sa svima u okruženju, a postupci i izjave iz Hrvatske nisu izraz poštovanja prema Republici Srbiji, poručio je predsednik Aleksandar Vučić povodom najava Hrvatske da će napraviti vojni kamp na Kosovu.
  • 07.05.2021
Gradonačelnik Atine: Grčka podržava liberalizaciju viza za Kosovo
Gradonačelnik Atine Kostas Bakoinis bovari u Prištini. On je danas bio gost premijera Kosova Aljbina Kurtija i ministra zdravlja Arbena Vitije.
  • 07.05.2021
KBS dobile 191 hektar zemlje u Mitrovici
Predstavnici opštine iz Južne Mitrovice i Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) potpisali su ugovor o korišćenju zemlje i budućoj nameni strelišta Crnuša koje se nalazi u blizini podeljenog grada.
  • 07.05.2021