Vesti
Politika

P. Blomajer: Poboljšati odnose Srba i Albanaca

Nemački ambasador na Kosovu Peter Blomajer izjavio je za KIM radio da je krajnje vreme da se stavi tačka na mržnju između Srba i Albanaca jer su mnoge generacije propatile zbog ratova i proterivanja naroda.
P. Blomajer: Poboljšati odnose Srba i Albanaca
Peter Blomajer (Foto KIM)

„Bitno je da se to okonča. Želim da nove generacije prebrode mržnju koja postoji radi svoje dece, a nadam se da će 2014. godina biti početak svega toga“.

Blomajer je, rezimirajući uspehe iz 2013. godine,  istakao da su, nakon veoma teških pregovora, Srbija i Kosovo u protekloj godini uspeli da sklope sporazum, na osnovu kojeg su po prvi put održani izbori na celoj teritoriji.

„Započet je proces integracije policije i pravosuđa, a razmenjeni su i oficiri za vezu. Nakon dugog perioda takoreći mržnje između Srbije i Kosova načinjen je preokret jer se desio istorijski događaj“.
 
Blomajer očekuje da će 2014. godina biti teška jer predstoji još mnogo posla na putu evrointegracija.

„Srbiji predstoji započinjanje pregovora o pridruživanju sa EU, a Kosovu, nadamo se, predstoji sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Da bi se napredovalo u pogledu evrointegracija, mora biti načinjen i pomak u poboljšavanju odnosa između Srba i Albanaca na Kosovu“, kazao je Blomajer.

Nemački ambasador u Prištini čestitao je slušaocima KIM radija i gledaocima TV Centar Božić i Novu godinu.Ostale vesti

CIK sutra odlučuje o ponovnom prebrojavanju glasova

Centralna izborna komisija (CIK) odlučiće u četvrtak da li će doći do ponovnog brojanja glasova.

  • 20.10.2021
“Blag izveštaj EK, traže se opravdanja za kosovske vlasti”
Evopska komisija je u poslednjem izveštaju o Kosovu bila vrlo nežna prema kosovskim institucijama, ne želeći da im povredi političku sujetu, smatraju poznavaoci kosovskih prilika. Miodrag Marinković zamera evropskim zvaničnicima to što su bili vrlo blagi, ocenjujući bezbednosnu situaciju stabilnom. Tanja Vujisić kaže da nije potreban izveštaj EK da podseća Prištinu na ispunjene obaveze iz Briselskog sporazuma.
  • 20.10.2021
Stano: Cilj Radne grupe da se nađe trajno rešenje za tablice

Prvi sastanak Radne grupe, koja bi trebalo da se bavi rešavanjem spora Beograda i Prištine oko registarskih tablica biće održan sutra u Briselu, potvrdio je za Tanjug portparol EU, Peter Stano. "Cilj radne grupe je da se nađe trajeno rešenje za ovo pitanje", kazao je on.

  • 20.10.2021
Izveštaj EK o Kosovu: Godina političke nestabilnosti
Period od oktobra 2020. do oktobra 2021. godine na Kosovu obeležila je politička nestabilnost, a zakonodavne aktivnosti bile su ograničene uključujući i napore u reformama u vezi sa Evropskom unijom, navodi se u izveštaju Evropske komisije (EK) o Kosovu.
  • 19.10.2021
Eljezi: Završavamo prebrojavanje svih glasova u toku nedelje
Prebrojavanje svih glasova sa lokalnih izbora održanih 17. oktobra očekuje se da bude završeno ove nedelje. 
  • 19.10.2021
Varhelji: Dijalog BG i PR ključan za stabilnost regiona
Komesar za proširenje EU, Oliver Varhelji rekao je danas da do deesakalcije prilika između Beograda i Prištne mora doći ”malim koracima” koji se dešavaju ”na terenu”, a koji obezbeđuju sigurnost i bolji život za građane.
  • 19.10.2021