Vesti
Politika

Overene prijave kandidata za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova

Centralna izborna komisija overila je danas imena kandidata za gradonačelnike opština Severna Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan i Leposavić.
Overene prijave kandidata za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova
Sa prošlih izbora (Foto Kim arhiva)

Ispred Demokratske partije Kosova, nekadašnjeg lidera Hašima Tačija, to su: Aljbuljena Beljulji Hetemi za opštinu Leposavić, Izmir Zećiri za Zubin Potok, Iljir Peci za Zvečan i Taulant Keljmendi za opštinu Severna Mitrovica.

Overene su kandidature i predstavnicima Pokreta Samoopredeljenje, lidera Aljbina Kurtija. Kandidati za gradonačelnike su: Ljuljzim Hetemi za Leposavić, Flatron Hasani za Zubin Potok, Fetah Peci za opštinu Zvečan i Erden Atić za Severnu Mitrovicu.

Potvrđene su i kandidature Aleksandra Jablanovića, predsednika Partije kosovskih Srba za opštinu Leposavić i lidera Građanske inicijative “Srpski opstanak” Aleksandra Arsenijevića za Severnu Mitrovicu.

Kandidat Građanske inicijative za Mitrovicu, za gradonačelnika Severne Mitrovice je Betim Osmani.

Za gradonačelnika opštine Zvečan, verifikovana je i kandidatura nezavisne kandidatkinje Slađane Pantović.

Na današnjoj sednici su imenovani i članovi opštinskih izbornih komisija. Još uvek nije poznato gde će biti biračka mesta, kao i ko će obezbeđivati izbore.

Izbori će se održati 18. decembra, a za 25. decembar su raspisani izbori za odbornike samo u opštinama Zvečan i Leposavić, dok i pored ostavki odbornika, još uvek nisu raspuštene opštinske skupštine u Zubinom Potoku i Severnoj Mitrovici. Srpska lista nije prijavila svoje kandidate za ove izbore.Ostale vesti

Kurti: Prihvatićemo predlog EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom da će prihvatiti predlog za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

  • 06.02.2023
Lajčak u Prištini: Sve dogovoreno se mora implemetirati
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je u Prištini sa premijerom Aljbinom Kurtijem i šefom kosovske delegacije u dijalogu Besnikom Bisljimijem. Tema sastanka bio je francusko-nemački predlog, a Lajčak je još jednom ponovio da se sve dogovoreno u dijalogu mora implemetirati. 
  • 06.02.2023
Brnabić se izvinila zbog ’’Republike Kosovo’’ na sajtu Vlade Srbije
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je u jednom od izveštaja objavljenom na sajtu Vlade Srbije bilo napisano "Republika Kosovo" i dodala da je reč o grešci u prevodu.
  • 06.02.2023
„Međunarodna zajednica da ne vrši pritisak na Prištinu kada je reč o ZSO“
Kosovski premijer Aljbin Kurti pozvao je predstavnike međunarodne zajednice da ne vrše pritisak na Prištinu kada je reč o osnivanju Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom, jer prema njegovim rečima - ta tema povećava tenzije između Kosova i Srbije.
  • 06.02.2023
Aleksić: Sednica o Kosovu pokazala da je ’’car go’’
Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da je skupštinska sednica o Kosovu pokazala da je "car go", jer predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije mogao da navede ništa što je Srbija dobila u kosovskim pregovorima koje je vodio prethodnih deset godina, saopštila je ta partija.
  • 06.02.2023
Brnabić o poseti Lajčaka Beogradu i Prištini: Pritisak se pojačava

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je, povodom današnje posete specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka Prištini i Beogradu, da se diplomatske aktivnosti ubrzavaju, da se pritisak pojačava i dodala da veruje u garancije međunarodne zajednice oko formiranja Zajednice srpskih opštiina (ZSO).

  • 06.02.2023