Vesti
Politika

Otvoreno pismo Mikićeve Haradinaju i međunarodnoj zajednici

Smenjena zamenica ministra pravde u Vladi Kosova Vesna Mikić uputila je otvoreno pismo premijeru Kosova Ramušu Haradinaju i predstavnicima međunarodne zajednice.
Otvoreno pismo Mikićeve Haradinaju i međunarodnoj zajednici
Vesna Mikić (Foto arhiva Kim)

U pismu se navodi da je cilj njenog razrešenja sa pozicije zamenika ministra pravde u kosovskoj vladi “trajno uklanjanje legitimno izabranih predstavnika Srba”.

“Pravi uzrok mog razrešenja, gospodine Haradinaj, leži u vašoj otvorenoj nameri da trajno uklonite legitimno izabrane predstavnike Srba koji razmišljaju svojom glavom, koji svojim prisustvom u kosovskim institucijama ne žele da budu samo dekor ili ikebana koju ćete pokazivati predstavnicima međunarodne zajednice, kako bi ste prikazali lažnu multietničnost, i sraman privid demokratije”.

Mikićeva navodi da odluka o njenoj smeni zbog objave na Fejsbuku povodom obeležavanja 20 godina od NATO agresije govori o njegovom (Haradinajevom) negiranju istine.

“Gospodine Haradinaj, izjavili ste da moja objava nipodaštava `zajedničke evroatlantske vrednosti`. Mislim da i Vi sami ne verujete u ovo što ste izgovorili”, navodi se u pismu Mikićeve, i dodaje:

“Ovakav potez oslikava vašu otvorenu tendenciju da se okružite podobnim Srbima, koji će zarad lične egzistencije, oćutati sve uvrede i neistine koje iznosite svakodnevno na račun mog naroda, koji će govoriti samo ono što im Vi budete dozvolili, odnosno, istinu koja Vama odgovara i koju jedino želite da čujete”.

U pismu se Vesna Mikić obraća i predstavnicima međunarodne zajednice.

“Poštovani predstavnici međunarodne zajednice na KiM, krajnje je vreme da se ozbiljno zapitate da li je Vaše zatvaranje očiju pred nepravdom koju moj narod trpi na Kosovu i Metohiji već 20 godina, u nameri da se u 21. veku, u srcu moderne Evrope, stvori monoetnička država sa tendencijom da svoje aspiracije proširi i na susedne zemlje, i podrška ovakvim i sličnim odlukama koje su u najmanju ruku nehumane, anticivilizacijske i antidemokratske, vaš osnovni cilj i razlog prisustva na ovoj teritoriji”, poručila je u pismu Mikićeva.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj smenio je Vesnu Mikić nakon što je na društvenim mrežama, povodom godišnjice od NATO agresije napisala da je Alijansa odgovorna za genocid nad Srbima.Ostale vesti

Makron i Merkel spremni da se dalje angažuju u vezi Kosova
Zbog činjenice da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine veoma važna za bezbednost i stabilnost u regionu, kao i od velikog značaja za njihovu evropsku perspektivu, predsednik Francuske Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel izrazili su spremnost da i dalje podržavaju dve strane i EU u pronalaženju rešenja.
  • 10.07.2020
Hoti: Ustav i integritet neprikosnoveni, stolica u UN
Kosovski premijer Avdulah Hoti predstavio je na video-samitu u Parizu tri glavna principa u kojima stoji da je teritorijalni integritet neprikosnoven i da ne može biti deo pregovora, te da se ne može uticati na ustavni poredak Kosova i da konačni dogovor sa Beogradom mora da bude u potpunosti u skladu sa kosovskim ustavom.
  • 10.07.2020
Vučić: Sastanak u Briselu pomeren za četvrtak
Dijalog sa Prištinom u Briselu, planiran za nedelju, odložen je za četvrtak, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle video-samita u Parizu, koji je, kako je istakao, bio težak, jer je Srbija ima drugačiji stav od svih ostalih učesnika, a Priština je izašla sa maksimalističkim zahtevima.
  • 10.07.2020
Protesti ogledalo nezdovoljstva naroda političkom situacijom
Više hiljada građana protestovalo je juče treći dan zaredom ispred Skupštine Srbije. Protesta je bilo i u Novom Sadu, Kragujevcu, Kruševcu, Vranju, Čačku, Leskovcu, Vršcu, Boru, Zrenjaninu… Direktor RTV Mir Nenad Radosavljević i predsednica Evropskog pokreta Srba Rada Trajković smatraju da su ovi skupovi pokazatelj nezadovoljstva građana aktuelnom politikom i vlastima.
  • 10.07.2020
Danas video samit o odnosima Beograda i Prištine
Video samit o odnosima Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Nemačke i Francuske biće održan danas.
  • 10.07.2020
Vučić: Sa Makronom o tri ključne teme
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je da je sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom razgovarao o tri ključne teme - Samitu o Kosovu, bilateralnim odnosima Srbije i Francuske i budućnosti Evropske unije i Srbije u Uniji.
  • 10.07.2020