Vesti
Politika

Otvoreno pismo Mikićeve Haradinaju i međunarodnoj zajednici

Smenjena zamenica ministra pravde u Vladi Kosova Vesna Mikić uputila je otvoreno pismo premijeru Kosova Ramušu Haradinaju i predstavnicima međunarodne zajednice.
Otvoreno pismo Mikićeve Haradinaju i međunarodnoj zajednici
Vesna Mikić (Foto arhiva Kim)

U pismu se navodi da je cilj njenog razrešenja sa pozicije zamenika ministra pravde u kosovskoj vladi “trajno uklanjanje legitimno izabranih predstavnika Srba”.

“Pravi uzrok mog razrešenja, gospodine Haradinaj, leži u vašoj otvorenoj nameri da trajno uklonite legitimno izabrane predstavnike Srba koji razmišljaju svojom glavom, koji svojim prisustvom u kosovskim institucijama ne žele da budu samo dekor ili ikebana koju ćete pokazivati predstavnicima međunarodne zajednice, kako bi ste prikazali lažnu multietničnost, i sraman privid demokratije”.

Mikićeva navodi da odluka o njenoj smeni zbog objave na Fejsbuku povodom obeležavanja 20 godina od NATO agresije govori o njegovom (Haradinajevom) negiranju istine.

“Gospodine Haradinaj, izjavili ste da moja objava nipodaštava `zajedničke evroatlantske vrednosti`. Mislim da i Vi sami ne verujete u ovo što ste izgovorili”, navodi se u pismu Mikićeve, i dodaje:

“Ovakav potez oslikava vašu otvorenu tendenciju da se okružite podobnim Srbima, koji će zarad lične egzistencije, oćutati sve uvrede i neistine koje iznosite svakodnevno na račun mog naroda, koji će govoriti samo ono što im Vi budete dozvolili, odnosno, istinu koja Vama odgovara i koju jedino želite da čujete”.

U pismu se Vesna Mikić obraća i predstavnicima međunarodne zajednice.

“Poštovani predstavnici međunarodne zajednice na KiM, krajnje je vreme da se ozbiljno zapitate da li je Vaše zatvaranje očiju pred nepravdom koju moj narod trpi na Kosovu i Metohiji već 20 godina, u nameri da se u 21. veku, u srcu moderne Evrope, stvori monoetnička država sa tendencijom da svoje aspiracije proširi i na susedne zemlje, i podrška ovakvim i sličnim odlukama koje su u najmanju ruku nehumane, anticivilizacijske i antidemokratske, vaš osnovni cilj i razlog prisustva na ovoj teritoriji”, poručila je u pismu Mikićeva.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj smenio je Vesnu Mikić nakon što je na društvenim mrežama, povodom godišnjice od NATO agresije napisala da je Alijansa odgovorna za genocid nad Srbima.Ostale vesti

Mustafa: Vlada Aljbina Kurtija je vlada nasilja
Bivši kosovski premijer Isa Mustafa smatra da je vlada Ajbina Kurtija "vlada nasilja i da se po nasilju ne razlikuje mnogo od Rusa, koji su zapalili Ukrajinu, dok je ona zapalila institucije Kosova".
  • 09.08.2022
EU: Kasni se sa sprovođenjem energetskih sporazuma Kosova i Srbije
Evropska unija je konstatovala da se kasni sa realizacijom Mape puta za implementaciju energetskih sporazuma, koje su Kosovo i Srbija postigli u okviru Briselskog dijaloga, napominjući da se radi o "tehničkim razlozima".
  • 09.08.2022
Kurti sa Kvintom o severu, energetici, dijalogu
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte u Prištini. Na sastanku je govoreno o energetici, opštinama na severu, političkim događajima na Kosovu i u regionu, te bezbednosnoj situaciji.
  • 09.08.2022
MUP Kosova: Preregistracija na RKS tablice samo uz kosovsku ličnu kartu
Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je odgovore na, kako navode, najčešće postavljanja pitanja građana o registraciji vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na RKS, te pozvalo sve da registruju vozila od 1. septembra do 31. oktobra ove godine.
  • 09.08.2022
Rukići: Izjave o mogućem ratu na Kosovu utiču i na strane investitore
Bivši predsednik Privredne komore Kosova (PKK) Berat Rukići ocenio je da širenje mišljenja u globalnim medijima da može doći do rata na Kosovu utiče negativno na strane investitore.
  • 09.08.2022
Kurti sa Kajarijem: Pozvao na slanje jasnih poruka o „delovanju kriminalnih struktura na severu“

Kosovski premijer, Aljbin Kurti i komandant KFOR-a, general-major Ferenc Kajari, sastali su se u prostorijama kosovske vlade. Bliska saradnja kosovskih institucija i NATO misije na Kosovu bila je glavna tema sastanka.

  • 09.08.2022