Vesti
Politika

Otkazana konstitutivna sednica u Leposaviću

Konstitutivna sednica SO Leposavić odložena je nakon primedbi iz Prištine zbog izgleda pozivnica za sednicu, a nova sednica trebalo bi da bude održana 26. decembra. Vladeta Kostić odbacuje primedbe Prištine na račun “Srpske”.
Otkazana konstitutivna sednica u Leposaviću
Leposavić (Foto arhiva KIM)

Iz EU je sugerisano da se prihvati primedba Priština i da na se pozivu i svim dokumentima za sednicu nađe znak Kosova, rekao je novinarima novoizabrani gradonačelnik Leposavića Dragan Jablanović.

"Jednoglasno smo se dogovorili, svi nosioci lista, da to ne prihvatimo", rekao je Jablanović i objasnio da će na pozivu "samo pisati da se na osnovu Zakona o lokalnoj samoupravi saziva svečana sednica, sa dnevnim redom i da nijedan materijal neće biti sa logom Kosova".

Jablanović je dodao da se i ubuduće mogu očekivati slične situacije koje će inicirati Priština jer će želeti da nametne svoju volju.

"Priština nije poštovala nijedan zakon, prvo su nam poništili izbore na tri biračka mesta bez prava da ih ponovimo, nametnuli su nam 19.500 birača, a na osnovu 13.500 stanovnika odobreno je pravljenje budžeta da bi bio što manji", rekao je Jablanović.

Po njegovim rečima, Priština ne poštuje zakone i neće biti popuštanja na štetu Srba.

"Nama ne odgovara da se održavanje nove sednice prolongira, Prištini je to interes da bi što duže odlagali konstituisanje Zajednice srpskih opština. Mi ćemo, nadam se, jednoglasno doneti odluku o pristupanju ZSO i formiraćemo je januara 2014. godine", rekao je Jablanović.

Novoizabrani gradonačelnik je naveo da će sve četiri opštine na severu Kosova nastupati jedinstveno što znači da ni u Zubinom Potoku neće biti održana konstitutivna sednica SO.

Kostić odbacuje optužbe

Funkcioner liste "Srpska" Vladeta Kostić odbacio je ocene Prištine da novoizabrani gradonačelnici u većinski srpskim opštinama deluju mimo zakona.

"Priština sada želi da nas prikaže kao neke ekstremiste i reč je o pritiscima koji nemaju mnogo veze sa realnošću", rekao je Kostić za agenciju Beta.

Prištinska štampa piše da su se premijer Kosova Hašim Tači i njegova zamenica Edita Tahiri žalili Evropskoj uniji zbog ocena izrečenih Srbiji u pridruživanju EU, kao i zbog delovanja pojedinih novoizabranih predsednika srpskih opština za koje tvrdi da je ponižavajuće za Albance.

Gradonačelnici opština na severu - Severna Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan, kao i Gračanice u centralnom Kosovu na pozivnice za konstitutivne sednice lokalnih skupština nisu stavili simbole države Kosovo.

Kostić je kazao da kosovski zakoni daju široka ovlašćenja gradonačelnicima i da je na njima da odrede sve detalje oko konstitutivne sednice.Ostale vesti

Izveštaj EK o Kosovu: Godina političke nestabilnosti
Period od oktobra 2020. do oktobra 2021. godine na Kosovu obeležila je politička nestabilnost, a zakonodavne aktivnosti bile su ograničene uključujući i napore u reformama u vezi sa Evropskom unijom, navodi se u izveštaju Evropske komisije (EK) o Kosovu.
  • 19.10.2021
Eljezi: Završavamo prebrojavanje svih glasova u toku nedelje
Prebrojavanje svih glasova sa lokalnih izbora održanih 17. oktobra očekuje se da bude završeno ove nedelje. 
  • 19.10.2021
Varhelji: Dijalog BG i PR ključan za stabilnost regiona
Komesar za proširenje EU, Oliver Varhelji rekao je danas da do deesakalcije prilika između Beograda i Prištne mora doći ”malim koracima” koji se dešavaju ”na terenu”, a koji obezbeđuju sigurnost i bolji život za građane.
  • 19.10.2021
Vučić: Niko nije terao ljude na Kosovu da glasaju
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da niko nije terao ljude u srpskim sredinama na Kosovu da izađu na lokalne izbore koji su održani u nedelju i dodao da je zadovoljan izlaznošću.
  • 19.10.2021
Kosovski MUP: Izdato preko 58.000 nalepnica
Kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova do sada je izdalo 58.027 kompleta nalepnica za vozila sa srpskim registarskim oznakama, koja se kreću po Kosovu, a prema sporazumu iz Brisela postignutom 30. septembra.
  • 19.10.2021
Posmatračka misija EU: Srpska lista vršila pritisak na birače
Lokalni izbori na Kosovu bili su dobro organizovani, veliki broj kandidata ponudio je biračima stvarni izbor, osim u opštinama u kojima žive kosovski Srbi gde su zabeleženi direktni pritisci aktivista Srpske liste na birače, navodi se preliminarnom izveštaju posmatračke misije Evropske unije.
  • 19.10.2021