Vesti
Politika

Otkaz jer nije glasao za Adrijanu Hodžić?

Bojan Marković iz opštine Ranilug, gde živi većinsko srpsko stanovništvo, tvrdi da je izgubio posao samo zato što je na kosovskim parlamentarnim izborima 14. februara, odbio da glasa za Adrijanu Hodžić, predstavnicu jedne od bošnjačkih političkih subjekata iz Mitrovice, piše Radio Slobodna Evropa. Nakon objavljivanja vesti usledio je demant Markovića, prenosi Kossev.
Otkaz jer nije glasao za Adrijanu Hodžić?
Ilustracija (Foto pixabay.com)

Kako kaže, to je od njega tražio gradonačelnik opštine Ranilug, Vladica Aritonović, ispred Srpske liste, vodeće partije Srba na Kosovu koja je na izborima 14. februara osvojila svih 10 poslaničkih mesta rezervisanih za tu zajednicu.

Marković, inače otac dvoje maloletne dece, radio je u kompaniji za obezbeđivanje “Scorpion” sa sedištem u Uroševcu, čiji je vlasnik Albanac. Markovićevo radno mesto bilo je upravo u zgradi opštine Ranilug. Ta opština se nalazi na 60 kilometara od Prištine.

“Zvao me (gradonačelnik Raniluga Vladica Aritonović) i dao mi listić, zaokružio mi je opciju i broj sa desne strane, i kaže ’Ovo ćeš da me ispoštuješ, Adrijanu Hodžić da glasaš, četiri glasa očekujem od tebe’. Da ja, moji roditelji i moja supruga podržimo tu opciju”, tvrdi Marković u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE).

„Zvali su me 16. februara na razgovor kod predsednika opštine. Ja sam otišao i on kaže ‘gde su glasovi?’ Ja sam rekao da ja to nisam mogao, ni moji roditelji nisu hteli da glasaju (za GI Ujedinjena zajednica)”, dodao je on.

21. februara, sedam dana nakon izbora, Marković je od kompanije „Scorpion“ dobio otkaz. U dokumentu koji mu je tim povodom uručen, i u koji je RSE imao uvid, stoji da mu se radni odnos prekida zbog „umanjenja broja radnika na osnovu naredbe opštine Ranilug“.

Marković dodaje i da je gradonačelnik Raniluga i drugima delio izborne listiće sa zaokruženom političkom opcijom za koju treba da glasaju.

“Nekome je dao politički subjekat i broj šest, kao kod mene što je bilo. Nekome je dao broj sedam i onda jedan listić da meni i jedan ostaje kod njega kopija”, navodi Marković.

Marković se nije žalio na odluku poslodavca, a nije spreman ni da slučaj prijavi policiji. Međutim, odlučio je da o tome javno govori za RSE jer je, kako kaže, ono što mu se desilo „sramota“.

Zašto Adrijana Hodžić ?

Adrijana Hodžić je na izborima nastupila ispred bošnjačke građanske inicijative Ujedinjena Zajednica-Adrijana Hodžić. Njena politička opcija dobila je 6.422 glasa, i jedno poslaničko mesto.

Međutim, Izborni panel za žalbe i predstavke Kosova postupajući po žalbi ostalih bošnjačkih partija, nakon objave konačnih rezultata poništio joj je 4.205 listića.

Odluka je doneta uz obrazloženje da je broj glasova za bošnjačke partije povećan za 49 odsto, što bi u poređenju sa rezultatom izbora iz 2019. značilo da je „kao nikada ranije, hiljade birača srpske zajednice na Kosovu glasalo za bošnjačke predstavnike”.

Hodžićeva se na tu odluku žalila Vrhovnom sudu, koji bi do 12. marta trebao da odluči o tom pitanju. Iz Kosovskog instituta za pravdu, koji su pred Izbornim panelom zastupali Hodžićeve političke protivnike, su rekli da se radi o manipulaciji od oko 10 hiljada glasova koju je orkestrirala Srpska lista. Sve to u cilju kontrolisanja nesrpskih, manjinskih poslanika u Skupštini Kosova. Hodžićeva je takve tvrdnje odbacivala više puta.

Ona je inače u Ranilugu dobila 255 glasova ili 9,6% od ukupnih glasova, a prema poslednjem popisu stanovništva iz 2011. godine, na teritoriji te opštine živi jedan Bošnjak.

U Markovićevoj firmi kažu da je „zahtev došao iz opštine“

Dževat Emrulahu vlasnik firme „Scorpion“ o Bojanu Markoviću ima samo reči hvale. Bez obzira na to, kako navodi u izjavi RSE, zahtev za smanjenje broja radnika došao je iz opštine.

„U trenutku kada Skupština opština traži da smanjimo broj radnika, preko kancelarije za nabavku, mi smo u obavezi da to odmah uradimo, jer onda nećemo biti plaćeni. Ako na primer imamo njih petoro koji rade, i on kaže da se jedan otpusti, u obavezi smo da smanjimo broj jer onda neće plaćati račune“, navodi Emrulahu.

A zašto je baš Bojan Marković dobio otkaz i da li je to bilo na predlog opštine, Emrulahu nije mogao da pruži pravi odgovor.

„Postavili ste mi teško pitanje“, naveo je on.

Kaže da je Bojan bio izuzetan radnik ali da „Skupština opštine radi na osnovu svojih politika, partijskih, ili kakvih god“.

„Ponavljam da je bio jako dobar radnik, poslušan, sa dobrim ponašanjem i poštovao je nas“, naveo je Emrulahu.

Šta kaže gradonačelnik Raniluga?

Gradonačelnik Raniluga Vladica Aritonović oštro demantuje sve navode Bojana Markovića i odgovorno tvrdi da “nije vršio pritisak na ljude da glasaju za određene političke opcije”.

“Ja vam kažem još jednom, što se tiče opštine, niko nije dobio otkaz”, kaže Aritonović za RSE.

Dodaje i da je upoznat sa slučajem da je jedan čovek iz obezbeđenja dobio otkaz, ali tvrdi da opština sa tim nema nikakve veze.

“Oni su tu da obezbeđuju objekte na teritoriji opštine Ranilug, a ako je njemu poslodavac dao otkaz onda to nema veze sa opštinom, on nije opštinski radnik, nego radnik firme za obezbeđenje”, kaže Aritonović.

„Poslodavac sam sklapa ugovore, sam raskida ugovore a koliko sam ja upoznat njima su ugovori istekli, sada jedino ako mu nije produžen ugovor ali nije dobio prekid ugovora”, dodaje Aritonović.

Hodžić: Ovo je slučaj za policiju

A predsednica GI Ujedinjena zajednica Adrijana Hodžić u izjavi za RSE kaže “da je ovo slučaj za policiju”.

“Ja se nadam da se dotični gospodin obratio policiji. Ne zanima me ko je vršio pritisak, da li je u pitanju gradonačelnik opštine, ko god, treba da odgovara pred zakonom. Ne dolazi u obzir da se urušava volja glasova. Na dan izbora mora da bude apsolutna sloboda. Ja sam zahvalna ovom gospodinu što nije poslušao preporuku i što nije glasao za inicijativu Ujedinjena zajednica ako je neko vršio pritisak na njega. Ja zahtevam da policija debelo istraži ovaj slučaj”, kaže Hodžić.

Istovremeno, Hodžić navodi i da sumnja u istinitost priče Bojana Markovića jer “redni broj šest nije forsiran ni u Severnoj Mitrovici”, odakle je kandidatkinja pod tim brojem Amra Memović.

“Ona je najveći broj glasova imala na severu Kosova. Baš što se ovoga broja tiče, i ako je bilo, bilo je malo glasova iz južnog dela Kosova. Ovo je krajnja neistina”, ponavlja ona.

Amra Memović je inače dobila 14 glasova u Ranilugu.

Šta posle izbora?

Od ukupno 120 poslaničkih mesta u Skupštini Kosova, 20 je rezervisano za nevećinske zajednice, od kojih 10 za srpsku zajednicu, i 10 za ostale zajednice koje žive na Kosovu.

Na osnovu trenutnih rezultata Centralne izborne komisije, Srpska lista je osvojila svih deset mesta u Skupštini Kosova zagarantovanih za srpsku zajednicu.

Po dva mandata su osvojile Turska demokratska partija Kosova i Romska inicijativa. Bošnjački subjekti, Koalicija Vakat, Ujedinjena zajednica Adrijana Hodžić i Nova demokratska stranka su osvojili po jedno mesto, a po jedno mesto je dobila i Jedinstvena goranska partija, Nova demokratska inicijativa Kosova koja predstavlja egipćansku zajednicu i Aškalijska stranka za integraciju.

Izborni panel za žalbe i predstavke je poništio i preko 800 glasova koje je u srpskim sredinama na Kosovu dobila Romska inicijativa, koja je osvojila 4.049 glasova. Razlozi su slični kao i u slučaju Adrijane Hodžić.

Potvrđivanje izbornih rezultata desiće se onda kada Vrhovni sud, kao poslednje instance, odluči po svim žalbama političkih subjekata na izborni rezultat, do petka 12. marta.

Ubedljivu pobedu na ovim izborima odneo je pokret Samoopredeljenje Aljbin (Albin) Kurti, od kojeg se očekuje da će formirati buduću kosovsku vladu. Kurti je međutim u nekoliko navrata rekao da u njegovoj vladajućoj koaliciji neće biti Srpska lista, koju inače smatra instrumentom Beograda na Kosovu.

Kurtijeva partija dobila je 58 poslaničkih mesta, a za izbor vlade potreban je 61 glas. On planira da vladu formira sa poslanicima iz redova manjinskih zajednica.

Marković demantuje da je otkaz dobio jer nije glasao za Adrijanu Hodžić

Nakon što je Radio Slobodna Evropa  objavila vest da je Bojan Marković iz opštine Ranilug, prema sopstvenom svedočenju, izgubio posao zato što je na kosovskim parlamentarnim izborima 14. februara, odbio da glasa za Adrijanu Hodžić, demantije na sopstvenu izjavu uputio je sinoć Marković redakciji Kossev.

Da glasa za liderku novoformirane bošnjačke inicijative iz Severne Mitrovice navodno je, kako je javila RSE, pozivajući se na njegovu izjavu, zatražio gradonačelnik opštine Ranilug, Vladica Aritonović, ispred Srpske liste, dajući mu navodno listić sa zaokruženim brojem ove inicijative, ali je on to odbio.

Marković je radio je u kompaniji za obezbeđivanje “Scorpion” sa sedištem u Uroševcu, čiji je vlasnik Albanac. Markovićevo radno mesto bilo je upravo u zgradi opštine Ranilug. Ta opština se nalazi na 60 kilometara od Prištine.

Sada, Marković demantuje ozbiljnost svojih navoda i tvrdi da je izjavu novinarki dao „u šaljivom tonu“, te da su reči „izvučene iz konteksta“ i „zloupotrebljene“ i da „nije svedok“ navoda iz teksta, a novinarku je optužio za tendenciju „senzacionalizma“. Nasuprot njoj imao je samo reči hvale za Hodžić.

U nastavku objavljujemo demantije Bojana Markovića u celini:

„Ja, Bojan Marković, oštro demantujem navode iz intervjua RSE pod naslovom ‘Otkaz jer nije glasao za Adrijanu Hodžić’ iz razloga što su moje reči izvučene iz konteksta i zloupotrebljene u političke svrhe.

Dana 10.03.2021. godine razgovarao sam slučajno na ulici nakon proslave i u šaljivom tonu sa osobom koja mi se predstavila kao novinarka i tom prilikom sam govorio o problemu koji je zadesio mene i moju porodicu.

Stvari koje su navedene u intervju nisu mi poznate, niti sam bio svedok istih i tvrdim da su izvučene iz konteksta.

Ja sam sa novinarkom razgovarao u šaljivom tonu, jer sam primetio da je željna senzacionalizma.

Kao radnik obezbeđenja firme Scorpion nisam imao ni zvaničnih, ni nezvaničnih sastanaka sa gradonačelnikom, jer to nije bilo u opisu mog posla. Šta mislim o radu gradonačelnika slobodno ću izraziti na izborima.

Listić koji sam pokazao novinarki sam našao na ulici i koristio sam ga kako bih se šalio sa prijateljima i drugarima koji su simpatizeri Adrijane Hodžić. Kao radnik obezbeđenja bio sam na radnom mestu kada je gospođa Hodžić kao ministarka posećivala opštinu Ranilug i realizovala projekte u našoj opštini. Zbog toga i nezadovoljstva radom gradonačelnika, mogu da razumem da je stekla simpatije i glasače u našoj opštini.

Želim da naglasim da sam ja običan čovek, domaćin sa porodicom čije su reči brutalno zloupotrebljene i ciji je problem iskorišćen radi tuđih interesa.
Odgovorno tvrdim da sam do sada uvek svoje glasačko pravo koristio po slobodnoj volji i sopstvenom nahođenju.Ostale vesti

Penzionerima 7. decembra još 20 evra, ostalim građanima dan kasnije
Penzioneri će prvi dobiti još 20 evra pomoći od države 7. decembra, dok će ostalim građanima ta pomoć biti isplaćena 8. i 9 decembra, najavio je ministar finansija Republike Srbije Siniša Mali.
  • 01.12.2021
Nemačka izdvojila milion evra za Kosovske bezbednosne snage
Ambasador Nemačke na Kosovu Jorn Rode saopštio je da je sa ministrom odbrane Armendom Mehajem potpisan sporazum vredan milion evra koji se odnosi na podršku Kosovskim bezbednosnim snagama (KBS).
  • 30.11.2021
Branimir Stojanović: Čestitam, ali naša borba traje!
Kanditat za gradonačelnika Gračanice Branimir Stojanović  koji je na oktobarskim loklanim izborima izgubio od Ljiljane Šubarić, čestitao je novoj predsednici opštine i odbornicima stupanje na dužnost. Podsetio ih je, međtuim, na veliku obavezu i odgovornost, ali i da "borba još uvek traje".
  • 30.11.2021
Milošević preuzeo dužnost predsednika opštine Novo Brdo

Novoizabrani predsednik opštine Novo Brdo Saša Milošević, ali i odbornici izabrani na lokalnim izborima održanim 17.oktobra, danas su stupili na dužnost.

  • 30.11.2021
Ljiljana Šubarić: Učiniću sve da dužnost obavljam časno i pošteno
Po polaganju zakletve i preuzimanju dužnosti predsednice Opštine Gračanica, Ljiljana Šubarić je poručila da će biti predsednica svih građana, bez obzira na političku, nacionalnu ili bilo koju drugu pripadnost. Ipak, naglasila je da će voditi politiku Srpske liste.
  • 30.11.2021
Sednica Predsedništva Skupštine Kosova odložena šesti put zaredom
Sednica Predsedništva Skupštine Kosova, koja je bila zakazana za danas, odložena je zbog nedostatka kvoruma, šesti put zaredom.
  • 30.11.2021