Vesti
Politika

Otac Sava traži odlaganje odluke o Unesku

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić apelovao je na međunarodnu javnost da se odloži odluka o članstvu Kosova u Unesku.
Otac Sava traži odlaganje odluke o Unesku
Otac Sava (Foto Kim arhiva)

Srpska pravoslavna crkva, naveo je Janjić u video poruci na engleskom jeziku, veruje da bi odluka o članstvu Kosova u Unesku trebalo da bude odložena dok Beograd i Priština, u okviru briselskog dijaloga, jasno ne definišu mehanizme institucionalne zaštite srpskih svetinja na KiM, uz međunarodne garancije.
 
Iguman Sava Janjić je ponovo izrazio zabrinutost SPC da bi ugrožene pravoslavne svetinje, pre svega manastiri i crkve na KiM, mogle da dođu pod zaštitu onih zbog kojih su, kako je rekao, poteklih godina bile ugrožene i rušene.

On je podsetio i da se upravo zbog te ugroženosti neke od njih nalaze na Uneskovoj listi ugroženih spomenika svetske baštine i dodao da nastojanja SPC da se spreči prijem Kosova u Unesko nisu politički motivisana.

"Ozbiljno smo zabrinuti zbog eventualnog kosovskog članstva u Unesku, ne zato što smo protiv promocije kulture i obrazovanja na KiM, već zbog toga što je veoma teško da verujemo kosovskim institucijama", naveo je Janjić u poruci.

Kako kaže, primetan je "neverovatan raskorak" između izjava za međunarodne medije kosovskih zvaničnika u kojima obećavaju punu zaštitu i najnovijih "krajnje diskriminatornih" nacrta zakona o kulturnoj baštini i strategiji na Kosovu, koji daju drugačiju sliku šta vlasti na KiM mogu da učine ako im se dodeli puni status u Unesku.

"Umesto da deluje kao mehanizam zaštite, članstvo u Unesku može lako da postane mehanizam kulturne represije na Kim", upozorio je Janjić podsećajući da su pre nekoliko dana dve srpske crkve obijene.

"Briselski dijalog je suštinski važan proces, čiji je cilj da promoviše poverenje i reši sva prakticna pitanja sa kojima se suocavaju naše zajednice", naveo je Janjić.

Posebno nas vredaju pokušaji nekih albanskih intelektualaca na Kosovu koji aktivno rade na istorijskom revizionizmu, naveo je Janjić.

Ista poruka, na srpskom jeziku, u vidu pisanog apela, objavljena je i na Fesjbuk profilu i Tviter nalogu igumana Save Janjića.Ostale vesti

Stoltenberg: Zabrinjavajuće stanje na severu Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom povodom, kako je generalni sekretar rekao, zabrinjavajuće situacije na severu Kosova.

  • 26.09.2021
Borelj: Provokacije su neprihvatljive

Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije Žozep Borelj, rekao je da nastavlja pažljivo da prati situaciju na severu Kosova i poručio obema stranama da su "neprihvatljive" sve dodatne provokacije ili jednostrane i nekoordinisane akcije.

  • 26.09.2021
Stefanović i Mojsilović obilaze vojne snage u Raškoj

Ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović počeli su danas obilazak dela srpskih vojnih snaga koje se nalaze u stanju povišene borbene gotovosti, a raspoređene su u okviru taktičkih grupa koje se nalaze u Garnizonu u Raškoj, vojnoj bazi "Rudnica" i na pravcu ka administrativnom prelazu Jarinje.

  • 26.09.2021
Albanija: Pozivamo Srbiju da povuče svoje oružane snage

Ministarstvo Evrope i spoljnih poslova Albanije izrazilo je zabrinutost zbog eskalacije situacije na severu Kosova i pozvalo Srbiju da povuče oružane snage upućene na administrativni prelaz sa Kosovom.

  • 26.09.2021
Šarl Mišel pozvao Beograd i Prištinu da spuste tenzije i nastave dijalog

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel pozvao je Beograd i Prištinu da spuste tenzije na severu Kosova i da nastave pregovarački proces.

  • 26.09.2021
Incidenti
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković optužio je premijera Kosova Aljbina Kurtija da je "za šaku glasova na predstojećim izborima", spreman da "izazove ozbiljne incidente na prostoru Kosova i Metohije".
  • 25.09.2021