Vesti
Politika

Otac Sava traži odlaganje odluke o Unesku

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić apelovao je na međunarodnu javnost da se odloži odluka o članstvu Kosova u Unesku.
Otac Sava traži odlaganje odluke o Unesku
Otac Sava (Foto Kim arhiva)

Srpska pravoslavna crkva, naveo je Janjić u video poruci na engleskom jeziku, veruje da bi odluka o članstvu Kosova u Unesku trebalo da bude odložena dok Beograd i Priština, u okviru briselskog dijaloga, jasno ne definišu mehanizme institucionalne zaštite srpskih svetinja na KiM, uz međunarodne garancije.
 
Iguman Sava Janjić je ponovo izrazio zabrinutost SPC da bi ugrožene pravoslavne svetinje, pre svega manastiri i crkve na KiM, mogle da dođu pod zaštitu onih zbog kojih su, kako je rekao, poteklih godina bile ugrožene i rušene.

On je podsetio i da se upravo zbog te ugroženosti neke od njih nalaze na Uneskovoj listi ugroženih spomenika svetske baštine i dodao da nastojanja SPC da se spreči prijem Kosova u Unesko nisu politički motivisana.

"Ozbiljno smo zabrinuti zbog eventualnog kosovskog članstva u Unesku, ne zato što smo protiv promocije kulture i obrazovanja na KiM, već zbog toga što je veoma teško da verujemo kosovskim institucijama", naveo je Janjić u poruci.

Kako kaže, primetan je "neverovatan raskorak" između izjava za međunarodne medije kosovskih zvaničnika u kojima obećavaju punu zaštitu i najnovijih "krajnje diskriminatornih" nacrta zakona o kulturnoj baštini i strategiji na Kosovu, koji daju drugačiju sliku šta vlasti na KiM mogu da učine ako im se dodeli puni status u Unesku.

"Umesto da deluje kao mehanizam zaštite, članstvo u Unesku može lako da postane mehanizam kulturne represije na Kim", upozorio je Janjić podsećajući da su pre nekoliko dana dve srpske crkve obijene.

"Briselski dijalog je suštinski važan proces, čiji je cilj da promoviše poverenje i reši sva prakticna pitanja sa kojima se suocavaju naše zajednice", naveo je Janjić.

Posebno nas vredaju pokušaji nekih albanskih intelektualaca na Kosovu koji aktivno rade na istorijskom revizionizmu, naveo je Janjić.

Ista poruka, na srpskom jeziku, u vidu pisanog apela, objavljena je i na Fesjbuk profilu i Tviter nalogu igumana Save Janjića.Ostale vesti

Sunjog: Kurtijev stav o dijalogu pozitivan pomak

Izjavu predsednika pokreta Samoopredeljenje i kandidata za novog premijera Aljbina Kurtija da će dijalog sa Beogradom biti među četiri prioriteta kosovske vlade šef kancelarije EU u Prištini Tomaš Sunjog ocenio je kao pozitivan pomak.

  • 28.02.2021
Dačić odbacuje nepostojeći non pejper EU i SAD o Kosovu
Ako neko planira da donosi neke non pejpere, poručujem im da ne gube vreme, rekao je danas za TV Pink predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, i dodao da je stav predsednika Srbije jasan - želimo kompromis i dogovor, ali ne prihatamo nikakve ucene.
  • 27.02.2021
Novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije u maju
Direktor Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da će novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije biti isplaćena u maju.
  • 27.02.2021
Kurti ponovio da ne treba žuriti sa dijalogom
Kandidat za budućeg premijera Aljbin Kurti preneo je i ambasadoru Velike Britanije u Prištini Nikolasu Abotu da dijalog sa Beogradom ne treba požurivati, zalažući se za dobre pripreme za stabilan sporazum.
  • 27.02.2021
CIK: Odbačeno 18.766 glasova iz dijaspore
Centralna izborna komisija Kosova odbacila je 18.766 glasova iz dijaspore, prenosi Zeri.
  • 26.02.2021
Vučić: Nezaposlenima na Kosovu 200 evra, deci i zaposlenima po 100
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je finansijsku pomoć za ljude koji žive na Kosovu. Nezaposlena lica će dobiti po 200 evra, a deca i zaposlene osobe po 100. Takođe, najavio je početak gradnje nove zgrade za KBC Priština u Gračanici.
  • 26.02.2021