Vesti
Politika

Otac Sava sa diplomatama o budućnosti i očuvanju naroda i svetinja SPC na Kosovu

Arhimandrit Sava Janjić, iguman manastira Visoki Dečani, razgovarao je sa oko tridesetak međunarodnih šefova misija, ambasadora i drugih diplomata akreditovanih na Kosovu. Neposredni povod za skup je bila namera da se potvrdi čvrsta međunarodna podrška za sprovođenje odluke Ustavnog suda Кosova iz 2016. koja se tiče zemljišta manastira Dečani i koju kosovske vlasti još nisu sprovele.
Otac Sava sa diplomatama o budućnosti i očuvanju naroda i svetinja SPC na Kosovu
Otac Sava sa diplomatama u dečanskom hramu (Foto manastir Visoki Dečani)

Ovu odluku suda su pre par dana odlučno podržali ambasadori zemalja Кvinte i šefove misija EU i OEBS-a u Prištini povodom njene sedme godišnjice. Osim toga, ovo je bila i prilika da se izrazi jaka podrška za poštovanje prava i poštovanje verskih sloboda za sve zajednice na Кosovu i Metohiji.

Otac Sava je najpre pozdravio goste i preneo im posebne pozdrave u ime Episkopa Teodosija. Nakon kratkog obilaska crkve i fotografisanja ispred manastira koji datira iz 14. veka, gosti su se okupili u konferencijskoj sali na jednočasovni razgovor.

Izrazivši duboku zahvalnost za njihovu posetu i podršku, otac Sava je obavestio diplomate o najvažnijim problemima sa kojima se susreće Srpska pravoslavna crkva na Кosovu i kako vidi put napred.

Šef misije EU na Кosovu Tomaš Sunjog, ambasador SAD Džefri Hovenijer, šef misije OEBS-a Majkl Devenport, nemački ambasador Jern Rode, šef misije UN na Кosovu Karolinda Zijade, komandant КFOR-a italijanski general Ristuća i druge diplomate aktivno su učestvovali u diskusiji.

Otac Sava je odgovarao na pitanja i razjasnio stav Srpske pravoslavne crkve o njenoj budućnosti i obezbeđenju njenog dugoročnog pravnog statusa, zaštiti srpskog naroda i njegovih ljudskih prava i očuvanja svetinja SPC. Naglasio je da bi rešavanje pravnih problema Srpske pravoslavne crkve moglo značajno da doprinese unapređenju multietničnosti i tolerancije na Кosovu, što bi bilo na korist svim zajednicama i daljem procesu dijaloga, saopšteno je iz Visokih Dečana.

Nakon razgovora, monasi su priredili ručak za sve posetioce u tripezariji manastira.Ostale vesti

Lajčak: Srbi da učestvuju na novim izborima

Specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak naveo je da je potrebno da na novim izborima na severu učestvuju Srbi.

  • 06.06.2023
Vučić nakon sastanka sa Eskobarom i Lajčakom: Vreme je da Priština formira ZSO

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara o situaciji na Kosovu i Metohiji završen je večeras u vili "Mir" u Beogradu.

  • 06.06.2023
Eskobar: Kad god razgovaramo sa Kurtijem i Bisljimijem, oni žele da razgovaraju samo o Srbiji
Specijalni izaslanik SAD i evropski posrednik za Zapadni Balkan i istovremeno dijalog Beograda i Prištine, Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, završili su dvodnevnu posetu Prištini. U Beograd idu vidno razočarani ishodom razgovora sa Kurtijem.
  • 06.06.2023
Eskobar: Nedostatak koordinacije sa SAD imaće posledice po Prištinu
Odnosi između naroda SAD i Kosova su čvrsti i „neće se promeniti“, ali Vašington ima „neke izazove“ u bilateralnim odnosima sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, naveo je izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar tokom sastanka sa novinarima u američkoj ambasadi u Prištini.
  • 06.06.2023
Savet EU odlučio da produži mandat Euleksa do 2025. godine

Odbor za politička i bezbednosna pitanja Saveta Evropske unije saglasan je da se misija Euleksa na Kosovu produži do 14. juna 2025. godine.

  • 06.06.2023
Andrić Rakić o sastanku sa Lajčakom i Eskobarom: Preneli smo frustraciju i nezadovoljstvo srpske zajednice
Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative kazala je nakon sastanka predstavnika civilnog društva sa specijalnim prestavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrielom Eskobarom u Prištini da su emisarima preneli „visok nivo frustracije i nezadovoljstva koji postoji u srpskoj zajednici“.
  • 06.06.2023