Vesti
Politika

Otac Sava: Crkva jedinstvena u stavu oko Kosova

“Naša Crkva je jedinstvena u stavu da bi političko odricanje od КiM kao dela Srbije u bilo kojoj varijanti vodilo nestanku našeg naroda i naših svetinja i da svako ko bi na to pristao, poneo bi preteško istorijsko i moralno breme i sramni žig izdaje”, naveo je iguman Manastira Visoki Dečani, otac Sava Janjić.
Otac Sava: Crkva jedinstvena u stavu oko Kosova
Otac Sava Janjić (Foto Pravda)

On je u tekstu koji je objavio na Fejsbuku napisao da je stav SPC poznat i političkim predstavnicima u Srbiji i celom regionu, ali i srpskom narodu koji, kako ističe, ogromnom većinom stoji iza njega.

“Ovaj stav ne proizilazi iz politčkih motiva već iz našeg duhovnog i narodnog etosa, ne znači poziv na rat ili mržnju jer dovoljno je ovde i zemlje i neba i vode za sve ljude dobre volje. Uostalom, Crkva je osuđivala nasilje 1998. i 1999. na КiM sa svih strana, posebno zločine protiv civila i kontinuirano je podržavala dijalog sa kosovskim Albancima i međunarodnim predstavnicima, borbu za osnovna prava i slobode svih građana, kao temelj za svako pomirenje i zajednički život”, piše otac Sava.

Ističe da je očuvanje Кosova, srpskog naroda i svetinja amenet koji su ostavili naši preci, a posebno patrijarsi Pavle i Irinej. “Ne prihvatanje odricanja od ovih svetolazarevskih prostora, naših svetinja i naroda jedinstven je stav svih episkopa SPC. Tu nikada nije bilo ni najmanje razlike i SPC je na tri poslednja Sabora jasno iznela svoj stav o КiM, o priznanju, podeli itd”, podseća otac Sava.

Kaže da se varaju svi oni koji veruju da među srpskim episkopima, sveštenstvom, monaštvom i vernicima postoje i najmanja razilaženja oko ovog pitanja.

“Oko Кosova i Metohije smo jedinstveni jednako kao oko učenja u Bogu i najvećim tajnama naše Crkve, jer Кosovo predstavlja vidljivi izraz našeg narodnog zaveta Hristu i bez našeg naroda i svetinja na ovom prostoru, posebno, uz ne dao Bog našu saglasnost ili sramno ćutanje, izgubili bismo zauvek svetosavski identitet, koji je naša Crkva vekovima čuvala i koji nas čini onim što jesmo”, zaključuje iguman Manastira Visoki Dečani.Ostale vesti

Tri srpska politička subjekta u trci za poslanike u kosovskoj skupštini
U trci za poslanička mesta u kosovskom parlamentu će se naći tri srpska politička subjekta: Srpska lista, Građanska inicijativa "Za slobodu, pravdu i opstanak" i Građanska inicijativa "Srpski demokratski savez".
  • 16.01.2021
rDžava Srbija će se boriti na svaki način da pronađe one koji su počinili ubistvo Olivera Ivanovića, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 16.01.2021
Ističe rok za predaju izbornih lista
Danas je poslednji dan da politički subjekti predaju svoje liste sa imenima kandidata za poslanike, koji će nakon overe moći da se nadmeću za mesta u Skupštini Kosova.
  • 16.01.2021
“Profesionalno ubistvo prepušteno amaterskoj istrazi”
"Ako stvar posmatramo apstraktno, imamo jedno profesionalno ubistvo koje je prepušteno amaterskoj istrazi", kazao je novinar i bivši direktor Radio Beograda Milivoje Mihajlović govoreći o ubistvu Olivera Ivanovića. Oliverov bratanac, Aleksandar Ivanović, ističe da je u Beogradu mrak kada je istraga u pitanju, "jedino što imamo je postupak koji se vodi u Prištini, a on je poprilično nesrećan".
  • 15.01.2021
Srpska lista predala spisak kandidata za izbore
Predstavnici Srpske predali su kandidaturu za predstojeće vanredne parlamentarne izbore Centralnoj izbornoj komisiji u Prištini. "Duboko sam uveren, znam, da će Srpska lista i ovoga puta osvojiti svih deset mandata”, poručio je predsednik SL Goran Rakić.
  • 15.01.2021
Stano: Petković bio odgovarajuće najavljen, poštovati dogovor
Portparol EU Peter Stano u izjavi za Tanjug kaže da je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković bio najavljen za posetu Kosovu na "odgovarajući način, u skladu sa modalitetima koje su dogovorile obe strane”, apostrofirajući obavezu poštovanja dogovora postignutog u okvru dijaloga Beograda i Prištine o posetama zvaničnika.
  • 14.01.2021