Vesti
Politika

Otac Sava: Crkva jedinstvena u stavu oko Kosova

“Naša Crkva je jedinstvena u stavu da bi političko odricanje od КiM kao dela Srbije u bilo kojoj varijanti vodilo nestanku našeg naroda i naših svetinja i da svako ko bi na to pristao, poneo bi preteško istorijsko i moralno breme i sramni žig izdaje”, naveo je iguman Manastira Visoki Dečani, otac Sava Janjić.
Otac Sava: Crkva jedinstvena u stavu oko Kosova
Otac Sava Janjić (Foto Pravda)

On je u tekstu koji je objavio na Fejsbuku napisao da je stav SPC poznat i političkim predstavnicima u Srbiji i celom regionu, ali i srpskom narodu koji, kako ističe, ogromnom većinom stoji iza njega.

“Ovaj stav ne proizilazi iz politčkih motiva već iz našeg duhovnog i narodnog etosa, ne znači poziv na rat ili mržnju jer dovoljno je ovde i zemlje i neba i vode za sve ljude dobre volje. Uostalom, Crkva je osuđivala nasilje 1998. i 1999. na КiM sa svih strana, posebno zločine protiv civila i kontinuirano je podržavala dijalog sa kosovskim Albancima i međunarodnim predstavnicima, borbu za osnovna prava i slobode svih građana, kao temelj za svako pomirenje i zajednički život”, piše otac Sava.

Ističe da je očuvanje Кosova, srpskog naroda i svetinja amenet koji su ostavili naši preci, a posebno patrijarsi Pavle i Irinej. “Ne prihvatanje odricanja od ovih svetolazarevskih prostora, naših svetinja i naroda jedinstven je stav svih episkopa SPC. Tu nikada nije bilo ni najmanje razlike i SPC je na tri poslednja Sabora jasno iznela svoj stav o КiM, o priznanju, podeli itd”, podseća otac Sava.

Kaže da se varaju svi oni koji veruju da među srpskim episkopima, sveštenstvom, monaštvom i vernicima postoje i najmanja razilaženja oko ovog pitanja.

“Oko Кosova i Metohije smo jedinstveni jednako kao oko učenja u Bogu i najvećim tajnama naše Crkve, jer Кosovo predstavlja vidljivi izraz našeg narodnog zaveta Hristu i bez našeg naroda i svetinja na ovom prostoru, posebno, uz ne dao Bog našu saglasnost ili sramno ćutanje, izgubili bismo zauvek svetosavski identitet, koji je naša Crkva vekovima čuvala i koji nas čini onim što jesmo”, zaključuje iguman Manastira Visoki Dečani.Ostale vesti

Blic: Damjan Jović generalni konzul u Čikagu
Zamenik nekadašnjeg direktora Kancelarije za Kosovu i Metohiju i aktuelnog ambasadora u SAD Marka Đurića, Damjan Jović postavljen je za generalnog konzula u Čikagu, saznaje Blic.
  • 18.01.2021
Brnabić: Sutra počinje masovna vakcinacija građana, danas preminula 21 osoba
Premijerka Ana Brnabić najavila je da će sutra u Srbiji početi "masovna" vakcinacija građana protiv koronavirusa.
  • 18.01.2021
Promena biračkih centara do 27. januara
Zahtevi za promenu biračkih centara mogu se podneti do 27. januara, saopšeno je iz kosovske Centralne izborne komisije.
  • 18.01.2021
Rakić: Srbi na Kosovu moraju pod jedan barjak
Srpski narod zna da je odnos kosovskih institucija prema Srbima neprimeren, "naše delovanje unutar tih institucija je svakodnevna borba u kojoj nema fer uslova niti minimuma poštovanja našeg naroda, ali bez obzira na prepreke nemamo alternativu osim da se borimo i radimo", izjavio je predsednik Srpske liste Goran Rakić.
  • 18.01.2021
Miroslav Ivanović: Iza spota stoji „Srpska lista“
Miroslav Ivanović, brat ubijenog lidera Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" rekao je da iza televizijskog spota protiv njegovog brata, koji je emitovan u danima pred atentat, stoji Srpska lista.
  • 18.01.2021
Tri srpska politička subjekta u trci za poslanike u kosovskoj skupštini
U trci za poslanička mesta u kosovskom parlamentu će se naći tri srpska politička subjekta: Srpska lista, Građanska inicijativa "Za slobodu, pravdu i opstanak" i Građanska inicijativa "Srpski demokratski savez".
  • 16.01.2021