Vesti
Politika

Osvrt na prethodnu i želje za godinu pred nama

Pored svih događaja i problema u prethodnoj godini na Kosovu dva se ipak izdvajaju kao najvažnija –  Briselski sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine i lokalni izbori. Američka ambasadorka na Kosovu, potpredsednik Vlade Kosova, gradonačelnik Gračanice i načelnik Kosovskog okruga osvrnuli su se na prošlu i izneli svoja očekivanja u novoj godini.

Osvrt na prethodnu i želje za godinu pred nama
Foto KIM

Američka ambasadorka na Kosovu Trejsi En Džejkobson rekla je za KIM radio da je prethodna godina bila veoma napredna, ne samo na Kosovu već u čitavom regionu. Za nju je najvažniji moment bio potpisivanje Briselskog sporazuma.

“Kada se osvrnem na 2013. teško je zamisliti da je moglo da dođe do većeg napretka od onog koji smo imali 2013. Na Kosovu, u Srbiji i celom regionu. Zaista je bilo neverovatno. Mislim da je jedan od najvažnijiih momenata godine potpisivanje sporazuma od 19. aprila o normalizaciji odnosa između Kosova i Sribije, kao i njegovo sprovođenje koje je usledilo. Kada se osvrnem na izbore koji su se dogodili na celoj teritoriji Kosova oni su zaista bili istorijski. Po prvi put su se dogodili na čitavoj teritoriji Kosova i mislim da su bili najslobodniji i najpošteniji izbori u istoriji Kosova i to je takođe značajno postignuće”.

Džejkobson očekuje napredak i u novoj godini. “Nadam se da ćemo u 2014. videti nastavak progresa, mi ćemo odraditi naš mali deo, nastaviti da podržavamo zajednice širom Kosova, uključujući  novokonstituisane opštine prema kosovskim zakonima kako bi se dalje razvijale i obezbedile bolje okruženje za svoje građane. Nadamo se prosperitetnijoj 2014. godini za sve”.

Ambasadorka je i građanima poželela uspeha u 2014. godini: “ Želim Vama i vašim porodicama srećne novogodišnje i Božićne praznike!”
 
2013. godina ipak je bila najuspešnija za Branimira Stojanovića. Ovaj dvadesetosmogodišnjak iz Gračanice dobio je najveće poverenje građana u prošloj godini i to na lokalnim izborima koje su organizovale institucije Kosova.

„Radili smo mnogo toga i uspeli u svemu. Može da se kaže da je vredelo truda. Verujem da smo postavili dobar temelj, čeka nas još puno posla, ali ona najbolja očekivanja su se ostvarila“, rekao je Stojanović KIM radiju.

U 2014. godini očekuje puno posla i nada se uspesima.

„Očekujem puno posla i puno novih uspeha za Srbe. Da veruju da je ovde moguće živeti na jedan pristojan i normalan način. Ima puno toga na čemu moramo da radimo. Jesmo dobri u mnogo čemu ali moramo da budemo mnogo bolji“, rekao je Stojanović.

Stojanović kaže da svojim sugrađanima želi da zaborave na probleme koji su pratili prethodnu godinu.

„Građanima bih poželeo da se opuste, da praznične dane iskoriste da budu sa porodicama i prijateljima. Da probleme koje su imali ostave po strani“, poručio je Stojanović.

Na kraju je ipak poručio: „ništa neće biti lako, ali je sve što je pravo vredno truda“.

Zamenik kosovskog premijera Slobodan Petrović je sa svojom Samostalnom liberalnom strankom tokom prethodne godine doživeo je neuspeh u nekoliko opština gde je imao gradonačelnike. Njegova stranka osvojila je pobedu jedino u opštini Štrpce gde na funkciji gradonačelnika ostaje Bratislav Nikolić.

SLS je tokom prethodne godine napustilo i nekoliko članova, među kojima su Nenad Rašić, akutelni ministar rada i biši gradonačelnik Gračanice Bojan Stojanović koji je osnovao svoju građansku inicijativu Savez Kosovskih Srba.

Petar Miletić je napustio mesto generalnog sekretara partije, ali u stranci ostaje do završetka mandata aktuelnog skupštinskog saziva.

Ipak Petrović očekuje uspeha u 2014. godini. Građanima je poželeo mirnu godinu. “Bez obzira na sve izazove koji nas očekuju, da se mnogo više radujemo nego u predhodnoj godini. Za to nije dovoljan samo jedan gradonačelnik, ministar ili Vlada kako bi se promenile prilike na Kosovu, a pre svega kvalitet života ljudi, koji je jako loš. Potrebno je učešće čitavog društva. Nadam se da ćemo u 2014. godini imati veću svest i odgovornost,ne samo prema nama, već našoj deci i u tom slučaju imaćemo šansu za boljim i kvalitetnijim životom“, rekao je Petrović KIM radiju.

Načelnik Kosovskog okruga i predsednik G.I Srpska Vladeta Kostić kazao je da je prošla godina za njega bila naporna, ali veoma uspešna. “Mnogo je poslova urađeno, čak i ono što nije bilo planirano i to je pozitivno privedeno kraju”.

I od ove godine Kostić očekuje samo najbolje. “ Od 2014. godine očekujem promene, pre svega nas samih, naročito u radnim navikama koje smo ovih četrnaest godina izgubli. Očekujem da bude uspešnija od 2013. Svim građanima poželeo bih dobro zdravlje i sreću, više osmeha, a ostalo će doći samo po sebi”, rekao je Kostić.Ostale vesti

Na sednici Predsedništva SNS-a, razgovaralo se o stanju na Kosovu posle održanih parlamentarnih izbora i u tom kontekstu razmatrana je i poseta specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka koji bi u Srbiju trebalo da doputuje sledeće nedelje, naveo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 23.02.2021
Rada Trajković: MUP mi ukinuo obezbeđenje
Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković izjavila je za portal Nova.rs da joj je MUP Srbije ukinuo obezbeđenje. Trajkovićeva je kazala da joj je rečeno da je "prošla potreba za praćenjem, s obzirom na to je da relaksirana njena bezbednost".
  • 23.02.2021
Kurti: Otvorićemo novo poglavlje u dijalogu
Predsednik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je da će Priština otvoriti novo poglavlje kroz iskren dijalog zasnovan na reciprocitetu i jednakosti.
  • 22.02.2021
Selaković se zahvalio ambasadoru Kazahstana zbog nepriznavanja Kosova
Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se danas sa ambasadorom Kazahstana u Srbiji Gabitom Sizdikbekovim, kome je istakao opredeljenje za unapređenje i produbljivanje zajedničke saradnje.
  • 22.02.2021
CIK: Ponovo prebrojavanje glasova na 494 biračka mesta
Centralna izborna komisija odlučila je danas da ponovo budu prebrojani glasovi na 494 biračka mesta, izveštava Ekonomija Onlajn.
  • 22.02.2021
Nemačka i Francuska očekuju formiranje vlade i nastavak dijaloga

Nemački ambasador na Kosovu Jorn Rode u zajedničkom saopštenju Nemačke i Francuske čestitao je Aljbinu Kurtiju i Vjosi Osmani na rezultatima postignutim na vanrednim parlamentarnim izborima i naveo da očekuje da nova vlada bude formirana što pre, kao i izbor kosovskog predsednika.

  • 22.02.2021