Vesti
Politika

Osnovni sud suspendovao odluke RUE o novim tarifama za struju

Osnovni sud u Prištini odlučio je da privremeno obustavi izvršenje odluke RUE o povećanju cene električne energije.
Osnovni sud suspendovao odluke RUE o novim tarifama za struju
Ilustracija (Foto Unsplash)

Nakon tužbe Demokratske partije Kosova, sudija u predmetu Krešnik Kaćiu je odlučio da odloži izvršenje odluke RUE o novoj ceni električne energije do konačne odluke.

Demokratska partija Kosova tvrdi da je RUE, izostavljanjem četiri opštine na Severu Kosova iz nove tarifne strukture, pored diskriminacije prema osnovu prebivališta, direktno doprinela kršenju principa vladavine prava.

Takođe, PDK tvrdi da odluka RUE ima nedostatke u pogledu ispunjavanja zakonskih uslova upravnog postupka.

Demokratska partija Kosova je za danas sazvala konferenciju za novinare i pokrenula parlamentarnu istražnu komisiju o energetskoj krizi, koja će sada biti formirana nakon što su osigurali potrebnih 40 potpisa.

Inače, nove tarife za struju stupile su na snagu 9. februara ove godine.Ostale vesti

Salvioli: Beograd i Priština bez odlaganja da nastave potragu za nestalima

Specijalni izvestilac UN za promociju istine, pravde, reparacija i garancija neponavljanja zločina Fabijan Salvioli pozvao je Beograd i Prištinu da nastave bez odlaganja potragu za nestalim licima, kao i da intenziviraju napore da se izvršioci teških kršenja ljudskih prava i humanitarnog prava privedu pravdi, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

  • 02.12.2022
Rašić: Legitimno sam izabran za ministra

Lider Progresivno demokratske stranke Nenad Rašić izjavio je da smatra da je legitimno izabran za ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova.

  • 02.12.2022
Arsenijević se povukao, neće učestvovati na izborima
Aleksandar Arsenijević, predsednik Građanske inicijative „Srpski opstanak“, povukao je svoju kandidaturu za gradonačelnika Severne Mitrovice, potvrdio je sam Arsenijević list Danas.
  • 02.12.2022
Uplaćene
U četiri opštine na severu Кosova je počela isplata zarada onima koji su nakon 5. novembra napustili kosovske institucije. Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju ističu da će zarade biti redovne i uplaćivane na vreme, početkom svakog meseca.
  • 02.12.2022
Sunjog: Pratimo pripreme najavljenih izbora na severu
Misija EU za praćenje izbora (EFM), koja je na Kosovu od 14. novembra, predstavila je danas u Prištini preliminarne nalaze o napretku u sprovođenju do sada postignutih preporuka za praćenje izbora. Još uvek nije poznato da li će Misija EU pratiti vanredne lokalne izbore na severu Kosova zakazane za 18. decembar.
  • 02.12.2022
Stano: Kod imenovanja Rašića nije poštovana procedura
Portparol Evropske komisije Petar Stano izjavio je da Evropska unija (EU) i svih 27 članica pozivaju Kosovo da se kod postavljanja ministara poštuju sve neophodne procedure i da kod imenovanja Nenada Rašića za ministra nije poštovana ustavna procedura, ali to je na Ustavnom sudu Kosova.
  • 02.12.2022