Vesti
Politika

Osnivanje vojske – politički poeni pred izbore

Formiranje Oružanih snaga Kosova ne doprinosi pomirenju između zajednica na Kosovu, već izaziva strah i frustracije kod Srba, smatraju u Građanskoj inicijativi "Srpska".
Osnivanje vojske – politički poeni pred izbore
Branimir Stojanović (Foto KIM arhiva)

Za Branimira Stojanovića novi proces militarizacije je “potpuno besmislen i nepotreban”, pa na insistiranje kosovskog premijera Hašima Tačija gleda kao na njegovu nameru da se dodvori nacionalističkom delu populacije pred izbore.

“Mislim da je to više demonstracija nečije potrebe da prikupi političke poene pred naredne izbore, nego što ispunjava bilo kakvu potrebu. Mi Srbi koji živimo na ovim prostorima doživljavamo ih kao određenu vrstu pretnje i kao nešto što dugoročno ugrožava nas opstanak, kaže za KIM radio predstavnik “Srpske” i gradonačelnik Gračanice Branimir Stojanović.

Najvažnije je, po Stojanovićevim rečima, što pre formirati sud za ratne zločine pred kojem bi se procesuirali odgovorni za zločine nad Srbima tokom i posle rata.

“Proces dalje militarizacije i pravljenje nekih oružanih formacija ne ide u prilog pomirenju i stvaranju normalne klime za život i zato nas to itekako frustrira. Još uvek nismo dobili saznali ko je odgovoran za sve zločine koji su se desili za vreme konlikta i nakon 2000. godine. Tek kad budemo dobili odgovor, onda ćemo moći sa više poverenja da gledamo na procese koji se dešavaju u Prištini. “

Prema njegovoj oceni, mogućnosti za bilo kakvu političku trgovinu srpskih poslanika sa predstavnicima albanskih partija u parlamentu nema, pa čak ni kada je u pitanju produženje prava na rezervisana mesta.

“Takva vrsta trgovine za nas je potpuno besmislena i mi to nećemo podržati. Ja verujem da u ovom trenutku to nije moguće. Svi oni koji sede danas u tim skupštinskim klupama treba da povedu računa o tome. Do sada su se pokazali poprilično odgovornima u ovih poslednjih nekoliko meseci. Nekoliko puta smo zajedničkim naporima pokušali i uspeli da blokiramo neke procese, od izbornog zakona do ovog sada. Verujem da treba da nastave da se ponašaju na taj način, a to što su danas bojkotovali (rad Skupštine) je dobro. Ja ih i ovim putem pozivam da ostanu dosledni.”

Stojanović je ponovio da će se o učešću na parlamentarnim izborima “Srpska” izjasniti nakon što zvanično bude određen datum izbora i pod kojim uslovima će moći da se glasa.

“Mi smo jasno stavili do znanja da je za nas itekako važno da li će moći da glasaju oni koji su raseljeni, odnosno, oni koji su nasilno proterani sa ovih prostora. To é sigurno značajno uticati na našu odluku“, rekao je Stojanović.

Ukoliko raseljenima ne bude omogućeno da glasaju, "Srpska" verovano neće učestvovati na izborima, dodaje gradonačelnik Gračanice.

“Velika je verovatnoća za to, ali svakako nisam ja jedini koji o tome odlučuje. Ja očekujem da do takve odluke ipak ne dođe, ali ako se budemo susreli sa takvom odlukom, moraćemo ozbiljno da razmislimo, ali sigurno ćemo biti bliži ideji da ne učestvujemo na izborima“, zaključio je Stojanović.Ostale vesti

Novi „non-pejper“: Posledice po Beograd i Prištinu ako ne prihvate predlog EU
Kosovo je slobodno da ne osnuje Zajednicu opština sa srpskom većinom i može u potpunosti da se povuče iz Sporazuma iz 2013, ali tada mora da „snosi posledice poništavanja svih dosadašnjih dostignuća (slobodno kretanje, pozivni broj Kosova +383, integracija severnog dela, kontrola dva granična prelaza sa Srbijom i dr)“, stoji u poslednjem non-pejper dokumentu koji je ekskluzivno objavio Albanian Post.
  • 30.01.2023
Milanović: Mi i međunarodna zajednica smo „uzeli Kosovo od Srbije“, to je otimanje

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da su međunarodna zajednica i njegova zemlja anektirali Kosovo, „uzeli ga od Srbije“.

  • 30.01.2023
Demostat: Srbija u EU do 2030. godine ako prihvati evropski plan za kosovsko pitanje
Jasna perspektiva članstva Srbije u Evropskoj uniji, investicije u energetski sektor i oslobađanje zavisnosti od Rusije u toj oblasti, dolazak američkih i evropskih kompanija deo su onog što bi Srbija mogla da očekuje ukoliko pristane na predlog Zapada za rešavanje kosovskog pitanja, piše danas istraživačko-izdavački centar Demostat.
  • 30.01.2023
Šole i Eskobar: Vreme je za osnivanje Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom
Sjedinjene Američke Države i Evropska unija ponovo su stavile naglasak na integraciju Zapadnog Balkana u transatlantsku porodicu. Predsednik Bajden i kancelar Šolc su u februaru 2022. godine potvrdili spremnost i opredeljenost „da se posao integracije Zapadnog Balkana privede kraju... kako bi se konačno ostvarila Evropa koja je celovita, slobodna i u miru“.
  • 30.01.2023
Đurić: ZSO je uslov da bi se s Prištinom nastavili razgovori
Ambasador Srbije u SAD, Marko Đurić, izjavio je danas da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu "uslov svih uslova" da bi se s vlastima u Prištini nastavili razgovori i došlo do nekog konačnog rešenja.
  • 29.01.2023
Abazović: ZSO ne treba formirati na etničkoj osnovi

Predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović kazao je da ima pozitivno mišljenje o kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju i njegovoj borbi protiv korupcije, kao i da podržava njegovu ideju po pitanju ZSO, koja, kaže, ne bi trebalo da bude zasnovana na etničkoj osnovi, jer bi to povećalo podele i produbilo podele.

  • 29.01.2023