Vesti
Politika

Osmanijeva za razrešenje predstavnika Srpske liste

Predsednica kosovske skupštine Vjosa Osmani pozvala je sve parlamentarne političke stranke da joj se pridruže u usvajanju Rezolucije, kojom će od vlade u Prištini biti zatraženo da razreši svoje članove koji se, kako je ocenila, pridružuju predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u političko-diplomatskoj bici protiv ovdašnjih vlasti.
Osmanijeva za razrešenje predstavnika Srpske liste
Vjosa Osmani (Foto Insajderi)

"Čak i ako kosovska vlada o tome ćuti, kosovski parlament ne bi smeo", napisala je Osmanijeva na svom Tviter nalogu.

Osmanijeva je reagovala zbog dela sinoćnjeg saopštenja Srpske liste u kojem se navodi da će se "Srbi na Kosovu i Metohiji dosledno, kako su to i nedavno činili, pridržavati svih epidemioloških mera koje propiše Vlada Srbije i podržavati predsednika Vučića u predstojećoj političkoj i diplomatskoj borbi za Kosovo i Metohiju".

"Ako pitanje kovid mera ostavimo po strani, ovaj poziv Srpske liste ( partnera u kosovskoj vladi ) da će politički i diplomatski podržati Beograd, ’poziv je protiv ustavnog poretka i suvereniteta Kosova’", navela je Osmanijeva.

"Podržaće Vučića u njegovoj borbi za Kosovo i Metohiju", podvukla je predsednica kosovske skupštine.Ostale vesti

Petković umesto Đurića na čelu Kancelarije za KiM?
Marko Đurić će još neko vreme biti direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju, dok ne dobije agreman za ambasadora Srbije u Sjedinjenim Državama, a favorit za njegovog naslednika je Petar Petković, aktuelni pomoćnik direktora Kancelarije za KiM, kažu za "Danas" nezvanično izvori s političke scene Srbije.
  • 18.09.2020
Tači odlikovao Trampa kosovskom medaljom Reda slobode
Kosovo će američkom predsedniku Donaldu Trampu dodeliti najvišu nagradu za ulogu u pomoći Kosovu i Srbiji da postignu sporazum o normalizaciji ekonomskih osnosa, objavio je danas Rojters, pozivajući se na pismo kosovskog predsednika Hašima Tačija američkom šefu države.
  • 18.09.2020
Završen sastanak u Briselu
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je da su završeni današnji razgovori na tehničkom nivou između Beograda i Prištine.
  • 17.09.2020
Kurti: Gazivode ne pripadaju Srbiji
Lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti smatra da svako ko govori o Gazivodama kao o „vodi koju treba deliti“ pomaže Srbiji da stvori kontroverzu oko kosovske imovine, napisao je Kurti na Fejsbuku.
  • 17.09.2020
Hoti: Kosovo će biti ekonomski epicentar kao u vreme Ilira
Kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da u dijalogu sa Beogradom "ne može da se pregovara o terotorijalnom integritetu i da sporazum mora da bude u potpunosti u skladu sa ustavom", očekujući da "sporazumom bude ukinuta Rezoluciju 1244".
  • 17.09.2020
BiH: Nema priznanja Kosova, ni pristupanja
Šefik Džaferović, predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine i Željko Komšić, član Predsedništva Bosne i Hercegovine na vanrednoj sednici u Sarajevu, 17. septembra, glasali su za priznanje Kosova, dok je treći član Predsedništva BiH Milorad Dodik bio protiv.
  • 17.09.2020