Vesti
Politika

Osmanijeva tražila od Berbokove podršku za integracije Kosova

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok u pratnji specijalnog izaslanika Nemačke za Zapadni Balkan Manuel Zaracina sastala se u Prištini najpre sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani i zamenicom premijera i ministarkom spoljnih poslova i dijaspore Donikom Gërvalom, a potom i premijerom Aljbinom Kurtijem.
Osmanijeva tražila od Berbokove podršku za integracije Kosova
Analena Berbok i Vjosa Osmani (Foto Predsedništvo Kosova).jpeg

Vjosa Osmani je na sastanku sa nemačkim zvaničnicima navela da se Kosovo pridružilo EU i SAD uvođenjem sankcija Ruskoj Federaciji i dodala da Kosovo podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine i da spremno je da pruži sklonište ukrajinskim izbeglicama.

Ona je zatražila od ministarke Berbock podršku Nemačke za članstvo Kosova u Savetu Evrope i navela da je Kosovo spremno da ispuni sve kriterijume za članstvo u toj organizaciji, što bi predstavljalo važan podsticaj za sprovođenje evropskih standarda u pogledu ljudskih prava i evropske agende Kosova.

Predsednica Kosova je takođe istakla da je mir i bezbednost u regionu od suštinskog značaja i podcrtala neophodnost evroatlantskih integracija Kosova i celog Zapadnog Balkana. Ona je navela da "težnja Kosova da postane članica NATO-a ima za cilj da spreči napore da se Kosovo i region destabilizuju naporima Rusije i njenog saveznika Srbije", posebno apostrofirajući pretnju koja dolazi od bliske vojne saradnje između Rusije i Srbije, kao i od "delovanja ruskog centra u blizini granice sa Kosovom".

Osmani je tražila podršku Nemačke za članstvo u Partnerstvu za mir, zatim u NATO, kao i u drugim međunarodnim organizacijama.

Na sastanku je bilo reči i o odnosima Nemačke i Kosova. Vjosa Osmani je istakla da je Nemačka za Kosovo strateški partner u političkom, bezbednosnom i ekonomskom smislu, te da je "Kosovo zahvalno na kontinuiranoj podršci Nemačke".

Berbok: Dijalog, status kandidata, pa tek onda...

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok je, nakon sastanka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem rekla da Kosovu pre članstva u EU prethodi status kandidata, a pre statusa kandidata dijalog sa Srbijom.

Govoreći o dijalogu Kosova i Srbije, Berbokova je navela da dve strane moraju da pronađu međusobno prihvatljivo rešenje u vezi sa srpskim izborima 3. aprila.

Ona je dodala da je Kosovo uradilo svoj posao u pogledu vizne liberalizacije i da sada Evropska unija treba da uradi svoj posao.

Berbokova je kazala i da EU "pruža ruku" zemljama regiona na putu ka Zapadnoj Evropi.

„Razgovarali smo i o putu snažnih reformi na koji je krenula vaša vlada. Borba protiv korupcije, jačanje vladavine prava, na ovaj način stičete našu punu podršku. Ovo iziskuje mnogo truda i ne radi se preko noći“, rekla je Berbokova.

Kurti: Kosovo je stabilan partner Nemačke

Premijer Aljbin Kurti smatra da je ministarku spoljnih poslova Nemačke Analenu Berbok uverio da je Kosovo stabilan partner Nemačke i Evropske unije. On je na zajedničkoj konferenciji za medije rekao da je "Kosovo to dokazalo".

"Uveravao sam ministarku Berbok da je Kosovo stabilan partner i da smo to dokazali prijemom avganistanskih izbeglica, odlukama u vezi sa krizom u Ukrajini i sankcijama Rusiji“, rekao je Kurti.

On je dodao da je nemačku ministarku obavestio o planovima svoje vlade, kao i da je tražio "podršku Nemačke i EU".

"Naša bilateralna saradnja se intenzivira, povećan je izvoz u Nemačku, ali i nemačke direktne investicije na Kosovu. Tražio sam podršku za naše reforme, u oblastima zapošljavanja i pravosuđa. Kosovo bi trebalo da ima više koristi od fondova EU, na polju infrastrukture, energetike. Nemačka može više da pomogne u ovom pravcu“, rekao je Kurti.

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok prisustvovaće danas (u petak) inauguraciji vetroparka “Selac Windpark” u selu Selac u opštini Mitrovica koji je izgrađen nemačkim novcem i predstavlja najveću dosadašnju pojedinačnu investiciju Nemačke na Kosovu.Ostale vesti

Vejvoda: Srbija ne može da zadrži neutralnost
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je da Srbija ne može da zadrži neutralnost, navodeći da je Srbija išla u NATO do 2004. godine, i da su za vreme premijera Zorana Đinđića počeli razgovori oko ulaska u punopravno članstvo Alijanse, "ne zanemarujući nipošto zločin koji je učinjen".
  • 28.06.2022
Nakon Prištine, Lajčak i u Beogradu
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak posetiće Beograd od 29. juna do 1. jula, saopštila je danas mreža EU info.
  • 28.06.2022
Lajčak: Rešavanje pitanja nestalih ostaje hitno

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je na Tviteru da je posetio Resursni centar za nestala lica u Prištini i naveo da je hitno rešavanje sudbine više od 1.600 ljudi.

  • 28.06.2022
Završen pretres PO Opštine Peć u Goraždevcu
Policija Kosova napustila je Goraždevac zajedno sa danas uhapšenim Miloradom Đokovićem, nakon što je izvršena premetačina i pretres Privremenog Organa za Peć koji se nalazi u Goraždevcu. Tom prilikom blokiran je kompletan centar Goraždevca, čak ni novinari Radio Goraždevca nisu mogli da pristupe svojim prostorijama.
  • 27.06.2022
Policija blokirala centar Goraždevca
"U toku je blokada centra Goraždevca od strane Kosovske policije. Razlog je nepoznat, ali se pretpostavlja da ima veze sa popodnevnim hapšenjem stanovnika Vitomirice zbog sumnje da je učestvovao u ratnim zločinima 1999. godine", rekao je za RTV Kim novinar Radio Goraždevca Damjan Portić.
  • 27.06.2022
Spreman operativni plan KP za obeležavanje Vidovdana
Kosovska policija (KP) je saopštila da je preduzela sve mere za upravljanje bezbednosnom situacijom pre, za vreme i posle obeležavanja Vidovdana.
  • 27.06.2022